Danas su to Gatuzo i Spaleti, a nekada su Milan i Inter vodili Anćeloti i Erera!

Kada se sastaju Milan i Inter ne postoji nijedna stvar koja bi se mogla nazvati nevažnom, a pogotovo ne ko sedi na klupi ekipa čiji su okršaji poznati pod nazivom Derbi dela Madonina.

Ko diriguje sastavima u jednom od najčuvenijih svetskih derbija, oduvek je bilo pitanje prestiža, časti i slave. Veliki trenutak u životu svakog trenera, 90 minuta koji su stvarali, ali na isti način i uništavali karijere.  Momenti koje bez obzira na ishod, nijedan od trenera ne bi menjao nizašta drugo na svetu.

Nije nepoznato da se oba ,,stanovnika” San Sira u poslednjim godinama nalaze u velikoj krizi, koja se naravno, oslikava i u čestim promenama trenera. Loši rezultati se često prelome preko leđa onoga koji rukovodi ekipom, a veliki klubovi retko pokazuju i veliko strpljenje. U poslednje tri sezone Milan je promenio petoricu, a Inter čak šestoricu stručnjaka.

Top 10 italijanskih derbija: Vrelina Sicilije i Đenove, glamur Milana… (VIDEO)

Štaviše, od 2010. godine u klubovima su se duže od jedne sezone zadržali samo Masimilijano Alegri (Milan,  2010-2014) i Roberto Manćini (Inter, 2014-2016).

U predstojećem Derbiju dela Madonina timove će predvoditi Đenaro Gatuzo i Lućano Spaleti, čiji se sportski putevi za sada značajno razlikuju. Gatuzo ima neuporedivo bogatiju igračku karijeru, dok za Spaletija to važi na polju njihovg trenutnog poziva. U njihovom prvom međusobnom obračunu uspešniji je bio nekadašnji fudbaler Rosanera pošto je Milan slavio pobedu u četvrtfinalu Kupa Italije.

Međutim, Spaleti je takođe ostvario pobedu u svom prvom velikom derbiju kada su njegovi fudbaleri u oktobru trijumfovali protiv Milana na čijoj je klupi tada sedeo Vinćenco Montela.

MIlan je najuspešnije vodio Nereo Roko, a najduže Anćeloti

Za najupešnijeg trenera u istoriji Rosanera se smatra Nereo Roko koji je vodio Milan u čak pet navrata. Već u prvom mandatu je klubu doneo prvi trofej šampiona Evrope (1963), što je ponovio 1969. godine. Roko je u klupskim vitrinama ostavio tri trofeja nacionalnog kupa, dva osvojena prvenstva, po dva trofeja u dva evropska kupa i trijumf u Interkontinentalnom kupu!

SERIJA A: Gatuzo trpi šamare, ali je Milan sve bolji!

On je na klupi Milana sedeo u 323 utakmice, u čemu ga je nadmašio jedino Karlo Anćeloti koji je Rosanere predvodio 420 puta. Anćeloti ujedno ima i najduži neprekinuti staž (2001-2009) i bilans od osam trofeja među kojima samo jednu titulu šampiona Italije! Njih najviše ima Fabio Kapelo, dok su više od jednog osvajali još Kilpin i Vijani po dva.

Legendarni Erera je devet sezona predvodio Inter

Inter je najduže vodio legendarni Helenio Erera, čak devet sezona. Njegov prvi (1960-68) mandat i danas važi za ,,zlatno doba”, a klubu je podario sedam trofeja – tri Skudeta i po dva trofeja Kupa šampiona i Internacionalnog kupa. Za njegovo ime se takođe vezuje najveći broj utakmica (366) i pobeda (205).

Drugi na toj listi je još aktivni Roberto Manćini koji je isti broj trofeja osvojio za prve četiri godine boravka na klupi Nerazura (tri Skudeta, dva Kupa Italije i dva Internacionalna kupa).

Najbolje kvote za Derbi dela Madonina se nalaze ovde!

Više od jednog trofeja u Seriji A Interu su doneli još samo Murinjo i Alfredo Foni. Kao kuriozitet se izdvaja Đan Pjero Gasperini koji je 2011. godine otpušten posle samo pet utakmica bez ijedne ostvarene pobede!

Prelasci iz jednog kluba u drugi se u slučaju gradskih rivala nigde u svetu ne posmatraju blagonaklono, pa ni u ovom slučaju, ali su trojica trenera ipak uspela da prevaziđu takvu situaciju. Naime, Trapatoni, Leonardo i Zakeroni su vodili i Milan i Inter.

Za najveću pobedu Milana (6:0, 2001) zaslužni su zajedno Mauro Tasoti i Ćezare Maldini. Inter je najubedljiviji trijumf (5:1) zabeležio davne 1910. godine u eri svog prvoig trenera Virđilija Fosatija.

 

105 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime