Kad Hunta naredi pobedu: Argentina – Francuska 1978

Argentina
Aug 1978: Mario Kempes of Argentina in action during the world cup match against Belgium in Buenos Aries, Argentina. Mandatory Credit: Steve Powell/Allsport

Jedni komotno, drugi jedva – to je priča iz grupne faze FIFA Svetskog kupa koju Francuska i Argentina donose u Kazanj na duel osmine finala koji sigurno nisu priželjkivali pre početka, bar ne već u prvoj utakmici nokaut runde.

Sve što se u Rusiji do sada dešavalo u vezi sa Argentinom, počev od mečeva, pa preko šou programa koje je na tribinama priredio Dijego Maradona, bilo je zabavno za deo neargentinskog navijačkog korpusa, dok je za sve navijače Gaučosa, bili iz te zemlje ili ne, bilo prilično mučno. Isto je bilo i na terenu, gde fudbaleri koji mahom dolaze iz nekih od najboljih klubova na svetu, nisu bili ni blizu nivoa kojim bi opravdali to što je njihova selekcija proglašena za jednog od najvećih favorita na mundijalu. Samo bod sa Islandom, katastrofalno izdanje protiv Hrvatske i spas na par minuta pre kraja meča sa Nigerijom.

Jugoslavija – Brazil: Od Montevidea do Frankfurta

Kao što to obično biva, loši rezultati i izneverena očekivanja iznose na videlo ono što se naziva ,,prljavim vešom”. Priče o tome ko vodi ili ne vodi argentinsku reprezentaciju, ko sastavlja tim i zašto nije pozvan ovaj ili onaj igrač, nije tema ovog teksta, pa se time nećemo ni baviti. Ono što je Gaučosima najvažnije je da su dobili još jednu šansu, pa makar i nezasluženu.

Francuska lagano kroz grupnu fazu

Francuska je za to vreme u miru i tišini radila svoj posao. U prve dve utakmice ostvarene su pobede protiv Australije i Perua sa vidljivom štednjom snage, da bi na kraju u istom maniru podelili po bod sa Danskom u utakmici u kojoj je Dešamp donekle izmenio sastav sa ciljem da odmori neke od fudbalera. Rezerve sastava kojim raspolaže nekadašnji fudbaler Juventusa i reprezentativac Trikolora, su ogromne i ne treba se zavaravati time što u grupnoj fazi nije viđen njihov maksimum.

Kada bismo u nekoliko reči saželi šta Francuska i Argentina treba da urade na Kazanj areni da bi prošle dalje, to bi se u prvom redu odnosilo na to da li će Argentina uspeti da sredi sopstvenu odbranu i da li će Mesi imati svoj dan, dok se u slučaju Francuske sve svodi na to da li će individualni kvaliteti fudbalera i dalje biti u službi kolektiva. Obe odbrane će biti izložene velikom pritisku, s tim da se Argentina na tom planu do sada pokazala izuzetno loše.

Pola veka života: Paolo Maldini i odbrana sa stilom

Ovaj duel je treći okršaj selekcija na svetskim šampionatima, ali je od poslednjeg prošlo tačno čedrdeset godina. Ne treba puno računanja da bi se shvatilo da se radi o okršaju na mundijalu u Argentini, čuvenom po mnogim kontraverzama. Domaćin tada je osvojio svoju prvu od dve titule svetskog prvaka savladavši u finalu večito drugu reprezentaciju Holandije.

Pritisak je bio veliki, Argentina je morala da pobedi

Argentina je bila pod ogromnim pritiskom javnosti, ali i vojne hunte koja je tada bila na vlasti u ovoj zemlji, da trofej mora da ostane u zemlji. Poznate su mnoge priče o korišćenju amfetamina, suđenju u korist domaćina, kao i o ulozi Perua u drugoj fazi takmičenja. O pobedi Gaučosa protiv Peruanaca od 6:0 i dan danas postoje mnogi elementi koji ukazuju na to da, blago rečeno, nije sve bilo kako treba.

Utakmica o kojoj je reč je odigrana u grupnoj fazi na stadionu Monumental u Buenos Airesu. Argentina je jedva pobedila Mađarsku, dok je Francuska poražena od Italijana. S obzirom da je poslednja utakmica u grupi bio okršaj sa Azrima, Argetina sebi nije smela da dozvoli luksuz poraza od Trikolora.

Da li Mesi može protiv francuskog kolektiva?

Ulice grada su bile prepune ljudi, atmosfera je uprkos lošoj eknomskoj i socijalnoj situaciji bila karnevalska, a cela nacija je očekivala pobedu protiv Francuske. Sama utakmica je ostala pod senkom sumnje u ispravost sudija i korišćenje nedozvoljenih preparata od strane domaćih fudbalera, ali se nikada zasiat nije ozbiljno pristupilo utvrđivanju činjenica.

Argentina je dobila ono što je i želela – pobedu, koja je tim bila značajnija jer je u trećoj utakmici izgubila od Italije. Rezultat je bio 2:1 za Gaučose, a strelci su bili Pasarela iz penala i Luke za Argentinu, a Mišel Platini za Francusku. Domaći sastav je predvodio Cezar Luis Menoti, a Trikolore Mišel Idalgo.

Timovi su bili sledeći:

Argentina

Filjol, Ardilejs, Galjego, Galvan, Hauseman, Kempes, Luke, Olguin, Pasarela, Tarantini, Valensija. Nastupili su još Alonso i Ortiz.

Domaćina su svi već otpisali, može li da iznenadi Furiju?

Francuska

Demanes, Batiston, Bosis, Lopez, Trezor, Batini, Mišel, Platini, Lakomb, Rošeto, Siks. Idalgo je u igru uveo još samo Baratelija.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime