Minhenska nesreća i legenda Mančester sitija u avionu!

Šesti februar već decenijama izaziva jake emocije kod svih navijača Mančester junajteda. Nakon evropskog gostovanja Crvneoj zvezdi ekipa se preko Minhena vraćala kući. Neki od momaka nikada nisu stigli, ostavivši svoje živote na avionskoj pisti.

Avion ’’Erspid Ambasador’’ prevozio je ukupno 44 ljudi. Pored šestoro članova posade tu je bilo i 38 putnika. Poginulo je 23 ljudi, od toga osmorica fudbalera Mančester junajteda. Tokom prilikom je poginuo i kopilot Kenet Rejment, trojica zaposlenih u Junajtedu i nekoliko novinara.

Mančester siti igra protiv Lestera!

Čovek o kom bi moglo da se napiše mnogo reči je Doni Dejvis. On je bio amaterski fudbaler i reprezentativac Engleske u amaterskoj selekciji. Potpisivanje profesionalnog ugovora prekinuo je rat, njega su kao pilota zarobili Nemci. Kratko se bavio i kriketom a bio je najstarija žrtva u Minhenu.

Ova priča nije o njemu već o čoveku koji je poginuo sa igračima Mančester junajteda iako je skoro ceo život bio na suprotnoj strani. Znate već da je rat na kratko obustavio fudbal u Engleskoj. Samo tokom tih dana je Svift menjao klupske boje.

Frenk Svift je rođen krajem 1913. godine u Blekpulu, gde je počeo da se bavi fudbalom. Bio je golman nekih amaterskih timova iz okoline sve do svoje 18. godine. Tada su ga na golu amaterskog Flitvuda primetili ljudi koji su mogli da ga odvedu u Prvu diviziju.

Interesovalo se nekoliko klubova ali je najbrži bio Siti. Svift je postao Građanin i prve dve sezone je proveo u rezervnom timu. Debitovao je sa 20 godina i odmah nakon debija postao prvi golman tima. Zabeležio je više od 200 uzastopnih utakmica na golu!

Junajtedovo gostovanje Njukaslu!

Frenk je debitovao 25. decembra, dan pred svoj 20. rođendan. Primio je četiri gola ali je sutradan, protiv istog protivnika – Derbi Kauntija, sačuvao svoju mrežu. Do početka Drugog svetskog rata Frenk Svift propustio samo jedan meč.

Impresivnu karijeru je Frenk Svift imao i tokom rata. Mnogo fudbalera je tih godina otišlo na front, što kao deo avijacije što kao deo pešadije. On je ostao u Engleskoj, bio je zadužen za radio veze, a to je značilo da će često braniti za neke druge timove. Liga koja se igrala tokom rata je bila prilično ozbiljna.

Naravno, učestvovao je i Mančester siti među čijim stativama je Frenk Svift upisao 134 ’’ratna’’ nastupa. Pored tog primarnog posla išao je da pomogne i u Alderšot, Liverpul, Čarlton, Fulam i Reding. Tamo je branio mnogo manje, samo po nekoliko mečeva.

Svift je tokom tih ratnih godina postao reprezentativac Engleske i zabeležio je 14 nastupa. Karijeru reprezentativnog golmana je nastavio i nakon rata kada je dodao još 19 mečeva. Možda vam deluje smešno ali za te ratne selekcije su igrali i Bezbi, Metjuz, Kompton, Kjulis, Louton…

Sve velika fudbalska imena koja su karijeru nastavila i nakon rata. I Svift je branio, u svom Mančester sitiju. Pomogao im je da osvoje drugu ligu u prvoj posleratnoj sezoni. Na kraju sezone 1948/49 je odlučio da se penzioniše ali ga je turbekuloza prvog golmana vratila u tim.

Đavolima je evropski protivnik Sevilja!

Odlučio je da odigra još nekoliko mečeva a čelnici Mančester sitija su ga godinama registovali za ligu samo da neki drugi klub ne bi mogao. Penzionisao se sa 36 godina, započeo karijeru u ugostiteljstvu ali se brzo prebacio u novinarstvo.

Sigurno ste nekada čuli za Ruperta Mardoka. To je biznismen koji je 2011. godine ugasio tabloid ’’News of the World’’. Nakon što je taj list postojao 168 godina! Optuženi su za prisluškivanje i gašenje je bila najjednostavnija opcija.

Nekoliko decenija pre tog nemilog događaja, Frenk Svift je počeo svoju novinarsku karijeru. U istom mediju, koji je i tada imao kontroverzan imidž. Uspevali su da ga promene, pre svega pisanjem o sportu pa je News of the World jedno vreme bio najčitaniji časopis na engleskom.

Čovek koji je 1998. proglašen za jednog od 100 najboljih igrača u istoriji fudbalske lige Engleske, koga su tokom karijere zbog neverovatno velikih šaka zvali ”Tiganj” i koji je imao i neke rođake koji su ozbiljno igrali fudbal, prebacio se u medije.

O nesreći u Minhenu sve znate. Dva neuspešna pokušaja, molba da se proba i treći put. Nije uspelo, avion je skliznuo sa piste i udario u kuću. Polovina putnika je izgubila živote, uglavnom zbog goriva koje se prosulo i počelo da gori.

Siti je gost u Bazelu!

Frenk Svift je bio među njima. On je u Beogradu radio svoj novinarski posao. Pratio je svog nekada najvećeg rivala na gostovanje koje je trebalo da mu ostane u lepom sećanju. Celokupna delegacija iz Engleske je u Beogradu primljena fenomenalno.

Svift nikada nije stigao da otkuca izveštaj sa ovog meča. Mančester junajted je prošao dalje ali je platio preveliku cenu. Na 50. godišnjicu Minhenske tragedije, tokom derbija u Mančesteru, u loži su sedeli njegovi potomci.

Na Old Trafordu su gostujući navijači pevali ’’Samo je jedan Frenk Svift’’, pokupivši navijače i publike koja je navijala za domaćina tog susreta. Bio je to dirljiv i neopisiv oproštaj od jednog od najvećih engleskih golmana, čoveka kog su često poredili sa Šiltonom i Benksom.