Jugoslavija – Brazil: Od Montevidea do Frankfurta

13 Jun 1974: General view of goalmouth action during the 1974 World Cup match between Brazil and Yugoslavia played at the Waldstadion in Frankfurt, West Germany. The match ended in a 0-0 draw. Mandatory Credit: Allsport UK /Allsport

Da li ima neke simbolike u tome što će Srbija svoj prvi takmičarski meč sa Brazilom odigrati baš u Moskvi ostavićemo teoretisanju neke drugačije vrste, ali bismo za ovu priliku hteli da se prisetimo duela koje je nekadašnja Jugoslavija са petostrukim šampionima sveta imala na mundijalima.

Iz onoga što se dešavalo na ta četiri duela se mogu izvući razni zaključci, ali bi svi oni pored činjenice da su igrani u grupnoj fazi, našli zajednički imenitelj u još jednoj stvari – ako je ostalo nešto duha iz tih fudbalskih prohujalih vremena, onda ima dosta razloga da se veruje u povoljan moskovski epilog.

Naime, Jugoslavija i Brazil u te četiri utakmice imaju potpuno isti učinak od po jedne pobede! Mečevi su redom igrani na prvom Svetskom prvenstvu u Urugvaju 1930. godine, zatim u Brazilu (1950), Švajcarskoj (1954) i Nemačkoj (1974).

Montevideo

Mundijal u Urugvaju je bio prvo planetarno okupljanje fudbalskih reprezentacija, a Jugoslavija i Brazil su svoj meč odigrali  na stadionu Park Sentral u Montevideu.

SRBIJA ŽELI SENZACIJU MUNDIJALA! POSTOJI LI REŠENJE ZA BRAZIL?

Suprotno svim očekivanjima i uprkos lošem tretmanu koje su imale sve evropske selekcije, Jugoslavija je pobedila Brazil rezultatom 2:1. Golove za pobednički tim su postigli Aleksandar Tirnanić i Ivica Bek u prvom delu igre, a strelac pogodak za Karioke je bio Preginjo.

Marakana

Brazil je priliku za revanš dočekao u svojoj zemlji (1950) na čuvenom šampionatu na kojem je trebalo da postane prvak sveta. Znamo da se to nije dogodilo, kao što i znamo da je domaćin pred više od 140 hiljada ljudi na čuvenoj Marakani pobedio Jugoslaviju sa 2:0.

MOGU LI BRAZILCI DA PADNU?

Utakmica je imala snagu meča odluke o prolasku u sledeću fazu takmičenja, a Brazil je iskoristio povredu Rajka Mitića (nije igrao prvih dvadeset minuta) i došao u rano vođstvo golom Ademira, dok je konačan rezultat postavio Zizinjo u drugom poluvremenu.

Lozana

Jugoslavija je u Švajcarsku (1954) otišla predvođena selektorskom komisijom i dopala u grupu sa Brazilom, Francuskom i Meksikom. Posle pobeda u prvim duelima, reprezentacije su sebi mogle da priušte i nerešen ishod, što se na kraju i dogodilo. Utakmica je odigrana u Lozani i završena je rezultatom 1:1 golovima koje su postigli Branko Zebec za Plave i Didi za Karioke.

Frankfurt

Do novog i poslednjeg susreta dva tima je prošlo dvadeset godina, a on se odigrao na mundijalu u Nemačkoj. Tom utakmicom je ujedno otvoreno Svetsko prvenstvo, a poprište je bilo Valdstadion u Frankfurtu. Brazil je imao orel šampiona iz Meksika, a Jugoslavija dobar sastav koji je sa klupe predvodio Miljan Miljanić. Meč je okončan bez golova, a obe reprezentacije su takmičenje završile daleko ispod očekivanja javnosti u svojim zemljama.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime