Kakve to čudne sile čuvaju Enfild od Mančester Sitija?

džejmi karager-liverpul-superliga
Karager je besan na Liverpul zbog Superlige (FOTO: Getty images)

Ako za Mančester Siti igde postoji potreba da se pokaže vrednost tima koja je velika ne samo u finansijskom smislu, već i u igračkom, onda je to najneprijateljskija moguća teritorija za Građane, a koja se zove Enfild!

Čak i sada, kada je Mančester Siti već šampion Engleske, do čega mu nedostaje samo jedna pobeda, i kada je toliko toga urađeno da bi se ugrabio i neki evropski trofej, nikome nije svejedno što mora da ide na to ,,ukleto” mesto. Da li Građane tu dočekaju neke natprirodne sile nikada nije potvrđeno, ali Enfild nije pao još od kada je Anelka dva puta pogodio mrežu iza leđa Jiržija Dudeka. A to je bilo 2003. godine!

Liverpul se menja, šta će Klop još morati da obavi na leto?

Neko će reći da je Gvardiola Španac i da on nema puno veze sa tim. Mnogi će se takođe prisetiti činjenice da ni bogati vlasnici Mančester Sitija nisu Englezi. Tako je, ali je sve ostalo tipično englesko, počev od magije Kopa, pa preko neke čudne ,,zavisnosti” od tradicije, pesme navijača na Enfildu i ,,navike” da gubiš tamo gde uglavnom gubiš.

Bez obzira na mnogo godina od kada je Liverpul poslednji put bio šampion Engleske, nijedan trener, ili fudbaler koji dođe na Enfild nije veći od samog kluba. To se pitanje čak i ne postavlja, dok ga je u slučaju Gvardiole i Mančester Sitija ipak moguće postaviti, pa makar odgovor i bio negativan. Moderna era fudbala je nemilosrdna, ali neke istorijske razlike, ma koliko se zadržale u samo finim nijansama, nesumnjivo postoje.

Liverpul i njegova efikasnost, istina ili mit?

Enfild je nepokoreno mesto za Mančester Siti

Prošlo je punih 15 godina od kako je Mančester Siti pobedio Liverpul na Enfildu. Čak i tada su akteri trijumfa bili bivši ,,stanari” Enfilda – Kevin Kigen koji je sedeo na klupi Građana i Nikolas Anelka. Šta tek reći za prethodnu pauzu koja je trajala od 1981. godine pa sve do ,,ukazanja” Francuza ?

Da ne bi neko pomislio da je 22 godine čekanja dug period, raniji je bio još duži, a trajao je čitavih četvrt veka, odnosno od duel u okviru FA kupa 1956. godine! Od tada, pa do dana današnjeg, navijači Mančester Sitija su svoje zastave pobedonosno razvili samo u dva navedena slučaja! Za više od šest dekada dolaženja na Enfild, ,,ukleto” mesto im je dopustilo da budu pobednici samo tri puta!

Sve kvote za ostrvski derbi se nalaze ovde!

Pep Gvardiola je isuviše dobar stručnjak da ne bi imao u vidu i stvari koje nemaju mnogo veze sa trenutnim odnosom snaga. Da nije, ne bi osvojio toliko odličja i bio jedan od najplaćenijih u svom poslu na svetu. Pitanje je samo da li će i on biti dovoljan da nadjača čudne sile koje vladaju na Enfildu i koje nose Liverpul svih ovih decenija u mečevima sa Sitijem.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime