Ko to ne zna šta je grupna faza Lige šampiona?

Marko Nikolić i Lokomotiva na koran (FOTO: Pedja Milosavljevic / STARSPORT)

Koliko je jaka konkurencija u plej-of mečevima za UEFA Ligu šampiona, vidi se i po samim imenima timova koji su u konkurenciji. Prvog dana će tereni na kojima će se igrati ove utakmice videti čak tri nekadašnja šampiona Evrope, a drugog je takvom slavom ovenčan jedan tim.

Ne treba puno pričati o tome kakav je hendikep to što Crvena Zvezda igra protiv Salcburga pred praznim tribinama. Grupna faza Lige Evrope je obezbeđena, ali je čekanje na glavnu premiju predugo da bi se u tome tražilo opravdanje. Zvezda međutim, nije jedina ekipa koja je nestrpljiva da okonča ,,prazan hod”.

Crveno-beli su nažalost, jedini klub pobednik takmičenja koji se u ovom veku nije oprobao u grupnoj fazi Lige šampiona. Štaviše, Beograđani nisu igrali u toj konkurenciji još od 1992. godine, a utisci iz lige Evrope prošle sezone su samo otvorili apetite.

Filipović је bio dovoljan: Crvena Zvezda – Salcburg 1976/77

Ono što važi za Crveno-bele, važi i za Salcburg. Naime, Austrijanci su prvi i poslednji put nastupili u grupnoj fazi ekskluzivnog takmičenja tek nešto kasnije od svog protivnika. Pod imenom Kazino Salcburg, šampion Austrije je debitovao u grupnoj fazi Lige šampiona u sezoni 1994/95. Nikada kasnije Crveni bikovi nisu ponovili takav rezultat. Najveći domet su im bile kvalifikacije pre dve sezone.

Jang Bojs nikada nje igrao u grupnoj fazi Lige šampiona

Do grupne faze nije nikada dospeo ni Jang Bojs iz Švajcarske. Doduše, prošlogodišnji protivnik Partizana je imao prilike da to učini preko kvalifikacija, ali nijedna prilika nije iskorišćena. Poslednja je bila prošle godine.

Još dva tima ne znaju šta znači iskustvo okršaja po grupama. Jedan je grčki PAOK, koji takođe čeka na svoj debi, međutim, s obzirom na ime rivala (Benfika), šanse da ga dočeka ove sezone i nisu tako izdašne. PAOK ima neka približna saznanja o tome koja je stekao igrajući u kvalifikacijama, u kojima je poslednji put učestvovao pre dve sezone.

Mnogo se govori o velikom uspehu srpskog trenera Marka Nikolića, koji sa nekadašnjim Videotonom, a sadašnjim Vidijem, za sada ne mari kako se zovu prepreke. Uspe li da prebrodi poslednju (AEK), šampion Mađarske će prvi put shvatiti kako izgledaju mečevi sa nekim od najjačih evropskih timova. Poslednji pokušaj kroz kvalifikacije je bio u sezoni 2015/16.

Marko Nikolić je na pragu istorijskog uspeha

Tu se i završava lista onih koji čekaju da ,,probiju led”. Od preostalih ekipa na grupnu fazu najduže čeka baš AEK. Žuto-crni su do mečeva po grupama stigli u sezoni 2006/07. Atinjani su u kvalifikacijama igrali poslednji put pre dve godine, ali nisu imali sreće.

Dinamo Kijev, Dinamo Zagreb i BATE Borisov su u ovom veku po nekoliko puta beležili proboje do grupa u Ligi šampiona. Kijevljani su poslednji put u takvoj situaciji bili pre dve godine. To važi i za Dinamo iz Zagreba koji je odigrao dve uzastopne sezone sa elitom upravo u tom periodu (2015-2017). BATE Borisov je jedno vreme bio ,,stavka” na koju se računa u žrebu timova u grupnoj fazi. Belorusi su poslednji put u njoj učestvovali 2014/15 i 2015/16.

Benfika je redovna u Ligi šampiona, ali kletva Bele Gutmana ne dopušta trofej

Preostala su i tri šampiona Evrope (Benfika, PSV, Ajaks), koji ne bi trebalo da neprijatno iznenade svoje navijače. Ako se to ipak dogodi, fudbal će samo pokazati svu svoju nepredvidivost.

Orlovi su redovni u grupnoj fazi, a veliki favoriti su i protiv PAOK-a. Dvostruki su šampioni Evrope, međutim, kletva Bele Gutmana im nije dopustila nijedan trofej još od 1962. godine.

Ajaks je kontinent stavio pod kopačku čak četiri puta, ali nijednom posle 1995. godine. U grupnoj fazi Lige šampiona Kopljanici su poslednji put učestvovali 2014/15.

Drugi holandski gigant PSV je evropski prvak iz 1988. godine, kada je u finalu savladao upravo Benfiku. Prošlu sezonu je preskočio, ali je dve godine pre toga uzastopce boravio u jednoj od grupa u takmičenju.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime