Kalinjingrad – Baltika, ,,problem mosta” i Imanuel Kant

(Photo by Michael Regan/Getty Images)

Sada Kalinjingrad, nekada Kenigsberg, ovaj grad je centar istoimenog regiona, a iako teritorijalno pripada Rusiji, fizički je potpuno od nje odvojen, odnosno okružen drugim zemljama i ima status takozvane eksklave.

Oblast je opkoljena teritorijom Poljske i Litvanije i naslonjena na Baltičko more, gde je Kalinjingrad jedna od važnijih luka. Jedan od gradova koji nema milionsko stanovništvo (nešto preko 400 hiljada ljudi), ali se odlikuje veoma zanimljivom istorijom kroz celo svoje postojanje.

Od Rusije udaljena oko 360 kilometara, ova oblast je Potsdamskim mirom dodeljena Sovjetskom Savezu, ali je posle osamostaljenja baltičkih zemalja ostala odvojena od ostatka matične zemlje.

Kalinjingrad – Baltika, ,,problem mosta” i Imanuel Kant
(Photo by Lars Baron/Getty Images)

Grad nastao na lokaciji srednjovekovnog pruskog naselja, a podigli su ga vitezovi Tevtonci polovinom 13. veka. Nalazi se u blizini ušća reke Pregolija u lagunu Vistula koja se spaja sa Baltičkim morem, a ime Kalinjingrad je dobio 1945. godine kada je i postao deo nekadašnje Sovjetske države. Da bi se iz Kalinjingrada došlo u Rusiju, osim Litvanije i Poljske, takođe se mora proći preko Latvije i Belorusije.

Rostov: Reka Don, Ponedeljnik i kup Miodraga Božovića!

Klima takođe spada u vlažnu kontinentalnu, ali dosta umereniju od ostatka zemlje. Godišnja doba su jasno izražena, a blaga leta koja počinju u junu obiluju čestim pljuskovima i grmljavinom, mada se ponekad temperature popnu i do preko 30 stepeni, ali su takvi slučaji izuzeci i obično su praćeni jakom kišom.

U gradu postoji dva aerodroma – veći Hrabrovo i manji Kalinjingrad Devo, a do velikih gradova u susednim zemljama kao što su Stokholm, Kopenhagen, Riga, Kil, pa i Sankt Peterburg, se može putovati feribotom.

Fudbal u gradu

Najveći fudbalski klub u Kalinjingradu je Baltika koja je formirana 1954. godine i u vlasništvu je  same oblasti. Do 1958. godine klub se zvao Piščevik, kada je promenio naziv u sadašnji pod kojim nastupa u drugoj fudbalskoj diviziji Rusije, odnosno Fudbalskoj nacionalnoj ligi Rusije. Samo tri sezone u klupskoj istoriji Baltika je bila član najboljeg takmičenja u Rusiji, kada se od 1996-1998 nadmetala u najvišem rangu.

1998. godine je igrala u UEFA Intertoto kupu gde je stigla do trećeg kola. Ekipa svoje protivnike dočekuje na višenamenskom Baltika stadionu koji prima nešto manje od 15 hiljada posetilaca, ali će se situacija posle Svetskog kupa, kao i još nekim gradovima, promeniti.

Stadion

Ta promena se odnosi na preseljenje kluba na stadion koji se zove Baltika Arena, a koji je izgrađen za potrebe mundijala i na koji može da stane i preko 35 hiljada ljudi. Arena je izgrađena na Oktobarskom ostrvu u srcu Kalinjingrada, a po uzoru na Alijanc arenu koja se nalazi u Minhenu. Posle završetka Svetskog fudbalskog prvenstva, planirano je da se na ostrvu izgrade moderna naselja sa parkovima, putevima i svom potrebnom infrastrukturom. I ovaj stadion je višenamenski, a na njemu će tokom mundijala biti odigrano četiri utakmice grupne faze, uključujući i susret Srbija – Švajcarska koji je zakazan za 22. jun.

Kazanj – Zlatna horda, Uniks, Sintez i Rubin!

Baltika Arena će posle Svetskog kupa ostati bez jednog dela krova kako bi se prema ranijim planovima smanjio kapacitet na 25 hiljada mesta.

Poznate ličnosti

Pavel Pogrebnjak je jedan od poznatijih ruskih fudbalera koji je igrao u Kalinjingradu, a dres Baltike je nosio tokom 2003. godine, da bi kasnije igrao za Zenit, Fulam, Štutgart, Reding i Dinamo iz Moskve.

Od poznatih istorijskih ličnosti sigurno najčuveniji stanovnik ovog grada je Imanuel Kant, pisac ,,Kritike čistog uma” i jedan od najuticajnih ličnosti moderne filozofije, koji je bukvalno ceo svoj život proveo u tadašnjem Kenigsbergu. Jedno vreme u ovom gradu je proveo i poznati kompozitor Rihard Vagner, autor Prstena Nibelunga i Tristana i Izolde.

Španija je favorit u grupi B, ali je tu i šampion Evrope!

Iz Kenigsberga potiče i tvorac bodibildinga, Eugen Sandov, za koga kažu da je ovu disciplinu pretvorio u sport. Osim ličnosti, poznata je i matematička zagonetka koja je osmišljena početkom 18. veka pod nazivom Kenigsberški problem mosta, a koju bi trebalo rešiti pronalaženjem načina da se svaki od sedam mostova koji je na razim mestima povezivao obale Pregolije pređe samo jednom.

Šta treba videti u gradu

Grad je pretrpeo dosta razaranja u evropskim ratovima, ali se uvek i ponovo izgrađivao. Ponos grada je rastaurirana Kenigsberška katedrala, veliki broj parkova kojih ima od malih veličine jednog trga, pa do velikih kao što je Omladinski park. Kalinjingrad obiluje gradskim kapijama koje turisti ne propuštaju da obiđu, kao ni spomenike Imanuelu Kantu  koji se nalazi ispred istoimenog univerziteta i sovjetskim astronautima Leonovu, Romanenku i Viktorenku.

Kalinjingrad – Baltika, ,,problem mosta” i Imanuel Kant
(Photo by Lars Baron/Getty Images)

Jedna od građevina koju takođe vredi videti je zgrada nekadašnje berze, jedan od retkih u centru grada koja je izbegla ratno razaranje.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime