Hoće li VAR u Rusiju ući na velika ili na mala vrata?

(Photo by Emilio Andreoli/Getty Images)

Možda ima malo ironije u tome što Dijego Maradona govori o pozitivnim stvarima koje ima VAR tehnologija i koju ćemo u Rusiji po prvi put u istoriji fudbala imati prilike da na delu vidimo na jednom FIFA Svetskom kupu, jer ko zna da li bi danas postojao mit o ,,Božjoj ruci” da je takva tehnologija postojala i bila primenjivana ranije.

Čak i da je to bio slučaj, VAR bi verovatno i tada, kao i danas, izazivao razne kontraverze i nedoumice. Prvo profesionalno fudbalsko takmičenje gde je VAR isproban, bila je australijska A liga gde je upotrebljena na jednom meču u aprilu prošle godine. Ona je tu i ostala, a u najjačim evropskim ligama se u sezoni 2017/18 koristila u Seriji A i Bundesligi.

Bolji plasman za Jugoslaviju, Maradonina ruka i Lampard: Šta bi bilo drugačije da je postojao VAR?

Osnovna namena VAR-a je nedvosmislena, a to je da se pruži mogućnost da se smanji uticaj sudijskih grešaka na samoj utakmici. Njih će i dalje biti, jer su sastavni deo svake ljudske delatnosti i nemoguće ih je iskoreniti. Mnogo je onih koji misle da bi bez njih sam fudbal imao manje smisla.

VAR ima svoje pristalice, ali i one koji osporavaju celu ideju

Takvi su veliki protivnici nove tehnologije i uvereni su da ona doprinosi uništavanju ,,duše fudbala” i umanjenju njegove lepote. Neke greške u samom VAR-u koje su se dešavale u toku njegove primene u spomenutim ligama su navođene kao podrška takvim stavovima. Međutim, ima i mnogo onih koji govore samo o pozitivnim stranama noviteta, koje su nesporne i koji smatraju da on na teren donosi mnoga poboljšanja.

U svakom slučaju, VAR je tu i poznavajući prilike u FIFA i UEFA, on više neće odlaziti. Primena na Svetskom kupu bi trebalo samo da učvrsti njegove pozicije i najširem auditorijumu približi njegov istinski značaj i vrednost. Tačka na priču će biti njegovo uvođenje u mečeve Lige šampiona koje se planira u novoj sezoni.

VAR će biti prisutan na sve 64 utakmice u Rusiji, a tim koji će rukovoditi sistemom će se nalazi u središnjoj sali u Moskvi. Čitav sistem je povezan sa kamerama koje će prenositi mečeve, kao i sa dve koje će služiti samo za situacije ofsajda.Važno je da se zna da VAR ne donosi odluke, odnosno da služi samo kao podrška glavnom sudiji koji je i dalje jedini ima moć donošenja krajnjih odluka. Sve će biti dostupno i publici koja će moći da prati situcije u direktnim prenosima i biti obaveštavana od strane komentatora.

VAR, Liverpul – Totenhem i šta bi bilo kad bi bilo

FIFA je odabrala trinaestoricu sudija koje će se u toku Svetskog kupa baviti samo tim zadatkom. VAR tim se sastoji od sudije i trojice pomoćnika, a svi koji su izabrani su već imali iskustva sa novom tehnologijom. Njima je takođe obezbeđeno i dodatno obučavanje u cilju što bolje upotrebe sistema.

Celim sistemom rukovodi VAR tim koji će biti smešten u središnjoj prostoriji u Moskvi

Za funkcionisanje celog sistema su iskorišćene sve mogućnosti modernih tehnologija, pa je tako središnja prostorija u Moskvi povezana sa kamerama koje se nalaze na stadionima preko mreže optičkih kablova. Glavni sudija na utakmici će po potrebi komunicirati sa  timom putem radio veze koja je konstruisana na sličan način. Kamere su posebna priča: VAR tim će gledati šta se dešava na čak 33 kamere, od koji dvanaest ima izvanredne tehničke mogućnosti emitovanja usporenog snimka., a različite brzine snimka će se koristiti kod različitih situacija.

Već smo pisali o VAR sistemu, ali se vredi podsetiti u kojim situacijama se on koristi. Glavni sudija može da potraži pomoć VAR-a u četiri slučaja: kod postizanja gola i kod situacija koje su prethodile pogotku kao što je eventualni prekršaj; prilikom donošenja odluka u vezi sa penalom i prekršajem koji je doveo do najstrože kazne; odluka u vezi sa dodelom crvenih kartona; utvrđivanja da li je došlo do zamene identiteta nekog od fudbalera.

Sudije su upoznate u kojim se situacijama koristi VAR

VAR tim u toku utakmice ima obavezu da u slučaju očiglednih grešaka stupi u kontakt sa glavnim sudijom, a njih će uočiti tako što stalno nadgleda dešavanja na terenu, pogotovo u vezi sa četiri navedene situacije. Da ne bi bilo zabune, sve glavne sudije u Rusiji su detaljno upoznate sa situacijama u kakvim je treba da prihvate susgestiju od strane VAR tima i pregledaju snimak na uređaju koji se nalazi pored terena.

Rusija mora da pobedi na početku. Koliko će otpor da pruži Saudijska Arabija?

Kod postignutog gola kada je u pitanju faul napadača ili ofsajd; kod odluke u vezi sa penalom pregleda se faul zbog kojeg je dosuđen, ako i eventualni faul napadača; sve situacije kod direktnih isključenja.

Situacije u kojima ekipa iz prostorije nadzora samo savetuje su one kojima bi se proveravao da li je bilo ofsajda pre gola ili je lopta bila van terena, zatim da li je faul za penal bio van šesnaesterca, kao i da li je u toj situaciji bilo ofsajda.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime