Kazanj – Zlatna horda, Uniks, Sintez i Rubin!

(Photo by Matthias Hangst/Bongarts/Getty Images)

Kazanj je jedan od najstarijih gradova u Rusiji. Sa preko milion i dvesta hiljada stanovnika šesti je grad po veličini u zemlji, a u novije vreme po značaju se svrstava odmah iza Moskve i Sankt Peterburga. Smešten je na slivu reka Volge i Kazanke i prestonica je Tatarske republike.

Zahvaljujući velikim ulaganjima u privredu i ekonomiju, Kazanj je u poslednje vreme postao jedno od najboljih mestа za život u Rusiji, sa standardom bliskim onom koji imaju dva najveća grada. Ono što se u njemu posebno ,,kuva” je sport i obrazovanje, oblasti koje su podigle na najviši mogući nivo u prethodnoj deceniji.

Kazanj – Zlatna horda, Uniks, Sintez i Rubin!
(Photo by Matthias Hangst/Getty Images)

Grad je u kratkom roku organizovao neke od najvećih međunarodnih sportskih događaja kao što su Univerzijada i FINA Svetsko prvestvo u vodenim sportovima, a mnogi klubovi iz Kazanja (Rubin, AK Bars) su osvajali titule šampiona Rusije.

POGLEDAJ AUTRAJTSE ZA MUNDIJAL!

Kada je u pitanju obrazovanje, tu se nalaze neki od najboljih univerziteta i škola u zemlji, koji pored domaćih, imaju i veliki broj stranih studenata i učenika.

Istorijski posmatrano, osnivanje grada se smešta u period između dva veka, jedanaestog i trinaestog, a kao osnivači se navode ili stanovnici oblasti uz Volgu ili Tatari iz Zlatne horde. Jedan od najznačajnijih događaja u istoriji grada je opsada Ivana Groznog koji je polovinom šesnaestog veka osvojio grad i oslobodio nekoliko hiljada robova.

Vreme je hladnije nego u Moskvi, barem u toku zime, dok su leta često topla i bez mnogo padavina, što je posledica dubokog kontinentalnog položaja. Prosečne temperature tokom juna i jula se kreću nešto preko 20 stepeni, što je zapravo idelano za odigravanje fudbalskih utakmica.

EVROPA ILI JUŽNA AMERIKA?

Veliki međunarodni aerodrom je udaljen preko 25 kilometara od centra grada,  a postoji i manji, ali koji nije otvoren za komercijalne letove, već se nalazi u sklopu fabrike za proizvodnju avionskih motora.

Fudbal u gradu

Daleko najpoznatiji klub iz Kazanja je Rubin (i to ne samo zato što je u njemu igrao Savo Milošević), dvostruki šampion Rusije (2008, 2009) i redovni učesnik evropskih klupskih takmičenja u proteklih petnaestak godina. Kao najveći rivali ovom klubu se smatraju Krila Sovjetov iz Samare, ali i KAMAZ, klub koji trenutno igra u trećoj ruskoj diviziji i čiji mečevi sa Rubinom predstavljaju svojevrsni tatarski derbi.

KO MOŽE DA POSTIGNE TRI GOLA?

Rubin je osnovan pre tačno šezdeset godina, a u prvoj ligi Rusije se nalazi bez prekida od 2003. godine. Ekipa je prošlu sezonu završila na devetom mestu, što je pozicija koju zauzima i u tekućem prvenstvu.

Poznati klubovi u ostalim sportovima su hokejaški AK Bars, košarkaški Uniks i vaterpolo klub Sintez.

Stadion

Kazanj arena je prvi stadion koji je završen za potrebe Svetskog kupa. Utakmice u ovom gradu će se igrati samo na njemu iako postoji još nekoliko, među kojima se izdvajaju Centralni stadion i Rubin stadion koji uglavnom služi za potrebe kluba.

Na Areni je otvorena i zatvorena Univerzijada 2013. godine, igrale se utakmice Kupa Konfederacija, a na predstojećem mundijalu će biti domaćin šest mečeva: četiri u okviru grupne faze i po jedan u osmini finala i četvrtfinalu. Kapacitet je 45 hiljada mesta, a prema dizajnu arhitekata koji su zaslužni za izgled Vemblija i Emirata, Arena iz ptičje perspektive podseća na vodeni ljiljan.

Poznate ličnosti

Kazanj – Zlatna horda, Uniks, Sintez i Rubin!
(Photo by Dima Korotayev/Epsilon/Getty Images)

Savo Milošević nije jedini srpski fudbaler koji je igrao za Rubin – neko vreme je bordo dres ovog tima nosio i sadašnji trener Čikaga Veljko Paunović. Poznatiji fudbaleri koji su igrali za ekipu iz Kazanja su braća Eremenko, Georgi Kinkladze, Salomon Rondon, Obafemi Martins, Nelson Valdez.

POBEDNIK ĆE BITI IZ GRUPE E! SIGURNO?

Iz sadašnjeg sastava u selekciji Rusije se nalaze Fjodor Kudriašov i Ruslan Sambolov. Od pre godinu dana trener je ponovo Kurban Berdijev koji je bio na klupi Rubina u vreme najvećih klupskih uspeha.

Jedan od poznatijih igrača rođenih u Kazanju je nekadašnji golman KAMAZ-a, Spartaka, Lokomotive i Verone, Ruslan Nigmatulin.

Iz oblasti umetnosti, rođen u ovom gradu je čuveni operski pevač Feodor Šaljapin koji je imao impozantnu međunarodnu karijeru. Poznata su i imena pisca Nikolaja Zabolockog, pionira iz oblasti teorije o informacijama Vladimikra Koteljnikova, a posebna zanimljivost je u vezi sa jednom od supruga čuvenog Salvadora Dalija, Galom Dali, koja je rođena u Kazanju i koja se nalazi na čuveom portretu pod nazivom ,,Galarina”.

Šta treba videti u gradu

U gradu bogate istorije, tradicije i kulture koje su stvarali mnogi narodi, kao i centru savremenog razvoja, mnogo je stvari koje se ne smeju propustiti.

FAVORITI SMO PROTIV KOSTARIKE!

Tu pre svega spada kazanjski Kremlj koji je delom uništio Ivan Grozni, ali koji je kasnije restauriran. Njime dominira Kula spasa, odnosno beli toranj sa satom, sa kojim može da se poredi samo nagnuti toranj Sojembika, sa kojeg je prema legendi u smrt skošila tatarska princeza.

Od važnih događaja izdvajaju se festivali opere (Feodor Šaljapin) i baleta (Rudolf Nurejev).

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime