Najlepše je ipak kod kuće – Klaudio Ranijeri je Rimljanin na pravom mestu

(FOTO: Gabriele Maltinti/Getty Images)

Povratak kući je motiv koji je često obrađivan u literaturi, na filmu i koji vekovima inspiriše umetnike na stvaranje, što na određeni način može da se dovede u vezu i sa time što je Klaudio Ranijeri ponovo postao trener Rome.

Simpatični šezdesetsedmogodišnjak je u svojoj karijeri imao priliku da sedi na klupi velikog broja klubova. Među njima se nalaze i imena nekih pravih evropskih velikana kao što su Čelsi, Juventus, Inter ili Valensija. Bio je čak i selektor (Grčka), a etiketu koju mu je nadenuo Murinjo (i time zadobio sve moguće antipatije) je odlepio podvigom sa Lesterom. Neke je ekipe uvodio u prvu ligu (Monako), sa nekima ispadao u drugu (Atletiko Madrid), ali su ga retko gde doživljavali u negativnom svetlu.

Klaudi Ranijeri će po drugi put sedeti na klupi Rome

Sa objavom vesti da je Klaudio Ranijeri postao novi trener Rome, naslutilo se da bi njegov sportski put mogao da se završi tamo gde je i počeo pre više od četrdeset i pet godina. Jer, koji je put bolji od nog koji se završi povratkom na kućni prag. Ranijeri je rođeni Rimljanin, za Vučicu je navijao i u njoj je započeo igračku karijeru. Doduše, najveći deo je proveo na jugu gde je igrao za Katancaro, Kataniju i Palermo, a prvi povratak u Rim je usledio 2009. godine kada je već bio iskusan stručnjak.

Prvi trofej za Ranijerija i prvi ,,ljubičasti“ za Batistutu: Fiorentina – Atalanta 1996

Posle ne toliko uspešnog boravka u Londonu gde je vodio Fulam, Ranijeri je postao drugi trener koji je za nekoliko meseci otišao sa Krejven Kotidža. Naš narod bi rekao ,,ko zna zašto je to dobro”, jer da nije, verovatno bi propustio priliku da se vrati u Rim posle čistke koja se odigrala u redovima Vučice. Za sada se ne zna da li je njegovo naimenovanje dugoročno rešenje, ili će Roma na jesen da potraži novog trenera pošto se ugovor odnosi na preostali deo sezone, to jest na još dvanaest utakmica koliko ima do kraja Serije A.

Ranijeri je u godinama kada nije ništa neobično da se razmišlja o prestanku karijere, a 2019. će završiti sa punih šezdeset i osam. Iako se u Romi nikad ništa ne zna (petnaest promena trenera u poslednjih dvadeset godina), u slučaju da uspe da osigura Ligu šampiona, možda njegov drugi mandat bude i duži od nekoliko meseci.

Murinjo je u oba takmilenja bio bolji od Ranijerija

Na klupi Rome je prvi put boravio u sezonama 2009-2011. Došao je kao zamena za Lućana Spaletija koji je otišao posle prvog kola i malo je nedostajalo da osvoji trofej. Ako je za neku utehu, bio je dvostruki vicešampion, izgubivši u oba takmičenja od u to doba Murinjom predvođenog Intera. Sledeće sezone je ekipu napustio u februaru posle poraza od Đenove uprkos vođstvu od 3:0.

Još ,,samo“ dvadeset šest bodova do spasa: Ranijeri ne pomaže, Fulam i dalje pod ,,ručnom“

Sigurno da bar neke razloge Ranijerijevog povratka u Romu treba tražiti u činjenici da je on Rimljanin. Sa druge strane, ne treba isključiti ni to što je Vučica u ovom trenutku i pomalo vruć krompir. Najbolji igrač odbrane je povređen, najbolji napadač se pominje u vezi sa raznim transferima, a prostor za greške skoro ne postoji. Kažu da čovek u Rimu treba da se ponaša kao Rimljanin, što Ranijeru s obzirom na poreklo, treba da bude kao ispijanje čaše vode.

Drugo je pitanje da li će i rezultati biti u skladu s tim, ali ako je suditi po dobrom raspoloženju koje se oseća u vazdu u Večnom gradu, možda se na Olimpiku budu dešavale neke dobre stvari.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime