Koliko vredi jedan gol?

Aguero Fantasy
(Photo by Michael Regan/Getty Images)

Jedna pobeda vredi tri boda. Jedan nerešen rezultat vredi jedan bod. Osim u slučaju remija bez golova, da biste došli do bodova, morate da postižete golove. Međutim, koliko zapravo vredi jedan gol?

Inspiraciju za ovu temu dobili smo od Nika Herisa, fudbalskog statističara iz Sporting Intelidžensa. Heris je, posmatrajući englesku Premijer ligu ove sezone, došao do zaključka da jedan postignut gol u tom takmičenju u proseku vredi jedan poen. Do toga je stigao podelivši broj osvojenih poena sa brojem osvojenih bodova u čitavoj ligi.

Posle subotnjih mečeva (24. februar), premijerligaši su među sobom osvojili ukupno 754 boda, a svi zajedno su postigli 750 golova. To je 1.005 osvojenih bodova po postignutom golu.

Ono što nam ovi Herisovi podaci govore jeste nešto sasvim jednostavno – postižite golove i osvajaćete bodove. Dakle, jedan gol stvarno vredi jedan bod? Odlučili smo da malo dublje istražimo ove brojke.

Fokusirali smo se na pet najjačih liga Evrope – Premijer ligu, italijansku Seriju A, špansku Primeru, nemačku Bundesligu i francusku Ligu 1, na tekuću sezonu i tri prethodne, od 2014/15 pa na ovamo. To su ukupno 6732 utakmice. Dakle, imamo dobru osnovu da dobijemo relevantne statističke podatke.

DŽEJMI VARDI – ČOVEK ZA REKORDE!

Ono što ćemo prvo razjasniti pre nego što se bacimo na detaljnije brojke jeste da vrednost gola zavisi od toga koliko su golovi česti. Zato smo u ovom mini-istraživanju odmah zaključili da u prvenstvu kakvo je ono u Francuskoj jedan gol vredi više nego u bilo kom drugom. To je i logično, jer u Ligi 1 uglavnom “pada” i najmanje golova. Stoga je i logično da golovi malo manje vrede u Nemačkoj i Španiji, u ligama gde se postiže poprilično veći broj golova.

Šta kažu brojke?

Lionel Mesi
BARCELONA, SPAIN – JANUARY 28: Lionel Messi of FC Barcelona celebrates after scoring his team’s second goal during the La Liga match between Barcelona and Deportivo Alaves at Camp Nou on January 28, 2018 in Barcelona, Spain. (Photo by David Ramos/Getty Images)

Jedan gol zaista vredi jedan osvojen bod.

Ili bar jako približno. Fascinantno je koliko je zapravo odnos između osvojenih bodova i postignutih golova sličan. Na nivou 6732 meča, 1 gol vredi 1.016 bodova. Razlika je stvarno neznatna.

Ako se usredsredimo na svaku pojedinačnu ligu, nigde ovaj odnos nije precizan kao u Italiji. Od starta 2014/15, u Seriji A su timovi među sobom osvojili 3820 bodova, postigavši u istom periodu 3806 golova. To je 1.008 bodova po golu. Kada u Seriji A postignete gol, računajte da ste osvojili jedan bod. Makar dugoročno.

Kao što je bilo pomenuto, gol najviše vredi u Francuskoj, gde je prosek za ove tri i po sezone 1.071 bodova po golu, dok najmanje vredi u Bundesligi. Tamo je svaki gol nosio 0.984 bodova. Na to su definitivno uticali i nadmoć Bajern Minhena, ali i otvorenost same lige, gde se tradicionalno golovi postižu dosta lakše.

U Premijer ligi, odakle je i krenulo ovo istraživanje sa početka teksta, prosek u prethodne tri i po sezone je 1.019 bodova po postignutom golu. Grafikon ispod pokazuje koliki je prosek u svim ligama u ovom periodu, a primetićete da je jedino Liga 1 nešto dalje iznad ukupnog proseka. Ipak, i njihovih 1.071 bodova po golu je tek neznatna prednost. Recimo, vodeći se tim prosekom, tek nakon 14 postignutih golova biste osvojili 15 bodova (preciznije 14.994).

ptsgoal

Nije sve u napadu, ima nešto i u odbrani

Ipak, kao što bi svako primetio, bodove ne osvajaju samo napadi postizanjem golova, već i odbrane sprečavanjem protivnika da postigne gol. Zato smo odlučili da još malo dublje zagrebemo i u igru uključimo i primljene golove. Osvrnuli smo se na takozvani “procenat golova”.

Radi se o jednostavnoj stvari – izračunali smo procenat postignutih golova svakog tima u odnosu na ukupan broj golova viđenih na mečevima tog tima. Primera radi, Mančester Junajted je u Premijer ligi ove sezone postigao 51 gol, a na njihovim mečevima je viđeno ukupno 70 golova (51 postignut i 19 primljenih). Dakle, 51 u odnosu na 70 iznosi 72.86 procenata. Njihov procenat golova iznosi 72.86.

ČELSI DOČEKUJE MANČESTER JUNAJTED!

Kada smo na grafikon stavili celokupnu Premijer ligu (zaključno sa 24.02.2018.) zaključili smo da ovaj procenat golova mnogo govori o tome gde će neki tim završiti. Tako, samo pet timova ima procenat golova veći od 65. Tih pet timova zauzima prvih pet mesta na tabeli i oni se najaktivnije bore za plasman u Ligu šampiona (timovi obojeni u zeleno na grafikonu trenutno zauzimaju prva četiri mesta u ligi).

EPL Goal

Zaključak – ako ostvarite procenat golova u iznosu od 65 ili više, imate jako dobre šanse da uđete u Ligu šampiona. Samo jedna od ovih pet ekipa neće završiti u top 4.

Slična je situacija i na dnu tabele. Ukoliko je vaš procenat golova oko ili ispod 35 odsto, borićete se za opstanak. Najgori ove sezone je Svonsi – oni su postigli samo 33.87 odsto golova viđenih na njihovim mečevima – a znamo da se baš Labudovi grčevito bore za opstanak praktično otkako je sezona počela.

Na grafikonu, timovi obojeni u crveno su ekipe koje trenutno zauzimaju mesta koja vode Čempionšip. Između njih se umešao jedino Hadersfild, ali i oni su na samo tri boda od zone ispadanja.

Šta smo na kraju naučili?

Jedan gol u pet najjačih liga Evrope u proseku zaista vredi jedan bod, a ta suma neznatno varira od lige do lige. Serija A, Primera i Premijer liga su najpribližnije tom idealnom odnosu “jedan prema jedan”. Takođe, gledajući samo gol-razlike koje su timovi ostvarili tokom sezone, može se dosta toga zaključiti, a verovatno i predvideti.

Iz toga proističe da smo jednim pomalo komplikovanim načinom zaključili da je fudbal uistinu jednostavna igra. Potrebno je samo da postižete golove.

104 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime