Još samo jedan meč: Repriza 1998. ili prva pobeda Hrvata nad Francuzima?

Zlatko Dalić (Photo by Clive Mason/Getty Images)

Samo još jedan meč je ostao da se odigra u Rusiji. Svetsko prvenstvo je počelo pre mesec dana i tada nismo očekivali dobar turnir. Nekoliko reprezentacija koje su redovni učesnici nisu ni stigle do prvenstva, neki su u očiglednom padu.

Do sada su se Francuzi i Hrvati sastajali ukupno pet puta. Nijednom do sada Hrvati nisu zabeležili pobedu, uz zabrinjavajući skor od tri poraza i dva remija. Najbolniji poraz desio se pre tačno 20 godina. Meč je odlučivao učesnika finala a Francuzi su golovima Tirama stigli do borbe za trofej.

Danas su Hrvati stigli do finala tako što su kroz turnir odigrali ceo jedan meč više od rivala. Dodatnih 30 minuta protiv Danca, pa odmah i protiv Rusa a zatim i protiv Engleza, ostavili su tragove. Tako su za finale neizvesni Perišić i Subašić, a još nekoliko igrača se žali na povrede!

POGLEDAJ BONUS KVOTE ZA FINALE!

Ogroman hendikep bi bio izostanak bilo koga od njih. Hrvati su ekipa koja ima jasno definisanih 11 startera i ne kombinuju mnogo. Posebno je važno da li će za finalni meč biti spreman Perišić. On uvek igra bolje kada nosi dres reprezentacije. Pogledajte samo gol Englezima!

Po izveštajima iz hrvatskog tabora, Šime Vrsaljko je spreman. To je bila najveća briga pred polufinalni meč a sada Zlatko Dalić zna da može da računa na njega. Od Hrvata se ne očekuje nikakvo iznenađenje već samo da se na terenu pojave u svojoj klasičnoj formaciji.

Slično će biti i sa Francuzima, ovo će biti meč dve ekipe koje ne kombinuju mnogo. Finale nije pravo vreme za kombinacije a i zašto bi se menjao tim koji dobija? Tom logikom će se voditi i Didije Dešan kada bude birao svojih 11 fudbalera.

Najveća pretnja po Hrvate biće Grizman i Mbape koji će igrati povučenije nego u svojim klubovima. Ipak dovoljno ofanzivno da ugroze bilo čiji gol, uz podršku Matuidija i najisturenijeg Žirua. Vezni red će se bazirati na neumorivom Ngolo Kanteu, čoveku koji ne može da stane sve i da hoće.

SINGLIRAJ FINALE!

Francuzi, koji su u polufinalu izbacili trećeplasiranu Belgiju, stigli su u finale zahvaljujući pametnoj igri u prethodnom meču. Dobra postavka je ostavila mnogo prostora defanzivcima Belgije a zaklonila najopasnije igrače Belgije.

Meč sa Hrvatskom ne može da se igra na taj način. Za razliku od Felainija i Vitsela koji nisu preuzeli organizaciju igre u svoje ruke, Hrvatska će pronaći zamenu. Francuzi će pogrešiti ukoliko ponovo odluče da čekaju i mnogo bi bolje bilo da probaju da napadnu.

Ako smo zaključili da je vezni red Hrvata bolji od belgijskog, onda treba reći i da je sa odbranom obrnuto. Subašić brani veoma dobro na ovom turniru, Vrsaljko je značajan u napadu a i Strinić igra iznad očekivanja. Dejan Lovren misli da je klasa a Vida se više ističe u pevanju.

ŠTA OČEKUJEMO OD POSLEDNJEG MEČA NA MUNDIJALU?

To nije ni za poređenje sa Belgijancima. Iako igraju u različitim formacijama, možemo reći da su štoperi Belgije mnogo sigurniji od štopera Hrvatske. To bi morali da iskoriste Francuzi i da ovaj meč odvedu u jurnjavu. Imaju fizičku prednost, više su odmarali i manje proveli na terenu. Dovoljno za napad!

Čekali smo mesec dana da stignemo do finala! Trideset i dve ekipe su počele turnir i sada su ostale samo dve ! Da li su najbolje? Možda i jesu! Da li ćemo saznati ime novog svetskog šampiona? Sigurno hoćemo. Ostalo nam je da ispratimo samo još jedan meč. Igra se finale Mundijala!

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime