Kreće UEFA Liga nacija! Sve što je potrebno da znate o novom takmičenju reprezentacija

UEFA Liga nacija
Source: uefa.com

“U sredu 24. januara u Nionu biće održan žreb za inauguralnu sezonu UEFA Liga nacija”. Otprilike ovim rečima svi svetski mediji poslednjih dana najavljuju žreb za novo takmičenje evropske kuće fudbala, ali mnogima i dalje nije jasno o čemu se tu zapravo radi.

“Šta je sad ovo? Zar nemaju ti fudbaleri dovoljno takmičenja?”

Situacija je krajnje… Komplikovana. Budimo pošteni, potrebno je vremena i koncentracije da bi se celokupan sistem novog UEFA takmičenja savršeno razumeo, kao i njegova sprega sa kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine. Zato krenimo redom.

Šta je UEFA Liga nacija?

Kreće UEFA Liga nacija! Sve što je potrebno da znate o novom takmičenju reprezentacija

UEFA Liga nacija je najnovije takmičenje pod okriljem evropske kuće fudbala koje će zameniti veliku većinu prijateljskih utakmica i doprineti razvoju reprezentativnog fudbala. U njemu će se takmičiti svih 55 selekcija koje su deo ove konfederacije i to na jesen svake parne godine.

Evropska kuća fudbala navodi da će to takmičenje doprineti kvalitetnijem razvoju selekcija i poboljšanju njihovih priprema za kvalifikacije za velika takmičenja, kao i same turnire poput Eura i Svetskog prvenstva.

Kako izgleda format Lige nacija?

Sada kada smo taj uvodni deo razjasnili, ovde stvari počinju da se komplikuju. UEFA kao da se potrudila da svima oteža razumevanje Lige nacija, ali sada ćemo i to “otpetljati”.

Svih 55 selekcija biće podeljeno u četiri divizije (A, B, C i D). Svaka divizija biće podeljena na grupe sa po tri ili četiri tima. Dakle, A divizija će se sastojati od grupa A1, A2, A3 i A4 i tako dalje za ostale divizije.

Divizije A i B će imati po 12 timova, podeljenih u po četiri grupe sa tri tima. Divizija C će imati 15 selekcija (tri grupe sa četiri tima i jedna grupa sa četiri tima), dok će Divizija D imati brojati 16 timova (četiri grupe sa po četiri tima).

Grupe će se igrati po dvokružnom sistemu, pa će grupe sa tri tima će igrati ukupno četiri meča u toj fazi Lige nacija. Stoga, one grupe u nižim divizijama koje budu brojale četiri ekipe odigraće šest mečeva.

Kako su timovi raspoređeni?

Timovi su raspoređeni po divizijama i šeširima unutar divizija nakon završetka kvalifikacija za Svetsko prvenstvo. Dakle, prvih 12 na UEFA listi reprezentacija se nalazi u Diviziji A, od toga prva četiri tima su u prvom šeširu, naredna četiri u drugom i još četiri u trećem. Takva je situacija i u nižim divizijama.

UEFA Liga nacija
Sastav šešira unutar Divizije A pred žreb UEFA Lige nacija. Biće izvučene četiri grupe sa po tri tima. Izvor: Uefa.com

Koja je poenta divizija?

Utvrdili smo da će svaka divizija imati po četiri grupe. Najbolji iz svake od četiri grupe unutar divizija B, C i D obezbediće plasman u višu diviziju u narednom ciklusu UEFA Lige nacija koji će biti održan u jesen 2020. godine.

Na primer, ukoliko reprezentacija Rusije unutar Divizije B bude najbolja u svojoj grupi, u narednom ciklusu će zauzeti mesto u Diviziji A, sa jačim selekcijama. Isto tako, poslednjeplasirani tim svake grupe unutar divizija A, B i C ispašće u diviziju ispod (iz Divizije D, logično, nema ispadanja).

Liga nacija
Sastav šešira unutar Divizije B. Izvor: Uefa.com

Ovo će omogućiti kretanje timova kroz divizije. Dobrim partijama u Ligi nacija svaka selekcija moći će sebi da obezbedi mečeve protiv jačih selekcija. Posledično, oni koji budu loši biće “kažnjeni” ispadanjem u nižu diviziju, pa će morati da se zadovolje igranjem protiv manje atraktivnih rivala.

Koji su termini grupne faze Lige nacija?

Termini za odigravanje grupne faze biće na jesen svake parne godine. U prvom izdanju Lige nacija, šest termina biće raspoređeno na septembar, oktobar i novembar – u svakom mesecu po dva termina. Dakle, to će biti isti oni termini koji su ranije korišćeni za početak kvalifikacionih ciklusa.

Ekipe iz tročlanih grupa će svoje mečeve igrati tokom četiri od šest mogućih termina. Preostala dva moći će da iskoriste za odigravanje prijateljskih utakmica.

Pobednik Lige nacija

Liga nacija UEFA
Šematski prikaz sistema Lige nacija. Izvor: Uefa.com

Liga nacija će, naravno, imati svog pobednika. Pobednici četiri grupe unutar Divizije A plasiraće se na završni turnir, takozvani “fajnal for”. On će se igrati početkom juna, takođe u do sada uobičajenom terminu po završetku klupskih sezona. U ovoj prvoj sezoni, završni turnir biće igran od 5. do 9. juna 2019. godine.

Igraće se jedan meč polufinala za oba para, a odmah zatim i finale. Pobednik finala biće prvi šampion Lige nacija, a iz svega ovoga sledi da će ovo takmičenje ime svog pobednika dobijati u junu svake neparne godine.

Kvalifikacije za EURO 2020

Da bismo u potpunosti razumeli šta će se desiti sa ovim nižim divizijama, moramo prvo da se vratimo na kvalifikacije za Euro 2020. Kontinentalno takmičenje broji 24 selekcije, a kako će se igrati u 12 gradova širom Evrope, neće biti timova koji će se direktno plasiraju na završni turnir.

Kvalifikacije za Euro će početi u martu 2019. godine i završiće se u novembru iste godine. Timovi će biti podeljeni u deset grupa. Pet grupa imaće pet selekcija, a preostalih pet po šest timova.

UEFA Liga nacija
Šeširi za Diviziju C Lige nacija. Izvor: Uefa.com

Sada dobro pazite. Od pet grupa sa po pet timova, četiri će u svom sastavu imati po jedan tim od ona četiri koja se plasiraju na fajnal for Divizije A. Time se štiti integritet kvalifikacija, jer te četiri ekipe na početku kvalifikacija (mart 2019.) i dalje učestvuju u oba takmičenja.

Iz svake od 10 grupa, dve prvoplasirane ekipe će se plasirati na Euro 2020. To znači da ćemo u drugoj polovini novembra 2019. godine saznati imena 20 timova koji će se naći na Evropskom prvenstvu.

Ali, to nam ostavlja četiri prazna mesta. E baš tu postaju važni timovi iz ostalih divizija Lige nacija.

Plej-of za Euro uz pomoć Lige nacija

Liga nacija
Sastav šešira unutar Divizije D pred žreb za Ligu nacija. Izvor: Uefa.com

Dakle, UEFA Liga nacija će obezbediti imena preostala četiri tima koji će se naći na Euru 2020. U završnom plej-ofu u martu 2020. godine učestvovaće 16 timova i to po četiri iz svake divizije Lige nacija.

Naime, na tom turniru bi trebalo da se nađu pobednici četiri grupa iz svake divizije, ali to zasigurno neće moći da bude slučaj jer će se neki pobednici grupa već kvalifikovati na Euro putem regularnih kvalifikacija.

Njihova mesta zauzeće prvi sledeći timovi po ukupnom rezultatu na tabeli. Dakle, u plej-of turniru Divizije A učestvovaće četiri najbolja tima iz grupne faze Lige nacija koji se NISU plasirali na Euro kroz kvalifikacije. Ukoliko se desi da unutar neke divizije (najverovatnije Divizije A) ne ostanu četiri tima da se nisu plasirala na Euro, njihovo mesto na tom turniru zauzimaće timovi iz niže divizije.

Recimo, ukoliko se iz Divizije A čak 10 timova plasira na Euro kroz kvalifikacije, uz dva preostala tima na završnom plej-of turniru 2020. godine njima bi bila pridodata dva najbolja tima iz Divizije B. I tako dalje za svaku od narednih divizija, ukoliko bude potrebe.

Da li ste još ovde?

Kreće UEFA Liga nacija! Sve što je potrebno da znate o novom takmičenju reprezentacija
Mapa Evropa obojena prema učesnicima divizija Lige nacija. Divizija A – crveno. Divizija B – plavo. Divizija C – zeleno. Divizija D – žuto.

Nadamo se da ste sve ovo do sada uspešno preživeli. Završni plej-of turniri za svaku od četiri divizije igraće se u martu 2020. godine po istom sistemu kao i fajnal for Divizije A 2019. godine gde se dobija ukupni pobednik Lige nacija. Znači, polufinale i odmah finale nekoliko dana kasnije.

Pobednici završnih turnira za sve četiri divizije će tako zauzeti poslednja četiri mesta na Evropskom prvenstvu i to samo tri meseca pre početka kontinentalnog takmičenja. Sve ovo znači da će neki od timova iz divizija C i D moći da se nađu na Euru 2020. iako za to nisu imali realne šanse kroz “obične” kvalifikacije.

Šta sve ovo znači?

Kreće UEFA Liga nacija! Sve što je potrebno da znate o novom takmičenju reprezentacija
Ser Aleks Ferguson je bio promoter grada Glazgova za dobijanje delimičnog domaćinstva Eura 2020.

Nabrojimo prvo ukratko sve prednosti koje će Liga nacija doneti evropskom reprezentativnom fudbalu.

  • Manje prijateljskih utakmica, više takmičarskog fudbala
  • Prilika za slabije selekcije da se nađu na Evropskom prvenstvu
  • Nagrada za dobre partije kretanjem kroz divizije
  • Uzbudljiviji fudbal u slabijim divizijama – recimo Jermenija-Moldavija u kvalifikacijama ne vodi ničemu, ali njihov okršaj u finalu plej-ofa Divizije D nosi plasman na Euro
  • Uigravanje timova za kvalifikacije i velika takmičenja
  • Koriste se isti termini kao i pre, pa fudbaleri neće imati uvećan kalendar utakmica. Mečevi Lige nacija jednostavno zamenjuju termine prijateljskih mečeva

Međutim, sve ima svoje prednosti i svoje mane. Ni ovo takmičenje nije izuzetak.

  • UEFA je stvorila dosta komplikovano takmičenje koje mnogi neće uspeti da u potpunosti razumeju
  • Stvaranje elite koja će mečeve igrati samo među sobom što dovodi do većih TV prava za veće i snažnije fudbalske saveze
  • Korišćenje oslabljenih timova od strane selekcija iz Divizije A jer će verovatno plasman na Euro ionako izboriti kroz klasične kvalifikacije
  • Mesto na Evropskom prvenstvu moći će da zauzmu i dosta slabije selekcije koje kroz kvalifikacije za to nemaju realnu šansu, što bi moglo dodatno da oslabi kvalitet samog Eura