Nekada u Marseju, sada u Volgogradu: Engleska i Tunis dvadeset godina kasnije

Pre ravno dvadeset godina uz ,,kusur” od mesec dana, Engleska je Svetski kup u Francuskoj započela utakmicom sa istim protivnikom protiv kojeg će odigrati i svoj prvi meč u Rusiji, gde je ispraćena sa umerenim, ali zdravim optimizmom.

Ostrvska selekcija dugo vremena nije došla na neko veliko takmičenje u tako dobroj atmosferi. Javnost nije fudbalerima i Garetu Sautgejtu ,,zadala” nikakve imperative, ali što je najvažnije, nije bilo ni ironičnih ili malodušnih komentara što je bio slučaj prilikom nekih ranijih mundijala ili Evropskih prvenstava. Engleska je u Rusiju stigla sa onim najpotrebnijim, a to je razumevanje da je u toku proces koji u vremenu koje nailazi može da donese itekako dobre rezultate.

Pet stvari koje smo videli a nismo očekivali od Srbije!

Osnova u vidu odličnih fudbalera koji se nalaze u sastavu, a pred kojima je još mnogo sezona dobrog fudbala je tu, potrebno je samo obezbediti kontinuitet kvalitetnog rada. Činjenica je da Sautgejt ima neke zanimljive ideje, ali kao i za sve ostalo, potrebno je vreme da se ideje pretvore u nešto opipljivo, odnosno u bolji rezultat na međunarodnoj sceni na koji Engleska odavno čeka. Zbog toga je važno što na Ostrvu ne vlada nikakva histerija u vezi sa plasmanom u Rusiji, već postoji podrška i optimalna doza poverenja u sopstvene snage i mogućnosti.

Ostrvska reprezentacija prvi meč igra u Volgogradu, a rival je Tunis, sa kojom je do sada imala samo jedan susret i to pre dvadeset godina u Marseju. Garet Sautgejt je i tada bio učesnik, samo što je onda znojem natapao dres na terenu, dok će u Volgogradu davati uputstva sa klupe u mnogo elegentnijem izdanju. Mundijal u Francuskoj je došao dve godine posle šampionata Evrope koje je održano u Engleskoj i na kome domaćin uprkos najavama i popularnoj pesmi ,,Fudbal se vraća kući”, nije uspeo da stigne do finala.

U jedinom prethodnom susretu Engleska je u Marsju pobedila Tunis sa 2:0

Povratak fudbala svojoj kući je na srceparajući način zaustavljen od strane Nemačke u čuvenom polufinalnom susretu koji je završen izvođenjem jedanaesteraca. Nesrećnu presudu je doneo upravo sadašnji selektor Garet Sautgejt kome je  Andreas Kepke odbranio šut sa bele tačke. Nažalost, istorija neuspešnog izvođenja jedanaesteraca se nastavila i u Francuskoj, gde je Engleska na isti način ispala od Argentine već u prvom meču nokaut runde.

Očajna Argentina, nemoćni Mesi, istorija za Island i još nekoliko bitnih stvari

Ekipa je prošla grupu osvojivši šest bodova i sa gol razlikom 5:2. Savladani su Tunis i Kolumbija, a meč od Rumunije je izgubljen u devedesetom minutu pogotkom Danijela Petreskua. Engleska uopšte nije ostavila loš utisak u grupnoj fazi, pa čak ni u kasnijem duelu sa Argentinom.

Okršaj se dogodio petnaestog maja 1998. godine na Velodromu u Marseju. U engleskom sastavu su bili odlučni da turnir započnu pobedom i ništa nisu prepustili slučaju. Ekipa je bila iskusna, ali i sa nekoliko mlađih igrača koji su čekali svoju priliku. Glen Hodl je za susret protiv Tunisa pojačao sredinu terena gde je postavio petoricu fudbalera i nije pogrešio, pogotovo jer je imao veći izbor onih koji su odlično baratali loptom.

Engleska želi pobedu na početku, a da li će je i biti?

Kao što fudbalski stručnjaci vole da kažu, pogoci su padali u pravo vreme. Alan Širer je u 42. minutu obezbedio miran odlazak na odmor, a konačan rezultat 2:0 je postavio Pol Skols jedan minut pre kraja utakmice. Gordi Albion je svo vreme imao situaciju pod punom kontrolom i ne bi bilo nezasluženo da je rezultat bio i dovstruko ubedljiviji.

Golman Tunisa je imao svoj dan, pa je od sedam šuteva u okvir gola, u mreži završilo samo dva opisana.

Majkl Oven je ušao u igru u 85. minutu i tada je zamenivši Tedija Šeringema posato treči najmlađi fudbaler u istoriji FIFA Svetskog kupa.

Ekipe su na teren Velodroma istrčale u sledećim sastavima

Engleska

Dejvid Simen, Sol Kembel, Garet Sautgejt, Tnoi Adams, Daren Anderton, Grem Le So, Pol Ins, Dejvid bati, Pol Dkols, Tedi Šeringem, Alan Šire. Kao što je rečeno, igrao je još i Majkl Oven.

Tunis

Šokri El Uer, Hatem Trabelsi, Sami Trabelsi, Munir Bikadida, Hoze Klejton, Kalid Badra, Kais Godbani, Sirajedin Čihi, Skander Sujah, Adel Selini, Mehdi Ben Slimane. Poznatiji fudbaleri su bili Hatem Trabelsi koji je igrao i za Mančester Siti i Ben Slimane koji je jedan deo karijere nastupao za Marsej i odlično poznavao stadion Velodrom. Selektor je bio Poljak Henri Kasperčak.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime