Kad je Stam bio Đavo: 20 godina od ‚‚incidenta” u Lesteru (VIDEO)

Stam
Jap Stan se otisnuo u Premijer ligu i preuzeo Sinsinati Mandatory Credit: Ben Radford /Allsport

Jap Stam je bio defanzivac starog kova, čovek koji je u mnogim timovima osvajao trofeje, a opet bio neko oko koga su postojale pogrešne odluke.

U svojoj izvanrednoj karijeri je osvojio Ligu šampiona 1999. godine, četiri Premijer lige, bio je osvajač nacionalnih kupova u tri zemlje. Predstavljao je stub odbrane Mančester Junajteda, sve dok iznenada nije otišao u Lacio 2001. godine.

Njegova hrabrost i stamenost na terenu bile su glavne odlike – činio je svaku odbranu daleko boljom samo svojim prisustvom. Namrgođenog lica je uvek izgledao kao spreman da ode u rat zarad pobede.

JUNAJTED JE PRE 20 GODINA OSVOJIO LIGU ŠAMPIONA – OVE GODINE IH OČEKUJE PSŽ!

Međutim, uprkos svemu tome, Ser Aleks Ferguson ga je skoro pa oterao sa Old Traforda, u potezu koji će se godinama kasnije ispostaviti kao velika greška. Stam je sve do 2006. godine igrao na vrlo visokom nivou, stigao i do još jednog finala Lige šampiona sa Milanom, pre nego što je 2007. godine u dresu Ajaksa otišao u penziju.

Ipak, jedna stvar po kojoj Jap Stam nije poznat jeste postizanje golova. U svojoj karijeri ih je postigao samo 24. Tri je postigao u reprezentativnom fudbalu, a ostatak u klupskom. Zanimljivo je da je najviše mečeva za jedan klub odigrao u Mančester Junajtedu, ali postigao je samo jedan jedini gol.

I to na današnji dan pre dve decenije – 16. januara 1999. godine.

ĐAVOLI ZA VIKEND DOČEKUJU BRAJTON!

Mančester Junajted je gostovao Lester Sitiju i savladali su Lisice sa ubedljivih 6:2. Tada niko nije ni mislio da bi Stamov prvi gol u dresu Đavola mogao da ostane i jedini. Bio je to lep pogodak posle utrčavanja na drugu stativu i udarac iz prve.

Tada su za Mančester Junajted igrali sledeći igrači:

Na golu je bio Kasper Šmajhel, pored Stama odbranu su činili Ves Braun, Hening Berg i Denis Irvin. Na sredini su ‚‚šefovali” Dejvid Bekam, Jesper Blomkvist, Rajan Gigs i Roj Kin, a u napadu su bili Dvajt Jork i Endi Kol.

Strelci su bili Jork tri puta, Kol dva puta, dok je Stam stavio tačku na konačan rezultat.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime