Iskorišćene i propuštene prilike, okršaji sa Čelsijem i zašto je Klopov Liverpul lepši za gledanje

Liverpul
(Photo by Clive Brunskill/Getty Images)

Kada bi se nekim sticajem okolnosti ovoga trenutka proglasilo da je tekuća sezona u Premijer ligi završena zbog neke vanredne situacije, Liverpul bi postao šampion posle skoro dvadeset godina, a na Mersisajdu se verovatno ne bi noćima spavalo.

Navijači Crvenih su doduše, svih tih godina imali razloga za slavlje, ali ne i ono koje bi im donelo punu egzaltaciju. Od Beniteza, pa preko Hodžsona i Dalgliša, Brendana Rodžersa i sve do Klopa, Liverpul je imao trenutke koji kasnije postanu nezaboravni. Među njima je bio i onih za koje se ne može tako lako reći da li bih na Enfildu radije zauvek pamtili, nego iz pamćenja obrisali.

Kada je u klub stigao Jirgen Klop, bilo je jasno kakav će se fudbal igrati u ovom gradu. Presing, energija, rizik i neprestano napadanje doneli su Nemcu već nekoliko finala, ali ne i trofej. Takođe, tražiti od njega da odustane od svoje fudbalske filozofije, bilo bi bez smisla, a i bez rezultata. U ovom trenutku sve se odvija na način koji bi na kraju mogao da dovede do toga da Nemac kaže ono čuveno ,,jesam li vam rekao”.

ANKETA: Ko uzima titulu u Premijer ligi – Liverpul, Totenhem, Siti ili neko četvrti? 

Fudbal koji Liverpul igra je i dalje efikasan, uzbudljiv i privlačan za gledanje, ali mu je pridodata komponenta čvrste odbrane, bez koje izgleda, ni u jednom sportu nema onog krajnjeg rezultata u vidu trofeja. Bar ne u meri koja odgovara kvalitetu sastava. Liverpul je drugi najefikasniji tim u Premijer ligi, a odbrana je primila dvostruko manje golova nego od druge najbolje i to bez ikakvih metoda koje liče na ,,parkiranje autobusa”, preterano zatvaranje u taktičke varijante i slično.

Za Liverpul igraju fudbaleri koji su uvek gladni golova

Ono što pre svega krasi ovu ekipu je što se u napadu nalaze fudbaleri koji žive za gol i to rade savršeno. Sve to ne bi bilo moguće da ceo sastav i njegova igra nije zasnovan na istoj ideji i principima.

Poslednji veliki trofej Liverpul je osvojio u čuvenom istanbulskom finalu sa Milanom 2005. godine. Dve godine kasnije, ekipa je mogla da ponovi veliki uspeh protiv istog rivala. Nažalost, tadašnja igra koju je tražio Rafa Benitez se znatno razlokovala ne samo od aktuelne, već i kasnijih sezona koje je Španac proveo u Liverpulu.

Jednostavno rečeno, bila je ,,pretaktizirana”. Benitez je želeo da u svakom momentu sve ima pod kontrolom tako što će se organizacija u igri sprovoditi mehanički precizno, što je naravno, imalo svoju cenu. Ona je plaćena ,,na ćupriji” time što je fudbal njegovog sastava bilo teško za gledati. Da stvar bude ,,luđa”, pobrinuo se žreb u Ligi šampiona koji je Liverpul upario sa Čelsijem čak šest puta u periodu od 2004-2007 godine.

U četiri polufinalna okršaja dva tima na terenu je viđen vrhunac taktičke i kolektivne igre , kao i fizičkih mogućnosti. Ono što međutim, nije viđeno su golovi (samo tri gola), kreacija i trenuci u kojima bi zablistala veština.

Rafa Benitez je promenio filozofiju tek pošto je Liverpul propustio šansu u Atini

Da je Benitez neke stvari ranije shvatio i promenio ih, sigurno mu se ne bi desilo da 2007. godine u Atini ne savlada Milan koji je bukvalno bio starački tim sa prosekom od preko trideset jedne godine! Paolo Maldini je bio u svojoj četrdesetoj. Jednostavno, želja za taktičkom kontrolom je bila jača od svega, posebno od rizika i svesti da neko mora i da se bavi igranjem fudbala u izvornom značenju.

Premijer liga: Liverpul obara klupske rekorde i šalje sve snažnije poruke u Mančester

Lako je zamisliti šta bi sadašnji Klopov napad sa Salahom, Maneom i Firminom mogao da učini takvoj ,,staračkoj” odbrani. Verovatno ga je neuspeh u tom finalu naterao da preispita neka svoja razmišljanja, pa i njegova u kansijem periodu na klupi Crvenih više nije bila tako taktički rigorozna. Očigledan primer su četiri duela baš sa Čelsijem u 2008 i 2009 na kojima je postignuto čak devetnaest golova.

Benitez se potpuno preokrenuo u sezoni 2008/09, kada je Liverpul bio efikasniji i od šampiona Mančester Junajteda, ali su neke prilike propuštene.

Ako osvoji titulu u Premijer ligi, ili možda još neki trofej, Jirgen Klop će to imati da zahvali upravo svojoj sposobnosti da prihvata rizike igre koja svima pruža veliko zadovoljstvo. Mogao bi da postane jedan od retkih čija agresivna, napadačka igra nije plaćena promajom u odbrani. Pametno je i birao pojačanja, koja neće kvariti njegovu ideju da se fudbal igra da bi protvnika savladao tako što ćeš mu dati što više golova.

On zapravo, ne radi u korist samo Liverpula, već i svih onih terenra i igrača koji fudbal zamišljaju baš tako. Titula šampiona Engleske nije potrebna samo Liverpulu, već i fudbalu uopšte.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime