Jup Hajnkes, čovek koga Bajern ne pušta u penziju

Kada je prošle jeseni Jup Hajnkes prekinuo miran život u zasluženoj penziji da bi preuzeo Bajern iz ruku neprilagodljivog Anćelotija, započeo je svoj četvrti mandat na klupi jednog od najvećih evropskih klubova.

Njegovo ime sa poštovanjem izgovaraju svi koji imaju veze sa Bavarcima, bilo da su fudbaleri, profesionalci u klubu ili navijači. Nije ni čudo pošto je Hajnkes u Minhen doneo osam trofeja osvojenih u svim takmičenjima. Zbir odličja nije konačan jer mu se slobodno može dodati i deveti pošto je Bajern već odavno nedostižan u tekućoj sezoni Bundeslige.

Sudar generacija: Hejnkes protiv 42 godine mlađeg Nagelsmana!

Sedamdesetdvogodišnji trener je imao uspeha i sa drugim klubovima koje je vodio u svojoj karijeri, ali neuporedivo manje nego sa Crvenima iz Minhena. Najuspešnija sezona mu je 2012/13 kada je pokorio i Nemačku i Evropu osvojivši trostruku krunu. Karijeru je ,,završio” izjavom da nikada više neće sesti na trenersku klupu, ali kao što kaže izreka ,,nikad ne reci nikad”, Jup Hajnkes se u oktobru ponovo našao u staroj ulozi na dobro poznatom mestu.

Hajnkes je trenersku karijeru započeo u Menhengladbahu

Međutim, nije uvek sve bilo idealno između njega i kluba. Ali je početak bio dobar. Njegov prvi posao je bio u Menhegladbahu (1979-1987), ekipi u kojoj je imao veoma uspešnu igračku karijeru, da bi posle osam godina  rada u Borusiji, zamenio čuvenog Uda Lateka na kormilu Bajerna.

Prve sezone su mu izmakli trofeji, ali je u naredne dve odveo Bajern do titule šampiona Nemačke. Za neosvajanje treće uzastopne u sezoni 1990/91 krivac je Kajzerslautern koji je bio bolji za tri boda.

Kako da pustite najbolje, a da ne zaradite ništa – pitajte Šalke!

Sastav je naredne godine bio znatno slabiji pošto su Koler i Rojter otišli u Juventus, a Augentaler prestao sa aktivnim fudbalom. Nisu dovedena adekvatna pojačanja, a Efenberg je svojim ponašanjem kvario atmosferu. Loši rezultati jednostavno nisu mogli da se izbegnu.

Njemu je zapravo u prvom mandatu najviše zameran nedostatak uspeha u Evropi. Navijačima je zasmetao kada je Bajern počeo da beleži poraze one vrste kojima se kvari reputacija. Na početku sezone 1991/92 Crveni su eliminisani iz Kupa Nemačke od niželigaša Homburga, a narednom periodu izgubili od Hanze i Šutgart Kikersa koji se na kraju čak nisu ni zadržali u Bundesligi.

Hajnkes je otpušten u momentu kada je Bajern bio na 12. poziciju u prvenstvu. Neprijatnu dužnost je morao da obavi njegov prijatelj Uli Henes. Oponenata je bilo i u samoj organizaciji kluba koji su u seriji loših rezultata videli priliku da izvrše pritisak koji je doveo do njegove smene.

Povratak u Bajern posle 17 godina

Do Hajnkesovog novog povratka u Minhen je prošlo 17 godina kada je na pet utakmica obavljao dužnost privremenog trenera. Naredne dve sezone su 2011-2013, posle kojih je doneo ,,čvrstu” odluku da se penzioniše. Penzija je međutim, potrajala samo četiri godine.

Lajpcig je slabiji nego prošle sezone, da li ipak može da šokira Bajern?

Popularni ,,Osram” je sa Realom osvajao UEFA Ligu šampiona (1998) i Superkup Španije (1997), a sa Šalkeom dva puta nekadašnji Intertoto kup (2003, 2004).

Novi trofej je izgleda doneo novu motivaciju, jer je Hajnkes nagovestio da bi u Minhenu mogao da ostane i posle 2018, iako se kao njegov naslednik pominjao Tomas Tuhel. Ko zna, možda prava penzija stigne sa novom trostrukom krunom…

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime