INFANTINO ODRŽAO ČAS U KATARU: Pre nego daju moralne lekcije Evropljani treba da se izvinjavaju 3000 godina! (VIDEO)

3
djani-infantino-fifa-sp-katar-đani infantino-superliga-uefa-čeferin
Infantino održao eksplozivnu konferenciju u Kataru! (FOTO: Ben Moreau/FIFA via Getty Images)

Predsednik FIFA Đani Infantino održao je konferenciju za medije uoči početka Svetskog prvenstva u Kataru i kritikovao komentare Evropljana na račun ljudskih prava u ovoj muslimanskoj zemlji.

Širom sveta stizale su brojne kritike na adresu Katara, pre svega zbog nepoštovanja ljudskih prava, smrti radnika tokom priprema za Mundijal, tretmana LGBT populacije, osoba sa invaliditetom.

Infantino je upravo počeo obraćanje osvrnuvši se na njih.

Danas imam snažna osećanja – osećam se kao Katarac, kao Arapin, kao Afrikanac, kao gej, kao migrantski radnik, kao osoba s invaliditetom – počeo je Infantino i dodao:

Ja sam Evropljanin. Za ono što smo mi širom sveta radili 3.000 godina, trebalo bi da se izvinjavamo narednih 3.000 godina pre nego što dajemo moralne lekcije. Ako je Evropi zaista stalo do sudbine tih ljudi, mogu da stvore legalne kanale – kao što je Katar učinio – da određeni broj tih radnika može da dođe u Evropu i da radi. Dajte in budućnost i nadu. Teško mi je da razumem kritike. Moramo da investiramo u te ljude, u obrazovanje i da im damo bolju budućnost. Mnogo toga nije savršeno, ali za reforme i promene potrebno je vreme.

Prvi čovek FIFA dalje ističe da zna kako je biti diskriminisan i da zbog toga prepoznaje napore Katara.

– Jednostrana moralna lekcija zapada je licemerna. Pitam se zašto niko ne prepoznaje napredak koji je ovde napravljen od 2016. godine. Nije lako da primam kritike za odluku koja je donesena pre 12 godina. Katar je spreman, ovo će biti najbolje svetsko prvenstvo u istoriji. Ne moram da branim Katar, oni mogu sebe da brane, ja branim fudbal. Naravno da nisam Katarac, Arapin, Afrikanac, gej, migrantski radnik ili osoba s invaliditetom, ali osećam se kao oni jer znam šta znači biti diskriminisan kao stranac u tuđoj zemlji – bio sam dete migrantskih radnika, moji roditelji su radili u teškim uslovima.

Na kraju, Infantino se osvrnuo i na odluku da na stadionima ne bude prodaje alkohola.

Ako je to najveći problem koji imamo za SP, onda ću odmah da dam ostavku i da idem na plažu da se opustim. Biće mnogo fan zona u kojima će alkohol moći da se kupi. Mislim da ćete preživeti ako ne pijete pivo tri sata. Pogotovo što su ista pravila u Francuskoj, Španiji, Portugalu, Škotskoj. Ovde je to velika stvar jer je ovo muslimanska zemlja? Ne znam zašto… Pokušali smo, i zato je odluka kasno donesena, pokušali smo da vidimo da li je moguće.

Svetsko prvenstvo počinje sutra u 17 časova utakmicom Katar- Ekvador.

KAŽEŠ NEMAČKA, MISLIŠ BAJERN: Selektor Pancera napadada “Boginju” sa sedam prvotimaca iz Minhena!

OBAVEZNO POGLEDAJTE: MUNDIJAL NA DLANU: Upoznaj Portugaliju i osvoji dres! EP29 | Meridian

3 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime