Japan – Belgija 2002: Prvi bod za Samuraje na mundijalima!

(Photo by Martin Rose/Bongarts/Getty Images)

Utakmica koja će se u ponedeljak uveče odigrati u Rostovu možda neće biti prava repriza jedinog dosadašnjeg okršaja koji su Belgija i Japan imali na završnicama svetskih prvenstava, jer su i uslovi u odnosu na prethodni znatno različiti.

Između dva duela ovih reprezentacija, koji su ujedno i jedini takmičarski ako u obzir ne uzmemo jedan meč na Kirin kupu (2009), prošlo je tačno šesnaest godina. Japan je zajedno sa Južnom Korejom tada bio u ulozi organizatora FIFA Svetskog kupa, pa je domaća javnost očekivala od svoje reprezentacije bezuslovni prolazak grupne faze. Sa druge strane, Belgija je želela da se iskupi za razočaravajući nastup na šampionatu Evrope koji je dve godine ranije organizovala u saradnji sa Francuskom i nije uspela da se plasira u nokaut rundu.

Španija – Sovjetski Savez 1964: Kada politika skroji rivalitet

Iako su svojevremeno bili vicešampioni Starog kontinenta (Italija, 1980), Crveni đavoli su mnogo češće učestvovali na mundijalima, štaviše u Japan i Južnu Koreju su došli na svoj šesti uzastopni Svetski kup. U tom periodu od prvenstva u Španiji 1982. godine, Belgija nije prošla grupu samo u Francuskoj. Najbolji rezultat im je četvrto mesto iz Meksika 1986. godine, kada su u polufinalu izgubili od kasnijeg šampiona Argentine.

Japan je na Svetkom kupu debitovao u Francuskoj 1998. godine

Japan je praktično bio nova pojava na svetskoj fudbalskoj sceni. Reprezentacija Zemlje izlazećeg sunca je svoj debi na Svetskom kupu imala četiri godine ranije u Francuskoj kada su takmičenje završili u grupi. Međutim, od tada Japan nije propustio nijedno okupljanje najboljih selekcija na svetu. Kao mali kuriozitet ostaje činjenica da su Japanci nastavili naizmenično završavaju takmičenje u grupnoj fazi i ostvaruju plasmane među najboljih šesnaest reprezentacija.

Za poslednji uspeh mogu da zahvale spletu okolnosti da su imali manje žutih kartona od Senegala. Za razliku od sovg rivala, Belgija ni u jednom trenutku nije dala povoda da se sumnja u kvalitet sastava punog vrhunskih igrača, pa je sa tri pobede u grupi nagovestila da je u Rusiji spremna za velike domete.

Šta kaže statistika: Da li je VAR pomogao sudijama na Mundijalu?

Susret u Japanu je bio u okviru grupne faze takmičenja i odigrao se na stadionu u Saitami. Prethodni selektor Crvenih đavola Mark Vilmots je zajedno sa Van Bujtenom bio jedan od najvažnijih igrača u fizički veoma jakom sastavu Belgije. On je bio strelac fenomenalnog gola ,,makazicama” kojim je njegova ekipa došla u vođstvo u 57. minutu utakmice.

Belgija je povela, ali je Japan uspeo da preokrene

Sve je mirisalo da će Japan doživeti i četvrti uzastopni poraz na mundijalima, ali je situacija na terenu poprimila neočekivani tok. Sastav u kome je tada nastupao čuveni Hidetoši Nakata, uspeo je ubrzo da preokrene rezultat i povede sa 2:1. Pogotke su postigli Takajuki Suzuki i Juniči Inamoto u rasponu od 59 do 67 minuta.

Belgija ipak nije dopustila domaćinu da prvi trijumf na mundijalima ostvari baš u toj utakmici. Izjednačujući gol i konačan rezultat je postavio fudbaler odbrane Peter Van der Hejden u 75. minutu utakmice. Obe reprezentacije su uspele da se probiju u grupnu fazu takmičenja, ali ne i da urade nešto više od toga.

Da li su ,,jači” žuti kartoni Japana ili tri pobede Belgije?

Selekcije u tom susretu su vodili Filip Trusije (Japan) i Robert Vasaž (Belgija). Početne jedanaestorke su bile sledeće:

Japan

Narazaki, Macuda, Morioka, Inamoto, Kodži Nakata, Hidetoši Nakata, Suzuki, Janagisava, Ono, Toda, Ičikava. U igru su ulazili i Morišima, Aleks i Mijamoto.

Belgija

De Vliger, Van Mir, Simons, Vilmots, Gor, Valem, Verhejen, Van der Hejden, Peters, Van Bujten, Van der Hage. Nastupili su još Sonk i Strupar.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime