Nagrade FIFA gube kredibilitet: Kako rešiti problem individualnih nagrada u timskom sportu?

FIFA
(Photo by Dan Istitene/Getty Images)

Godišnje nagrade FIFA za najboljeg fudbalera sveta i najbolji tim sveta postale su velika i veštačka besmislica koja kreira jeftini osećaj glamura. Izbor za najbolje u 2018. godini je nova potvrda za to.

Izbor za najboljeg fudbalera sveta u 2018. godini održan je u poslednjoj sedmici septembra, a igrači su nominovani još početkom istog meseca. Jedan golman je izabran za najboljeg na svetu, dok je drugi golman zaslužio mesto u idealnom timu sveta. Najbolji gol godine nije ni najbolji pogodak tog fudbalera u prethodnoj godini.

Kako smo došli dovde? Kako smo došli do toga da su izbori za najbolje na svetu postali samo takmičenja u popularnosti, gde se nagrađuju igrači po zvučnosti njihovih imena, ‚‚hajpu” nastalom na društvenim mrežama, a ne po onome što su zapravo učinili na terenu?

TOP 7 GOLOVA BOLJIH OD SALAHOVOG ‚‚PUŠKAŠA” (VIDEO)

U idealnom timu sveta objavljenom u ponedeljak mesto među idealnih 11 našao je i Dani Alveš. Ovaj 35-godišnji Brazilac je imao verovatno i najslabiju sezonu u karijeri otkako je bljesnuo u Sevilji pre deset ili više godina. Da li uistinu većina smatra da u protekloj godini, godini Svetskog prvenstva, nije bilo nikoga boljeg od njega?

Možda neko i misli. Ali je takav stav teško odbraniti. Jedino logično objašnjenje bilo bi da je preko 55 hiljada fudbalera, članova FIFPro koji su glasali u ovom izboru, jednostavno bilo vođeno logikom da je Dani Alveš odličan fudbaler. Što niko ne spori. Ipak, ovde se ne radi o tome.

Radi se o iskrivljenosti kriterijuma onih koji glasaju, o besmislenosti jurcanja za što većim brojem glasača. Osvajanje Lige šampiona odmah izbacuje određene pojedince u prvi plan, čak i kada su individualno njihove sezone bile lošije nego ranije. Zašto? Liga šampiona jeste ultimativno takmičenje, ali je i turnir gde jedan susret može da zavara i učini da neki tim – a samim tim i pojedince – posmatramo kroz prizmu tog odličnog/lošeg rezultata.

Nagrade FIFA gube kredibilitet: Kako rešiti problem individualnih nagrada u timskom sportu?
(Photo by Dan Istitene/Getty Images)

Pogledajmo samo primer Barselone, praktično izbačene iz svake konkurencije zbog onog nedopustivog poraza od Rome. Taj isti tim je igrao u prvenstvu sa osvajačima oba evropska trofeja, a jedini poraz u Primeri doživeli su tek nakon što su obezbedili titulu.

Dakle, ovde se ne radi čak ni o tome zašto je ovaj ili onaj dobio ili nije dobio nagradu. O tome uvek može da se diskutuje do besvesti. Poenta je u besmislu koje individualne nagrade u ekipnom sportu nose sa sobom.

Poređenja u različitim ligama i takmičenjima je teško praviti, a subjektivnost onih koji glasaju za igrače i donose odluke značajno utiču na izbor – bilo da se radi o najboljem igraču sveta ili o najboljem timu sveta. To nas dovodi do toga da bi se skoro svaki izbor mogao bar donekle osporiti.

SERIJA A SE IGRA I TOKOM OVE NEDELJE

Zašto je Lionel Mesi bio najbolji na svetu 2010. godine pored španskih igrača, tadašnjih prvaka sveta? Zašto nijedan Francuz nije bio ni u užoj konkurenciji za ovogodišnju nagradu? Zašto Vesli Snajder nije osvojio ovu nagradu kada je sa Interom osvojio Ligu šampiona i sa Holandijom igrao finale Mundijala, isto kao što je to učinio Luka Modrić ove godine?

Ovo su samo primeri na koje načine bi se manje-više svaki izbor mogao osporiti, na koje načine bi se o njima moglo diskutovati.

Zato je Zlatna kopačka nagrada koju niko ne spori. Striktno je vezana za broj golova koje je igrač postigao i računica je jasna. Subjektivnost ne postoji, matematika je ta koja je glavna.

OVO JE NAŠ ALTERNATIVNI TIM SVETA!

Kako onda rešiti ovo pitanje FIFA nagrada koje iz godine u godinu gube kredibilitet? Da li je potrebno ukinuti ih? Verovatno ne. Da li je potrebno reformisati ih? Verovatno da.

Po trenutnom stanju stvari, FIFA nagrade su tu da ekstrahuju individuu iz timskih uspeha. Tamo gde je sistem imao prevagu u odnosu na individualitet, pojedinci nisu dobijali nagrade. Kako drugačije objasniti što se niko nije dovoljno isticao 2010. iz reprezentacije Španije ili ove godine iz selekcije Francuske? Sistem je bio jasan prioritet u tim ekipama.

FIFA je potrebno da shvati da se kredibilitet u ovim izborima ne zaslužuje izborima onih koji imaju najviše fanova na internetu, već ozbiljnom selekcijom po čvrsto određenim kriterijumima. Ako već neće biti ukidanja ovih nagrada – teško je to zamisliti, zaista – onda bar da to ne budu ‚‚oskari popularnosti”.

I da, pokušajte da to organizujete u decembru ili januaru.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime