Kad Bjelsa i Pjulis kolo vode: Zajedničko im je samo prvo mesto Čempionšipa!

Lids
(Photo by Alex Livesey/Getty Images)

Kada pogledate tabelu Čempionšipu, videćete dva tima izdvojena na vrhu, ispred ostalih. Posle šest mečeva u najjačoj drugoj ligi sveta Lids Junajted i Midlsbro imaju 14 bodova i u ranoj fazi sezone postavljaju tempo ostatku lige.

Oba tima imaju skor četiri pobede i dva remija, a u petak uveče su u međusobnom okršaju remizirali bez golova. To im je zagarantovalo vodeće pozicije i pre nego što su ostali timovi odigrali svoje mečeve šestog kola.POSLUŠAJ NOVI EVROGOL PODKAST! PRIČALI SMO O ZVEZDI U LIGI ŠAMPIONA I PARTIZANOVOM OVOSEZONSKOM UČINKU U EVROPIIpak, to što su ova dva tima na vrhu i nije veliko iznenađenje. Lids je odlično startovao sezonu i već sada su u krugu timova koje bismo mogli da gledamo u Premijer ligi sledeće sezone, a od Midlsbroa se borba za promociju ionako očekivala.

Ono što jeste interesantno u ovoj priči jesu načini na koje su dva tima stigla do čela tabele – oni nemaju apsolutno ništa zajedničko!

Kada je Marselo Bjelsa potpisao ugovor sa Lidsom prva stvar među ljubiteljima bila je neverica da je Argentinac stigao u Čempionšip, a potom i zebnja. Može li on svoj zahtevan stil igre da prenese u tako zahtevnu ligu?

TIM KEJHIL STVARNO NIKADA NEĆE PRESTATI DA IGRA FUDBAL!

Za sada izgleda da može, a Lids igra fluidan, ofanzivan i ekspanzivan fudbal. Dominiranje posedom lopte i agresivni visoki presing su već počeli da odlikuju tim sa Eland Rouda. Lids je drugi po broju postignutih golova i ima drugu najbolju odbranu.

Prave najviše dodavanja po meču i njihov presing je uz Notingemov najbolji u ligi.

Kad Bjelsa i Pjulis kolo vode: Zajedničko im je samo prvo mesto Čempionšipa!
izvor: https://twitter.com/thefutebolist

Isto se ne može reći za Midlzbro. Na grafikonu iznad možete da vidite koliko dobro timovi u Čempionšipu do sada igraju presing. To se meri uz pomoć PPDA, što je engleska skraćenica za broj dodavanja koje protivnički tim odigra između svake defanzivne akcije vašeg tima.

Dakle, što je više dodavanja vašeg protivnika između vaših defanzivnih akcija (faulovi, startovi, presečene lopte, blokirani udarci), to je vaš presing slabiji jer se manje trudite da prekinete njihov posed lopte.

Kad Bjelsa i Pjulis kolo vode: Zajedničko im je samo prvo mesto Čempionšipa!
(Photo by Emilio Andreoli/Getty Images)

Baš to se može reći za Midlsbro Tonija Pjulisa. Opet, to nije neočekivano, Pjulisovi timovi uvek igraju takav fudbal – nisko pozicioniranje tima u blok, prepuštanje lopte protivniku i maksimalno korišćenje prilika za gol putem prekida. Midlsbro trenutno ima drugi najneaktivniji presing u ligi.

Ono što se na kraju sezone meri su bodovi. Lids i Midlzbro ih imaju isto i ovo je samo slikovit pokazatelj da dva tima do odličnih rezultata mogu da stignu potpuno različitim putevima. Kada biste pravili Venov dijagram prema stilovima igre dva tima, Lidsov i Midlzbroov krug se ni u jednoj tački ne bi preklapali.

Kad Bjelsa i Pjulis kolo vode: Zajedničko im je samo prvo mesto Čempionšipa!
izvor: https://twitter.com/thefutebolist

Na slici iznad možete da vidite 24 tima Čempionšipa raspoređena po tehničkom stilu igre. Vertikalno su poređani prema broju uspešnih dodavanja po meču. Lids ih ima najviše pa su, krajnje logično, najviše pozicionirani u ovoj tabeli.

Vertikalno su ekipe poređane prema procentu dugačkih dodavanja od ukupnog broja dodavanja. Lids ih ima najmanja jer se oslanjaju na fluidnu igru kratkih dodavanja, te su stoga prvi tim s leva.

KLADI SE NA PREMIJER LIGU!

Midlzbro na ovom grafikonu nije na potpuno drugom kraju, ali jeste vrlo daleko od Lidsa. Samo su Roteram, Bolton, Milvol i Birmingem bili iza njih u prvoj kategoriji i ispred njih u drugoj kategoriji.

Zato, sledeći put kada stil igra nekog kluba ne bude funkcionisao, stil igre nije kriv. Svaki stil može biti uspešan, poenta je u njegovoj realizaciji. Bjelsa i Pjulis nam to potvrđuju.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime