Kad Bjelsa poludi: Kako je skautiran Derbi, PowerPoint prezentacija i predavanje novinarima (VIDEO)

Bjelsa
(Photo by Matthew Lewis/Getty Images)

Marselo Bjelsa je u Englesku stigao prošlog leta i sve do prošlog četvrtka se činilo da je njegov boravak na Ostrvu neuobičajeno miran. U prethodnih sedam dana to se u potpunosti promenilo!

Proteklu nedelju obeležio je ‚‚skandal” u kojem je član stručnog štaba Bjelsinog Lidsa bio uhapšen zbog špijuniranja treninga Derbi Kauntija pred okršaj ta dva kluba. Bjelsa je tada izjavio da on snosi potpunu odgovornost, kao i da nije znao da radi nešto loše.

Iz tabora Derbija su tvrdili kako su razočarani ovakvim nedostatkom fer-pleja, dok je menadžer Ovnova Frenk Lampard bio ‚‚neprijatno iznenađen ovakvim dešavanjima”. No, na stranu svi licemerni stavovi o nečemu što se dešava širom sveta i Engleske decenijama unazad – i još važnije, o nečemu što svi znaju da se dešava – sada smo dobili nov razvoj događaja.

KLADI SE NA ČEMPIONŠIP!

U sredu je Lids Junajted sazvao vanrednu konferenciju za medije i mnogi su na Ostrvu sumnjali da bi to mogao da bude kraj za Bjelsu. Možda mu je dozlogrdilo da se raspravlja sa medijima i klubovima o nečemu što smatra uobičajenom praksom? Ne bi se niko iznenadio, ipak je to Bjelsa ‚‚el loko” (ludak).

Ne, Bjelsa je, ispostaviće se, zapravo sazvao predavanje! Nije to bila zvanična konferencija, jer nije bilo ni zvaničnih sponzora kluba i lige koji su u takvim situacijama obavezni.

‚‚Pozvao sam vas na ovaj brifing, jer znam da bi pred sutrašnju konferenciju za meč protiv Stouka ova tema oduzela mnogo prostora, a ja želim da posvetim vreme razgovoru o tom meču.”

Bjelsa je objasnio kako želi da pokaže svima zbog čega smatra da njegovo špijuniranje nije bilo ništa strašno i da mu zapravo ono nije potrebno.

Kad Bjelsa poludi: Kako je skautiran Derbi, PowerPoint prezentacija i predavanje novinarima (VIDEO)
(Photo by Justin Setterfield/Getty Images)

‚‚Moj cilj je da istragu Engleske fudbalske lige (EFL) učinim lakšom i zato želim da kažem da smo potrali sve treninge svih naših dosadašnjih protivnika ove sezone pre nego što smo igrali protiv njih.”

A onda je počelo predavanje! Pripremljen je laptop sa PowerPoint prezentacijama na kojima je Bjelsa pokazivao sve što je njegov tim stručnjaka skautirao o Derbi Kauntiju! Javno, pred gomilom novinara.

MOŽDA VAS TO UBEDITE DA SE OPKLADITE NA LIDS PROTIV STOUKA!

Svi oni koji su očekivali ‚‚krv” i velike naslove, dobili su nešto sasvim drugačije. Ovaj ‚‚brifing”, kako ga je Bjelsa nazvao, trajao je čak 70 minuta, a Argentinac je prolazio neke od detalja kako njegovi saradnici skautiraju i analiziraju protivnike.

Na projektoru su se menjali slajdovi prepuni grafičkih prikaza kako Derbi Kaunti, u kojim formacijama i sa kojim igračima. Onda je Bjelsa prešao i na video materijale, objašnjavajući kako njegov tim spremi po 40 minuta skraćenog materijala o tome kako protivnik napada i kako se protivnik brani. Ti se materijali skraćuju na po sedam do osam minuta, kako bi igrači pred utakmicu u 15 minuta mogli da saznaju sve što im je potrebno.

Bjelsa je izjavio i da je njegov tim skautirao svaki od 51 meča Derbi Kauntija koji su odigrali prošle sezone. Istakao je i da analiza svakog meča zahteva četiri sata rada, pa se tako dobije preko 200 sati rada samo da bi se pripremio skauting za jednu utakmicu.

‚‚Zašto to radimo? Zato što smatramo da je to profesionalno. Zato što ćemo se osećati nelagodno ako ne uradimo i previše u odnosu na ono što bi možda bilo potrebno. Ne moram da idem na treninge protivnika da bih znao kako oni igraju. Ali u suprotnom će moja anksioznost biti veća jer nisam uradio apsolutno sve što sam mogao. To me smiruje.”

Bjelsa je izjavio i da mu je bilo teško za pripremu meča protiv Stouka (Nejtan Džons, nedavno stigao iz Luton Tauna prim. aut), jer su sa novim trenerom odigrali malo utakmica. Zato su skautirali 26 utakmica Lutona da bi videli kako bi Stouk mogao da igra.

CEO TRANSKRIPT BJELSINOG PREDAVANJA U 3000 REČI!

‚‚Kada sam bio trener Atletik Bilbaa, izgubili smo finale Kupa kralja protiv Barselone 3:0. Bili su dobri prema nama jer su posle trećeg gola malo usporili. Posle meča sam Gvardioli kao poklon poslao analizu koju smo uradili o njima. Rekao mi je da znam o njegovoj Barseloni više nego on sam”, poentirao je Bjelsa.

I čemu onda sve ovo oko špijuniranja?

‚‚Osećam se nevinim. Nisam imao loše namere. Ne mislim da varam radeći nešto što nije zabranjeno. Znam da ne pokušavam da ostvarim nekakvu prednost. Informacije već imam. Ponavljam: zašto ovo radim? Zato što mislim da sam glup. To je sve”, rekao je Bjelsa i zahvalio se strpljivim novinarima na pažnji.

Da ga nema trebalo bi ga izmisliti.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime