Mančester Junajted – kako su Bezbijeve bebe iz Beograda odletele u legendu

Junajted opet pomera granice dresovima (FOTO: Christopher Furlong/Getty Images)

Jedna od najtežih avionskih nesreća u kojoj su žrtve bili sportisti, desila se na današnji dan 1958. godine, samo jedan dan posle utakmice koju je Mančester Junajted u četvrtfinalu Kupa evropskih šampiona igrao u Beogradu protiv Crvene zvezde.

U tužnoj istoriji vazdušnih nesreća u kojima su stradali sportisti i fudbaleri, ova koja je zadesila engleski tim nije najteža, ali se u srpskom fudbalskom pamćenju nekako prva pojavljuje kada se o toj temi povede reč.POSLUŠAJTE NOVI EVROGOL PODKAST – GAJIĆ I IVANIĆ U ZVEZDI, JANKOVIĆ NAPUSTIO PARTIZAN I JOŠ MNOGO TOGA!Razlog je naravno, to što su Bezbijeve bebe pre odlaska u legendu poslednju utakmicu odigrali u Beogradu. Susret je završen rezultatom 3:3, što je Mančester Junajted odvelo u polufinale, a ekipa je sutradan trebalo da se vrati kući.

Bilo ih je i pre Lestera: Teške vazdušne nesreće fudbalskih timova

Let je međutim, bio u zakašnjenju sat vremena zbog toga što je jedan od igrača zaboravio pasoš. Avion se potom spustio u Minhen zbog dopune gorivom,odakle je trebalo da nastavi za Englesku. Vremenski uslovi prilikom poletanja nisu bili idealni, a bilo je i problema sa motorom zbog čega je pilot Džejms Tein dva puta prekidao poletanje.

Pala je ipak odluka da se ne ostane u Minhenu na noćenju, već da se pokuša i po treći put, uprkos tome što je počeo da pada sneg. Nažalost, pilot nije uspeo da postigne potrebnu visinu, pa je avion udario u ogradu na kraju zaletišta, a zatim i u jednu , na svu sreću, praznu kuću koja se tu nalazila. Poginula su dvadeset dva putnika od četrdeset i tri koliko ih je bilo u avionu. Među njima je bilo sedam fudbalera, a Dankan Edvards je kao osmi preminuo od posledica nesreće, dve nedelje kasnije.

Mančester Junajted – kako su Bezbijeve bebe iz Beograda odletele u legendu

Mančester Junajted je deset godina kasnije ipak postao šampion Evrope

Mat Bezbi je i sam bio u kritičnom stanju duže vreme. Pilot je preživeo tragediju, ali su ga nemačke vlasti okrivile kao glavnog vinovnika nesreće, zbog toga što nije otklonio sneg sa krila, iako su svedoci tvrdili suprotno. Naknadnim istragama se utvrdilo da je on obavio taj deo posla, ali da je bljuzgavica na stazi usporila zalet aviona, zbog čega avion nije mogao da se podigne dovoljno brzo na potrebnu visinu.

Tein je oslobođen krivice tek deset godina kasnije, iste godine kada je Mančester Junajted sa Matom Bezbijem došao do svoje prve titule evropskog šampiona. Ono što je bilo suđeno dogodilo se ipak deceniju kasnije, a u timu su se nalazila i dvojica fudbalera koji su preživela tragediju – Bobi Čarlton i Bil Foulks. Nova generacija Bezbijevih beba je ispunila ono što je prema talentu, bilo najavljeno da će da uradi prva.

Avionske nesreće koje su zauvek izmenile fudbal

Pored Čarltona i Foulksa, nesreću su preživeli Hari Greg, Keni Morgans, Albert Skanlon, Denis Vajolet, Rej Vud, kao i Džoni Beri i Džeki Blančflauer koji više nikada nisu zaigrali fudbal. Poginuli su fudbaleri Džof Bent, Rodžer Birn, Edi Kolman, Marko Džouns, Dejvid Peg, Tomi Tejlor, Lajam Vilan i spomenuti Dankan Edvards koji je preminuo u bolnici. Među ostalim nastradalima bilo je novinara i članova stručnog štaba, dok je svih četvoro članova posade preživelo tragediju.

baner bundesliga

Među onima koji su preživeli nalazili su se diplomata nekadašnje Jugoslavije Nebojša Milošević i žena jugoslovenskog atašea u Londonu, Vera Lukić i njena ćerka Vesna.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime