Igrali ste Čempionšip menadžer? Onda znate ko je Černo Samba!

(Photo by Christof Koepsel/Bongarts/Getty Images)

Nekada davno za ovog čoveka se mislilo da će biti jedan od najboljih napadača na svetu. Od te karijere nije bilo ništa, ali je Samba ipak stigao do kultnog statusa. Postao je legenda igrice, zaigrao je za zemlju u kojoj je rođen a sada je izdao i knjigu.

Braća Kolijer su još 1992. godine napravili igricu Čempionšip menadžer. Krenuli su u avanturu koja traje već preko 25 godina. Milioni igrača širom sveta danas uživaju u svojoj imaginarnoj ulozi trenera, sportskog direktora ili selektora a ovo je bio prvi korak u tom smeru.POSLUŠAJ NOVI EVROGOL PODKAST: PRIČALI SMO O ZVEZDI, LIVERPULU, JOKANOVOM FULAMU, DORTMUNDU…Jedna od legendi tih prvih igrica je i Černo Samba, nekada talentovani napadač. Rođen u Gambiji, odrastao u Votfordu i legendarnom Pekamu. Otac mu je nekada bio golman u reprezentaciji pa je Samba od njega nasledio fudbalsku talenat.

Već sa 17 godina prebačen je u prvi tim Milvola u kom je igrao i u omladinskom pogonu. Nakon što za dve godine nije odigrao nijedan meč preselio se u Kadiz. Na pozajmici u rezervnom timu Malage je postigao 11 golova na 18 mečeva.

ŠTA POVEZUJE BOHEMIAN, BOBA MARLIJA I FUDBAL?

To je već bilo u sezoni 2005-06, kada je postalo jasno da njegova karijera neće pratiti očekivanja. Na jednom od tih Čempionšip menadžera iz ’90-tih Samba se razvijao u najboljeg igrača u igrici, napadača koji garantuje golove!

Nastupao je za pet mlađih kategorija engleske reprezentacije, sve do tima do 20 godina. Tu se zaustavio njegov napredak pa je nekoliko godina kasnije prihvatio poziv da igra za Gambiju. Nastupio je na četiri meča i postigao jedan gol, ali je ubrzo objavio kraj karijere u nacionalnom timu.

Te 2012. godine se završila i njegova klupska karijera. Zapravo, nakon Plimuta Argajla, Reksama, otisnuo se u inostranstvo po drugi put. Bio je u finskoj Haki, grčkom Panetolikosu i norveškom Tonsbergu, uvek u drugoj ligi.

KLADI SE NA LIGU ŠAMPIONA

Redovne su bile i probe u engleskim niželigašima ali nije uspevao da se izbori za ugovor. Nakon što je tri godine bio bez kluba, 2015. je konačno objavio da se više neće vraćati fudbalu. Nije bilo ni realno da se to desi, mada je kao razlog naveo povredu.

’’Bio sam najtalentovaniji engleski fudbaler svog vremena. Imao sam sjajnu karijeru. Ali, samo na igrici. Ona mi nije mnogo pomogla, tamo sam imao impresivne brojke ali su one bile nerealne.’’, rekao je čovek koji je ovih dana objavio knjigu.

’’Sećam se kada sam u Plimutu promašio šansu i kada su mi vikali da sam na igrici bolji. Protivnici su me bolje čuvali, ja nisam mogao da budem kao na Čempionšip menadžeru. To mi je bio teret.’’ Ispričao je novinarima autor ’’Još uvek u igri’’, priče o propaloj karijerijednog velikog sportiste.

Potresna ispovest se nastavlja pričom o problemima koje se Sambi doneo fudbal. Oni su bili mnogo ozbiljniji od ovih koje je imao tokom karijere. Nije uspeo da igra na vrhunskom nivou ali je dobro što je uopšte živ.

”Nisam želeo da budem živ. Hteo sam da zaspim, zaboravim na sve i da se nikada ne probudim. Sva priča oko transfera u Liverpul, umeća na igrici, reprezentaciji… nije mi bilo do toga”, kaže u autobiografiji fudbaler.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime