KAKVA ČAST: Patrijarh Porfirije uručio orden Svetog Save Miloradu Vučeliću!

milorad vucelic-partizan-orden
Vučelić je dobio orden (FOTO: FK Partizan)

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije uručio je 7. oktobra 2021. godine u Patrijaršiji srpskoj u Beogradu orden Svetog Save Miloradu Vučeliću, predsedniku fudbalskog kluba Partizan.

Svečanoj dodeli visokog odlikovanja prisustvovali su Preosvećena gospoda Episkopi bački Irinej, zvorničko-tuzlanski Fotije i kruševački David, porodica, prijatelji i saradnici. U odluci Svetog Arhijerejskog Sinoda, koja je pročitana tom prilikom, navodi se da se, na predlog Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Porfirija, g. Miloradu Vučeliću dodeljuje visoko odlikovanje Srpske Pravoslavne Crkve, orden Svetog Save drugog reda, za višegodišnju uspešnu saradnju, novinarski profesionalizam i afirmaciju hrišćanskih vrednosti i vrlina.

Uručujući visoko crkveno odlikovanje g. Miloradu Vučeliću, Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije je istakao:

– Čast mi je da vas, gospodine Vučeliću, pozdravim ovde, u domu srpskih patrijaraha, povodom uručenja ordena Svetog Save odlukom Svetog Arhijerejskog Sinoda, a zbog svega što ste tokom više decenija činili za svoju i za našu Crkvu pre svega jer ste otvarili vrata i dali prostora našoj Crkvi da izađe iz svojevrsnog getoa u odnosu na javnost u našoj zemlji, ali i u odnosu na javnost izvan granica naše zemlje. Naime, tokom dugih decenija – nažalost, ne izostaju takvi slučajevi i danas – mnogi ljudi koji ponekad nisu loše volje i nisu zlonamerni, ali nemaju mnogo informacija i znanja iz života Crkve, znanja o njenoj prirodi, daju sebi za pravo da na svaki način javnosti tumače ono što je priroda i sama suština Crkve, kao i ono što je njeno poslanje u svetu – istakao je patrijarh Porfirije i nastavio:

– Omogućili ste, dakle, Crkvi da ona sama o sebi svedoči. A ko je imao uši mogao je da čuje, a ko nije hteo da čuje imao je slobodu da se opredeli u odnosu na to što je Crkva o sebi tada po prvi put javno počela da svedoči. Imao je mogućnost da se odredi kako je hteo na osnovu svojih predispozicija. Sve što ste Vi tada učinili, ponavljam, zajedno sa vladikom Irinejem i uz saradnju i pomoć Vaših saradnika, a takođe i saradnika vladike Irineja, jeste jedno crkveno delo, jer Crkva smo svi mi koji smo kršteni u ime Oca i Sina i Svetoga Duha. Svako je pozvan da bude sveštenik na mestu na kome se nalazi u smislu da to mesto na koje ga je Bog postavio bude mesto bogosluženja, da bude, kao što smo u tim emisijama govorili, deo carskog sveštenstva, to jeste, deo izabranog naroda koji je pozvan da svedoči tajnu večnoga života ovde, ali i kako to kažemoeshatološki.

orden-vucelic
Vučelić je odlikovan (FOTO: FK Partizan)

Zahvaljujući na visokom crkvenom priznanju Milorad Vučelić je poručio:

– Vaša Svetosti, Vaša Preosveštenstva, dragi moji najbliži, dragi moji prijatelji, imao sam čast da danas primim orden koji nosi ime srpskog princa, monaha, diplomate, pisca i državnika. To je ime onog Arhiepiskopa, možemo slobodnog reći, i mudrog i preduzimljivog političara koji nama koji živimo osam vekova kasnije i dalje određuje duhovni horizont i daje životne smernice u njihovom najsavremenijem značenju. Usredsredimo se na misao i životopis Rastka Nemanjića, Svetog Save. Prepoznajemo ishodište i moćni prapočetak ne samo crkvene, već i životne, dakle svetovne filozofije kadre da uspokoji i usmeri u ovom našem burnom i teškom veku.

– Promislimo li pažljivo, skromno mi se čini, da nećemo pogrešiti ako jezikom primerenom našem vremenu zaključimo da je Sveti Sava pišući svoje Zakonopravilo – baš kao da piše ustav s namerom da uredi društvene i crkvene i građanske odnose – spajao različita civilizacijska iskustva i težio ravnoteži istočnih i zapadnih uticaja i podsticaja što se pokazalo moćnim identitetskim temeljem Srba kroz buduće vekove. To je za nas sve i svuda svojevrsna poruka.

– Takođe, važno je da ne zaboravimo ni one poruke koje je ostavio kao prosvetitelj i pomiritelj, jer su nama u ovom dobu bezmalo zastrašujuće pretnje i nesloge, najpre potrebni duhovno uzdizanje, znanje i razumevanje stvarnosti, koliko i pomirenje i jedinstvo kao plod nadvladanog zla, gordosti i sebičnosti, istakao je g. Vučelić i zaključio:

– Neka mi bude dopušteno da kažem još nešto. Pored lične sreće i ponosa prisutan je i osećaj da se u ovim događajima odlikovani uvrštava u elitno društvo, jer u tom krugu nagrađenih istim priznanjem očekuju se odabrani savremenici i izuzetni preci. Deo duhovnog zadovoljstva i sreće svakako ne čini samo pripadnost društvu onih koji su delovali za opštu dobrobit i sa najplemenitijim težnjama. Reč je o svesti i nadi da se ovim zbivanjem potvrđuje svojevrsni nacionalni kontinuitet u vremenu i prostoru, velika duhovna snaga čiji delić tako postaje i odlikovani. Velika je to dužnost i velika je to čast. Podsetimo, svi mi u životu i radu delamo i nastupamo sa ramena naših predaka, ali i podržani ramenima naših savremenika – rekao je Vučelić.

PARTIZAN PROSLAVIO KRSNU SLAVU: U Humskoj sekli kolač na veliki praznik

OBAVEZNO POGLEDAJTE: Jovan Stojoski: Treneri su imali svoje pulene! | Sport Fokus Meridian S01EP24

 

9 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime