Kopa Libertadores – takmičenje u kojem se sa razlogom najčešće igra Tango Argentino

0
(Photo by Agustin Marcarian/Getty Images)

Verovanje da je Brazil najfudbalskija zemlja na svetu ima u mnogo čemu svoje uporište, ali ne i kada je u pitanju Kopa Libertadores. Suvereni vladalac ovog takmičenja je ipak zemlja u kojoj se kauboji zovu Gaučosi, a ples muškarca i žene koji ostavlja bez daha naziva tango.

Nije teško pogoditi da je u pitanju Argentina, zemlja u kojoj se nalazi grad ,,dobrog vazduha” i u kome se igra fudbalski derbi u koji je zamešana najveća količina sportske strasti na planeti – Superklasiko. Da, Brazil je najveća svetska sila u fudbalu, petostruki šampion sveta, ali kada se radi i najpopularnijem klupskom takmičenju u Južnoj Americi, Kopa Libertadores, samba i rumba se sklanaju u stranu da bi se zaigrao Tango Argentino.

Ko su sedam najboljih strelaca svih vremena u Kopa Libertadores?

Posle spektakla koji će južnoamerikancima doneti novog šampiona, Argentina će imati još jednu titulu više od velikih rivala iz Brazila. Ovaj trofej će imati posebno mesto u istoriji Kopa Libertadores jer o njemu prvi put odlučuju Boka Juniors i River Plata. Nemali značaj u prestižu u fudbalskom smislu ima i činjenica da su argentinski timovi u polufinalu eliminisali brazilske ekipe.

Koliko puta su Argentinci osvajali Kopa Libertadores

Titula će po dvadeset i peti put pripasti nekoj ekipi iz zemlje Gaučosa. To znači da će ih imati ukupno sedam više nego klubovi iz Brazila. Za sada je najuspešniji Independiente sa sedam trofeja, koji bi u slučaju da u finalu trijumfuje River Plata i zadržao taj status. Druga na listi je Boka sa šest, a slede Estudijanets (4), River Plata (3), te Rasing, Argentinos Juniors, Velez i San Lorenco sa po jednim trofejem.

Brazilci su klupski šampioni Južne Amerike bili osamnaest puta. Tri tima imaju po tri titule (Gremio, Sao Paulo i Santos), Kruzeiro i Internasional imaju po dve, dok su Palmeiras, Flamengo, Vasko da Gama, Korintijans i Atletiko Mineiro šampioni bili po jednom.

Kopa Libertadores: Benedeto i Bore su blistali u plej-ofu, hoće li obeležiti i Superklasiko?

Na listi pobednika u Kopa Libertadores Urugvaj je zastupljen sa osam trofeja. Slavi Penjarol je u eri svoje dominacije nakupio pet, dok ih Nasional ima tri. Od preostalih zemalja sa kontinenta, čast da osvajaju ovo takmičenje imali su klubovi iz Kolumbije (3), Paragvaja (3), Čilea (1) i Ekvadora, dok je za ostale do i dalje nedostižni san.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime