Hermanštad: Da li je ovo stvarno na rumunskom i šta uopšte znači?

Svi već dobro znaju da su česta gašenja klubova u Rumuniji neminovnost. Pored ekipa za koje ste čuli, poput Kluža, Vitorula, Astre ili Gaz Metana narednse zone ćete pratiti tim neobičnog naziva. Među najboljim timovima u Rumuniji igraće i Hermanštad!

Kada čujete ovakvo ime prvo pomislite na Nemačku ili eventualno austriju. Možda čak i na neke delove Švajcarske ali nikako na Rumuniju. Kako se desilo da Hermanštad bude rumunski prvoligaš, koja priča se krije iza svega toga i zašto su Nemci naselili centralni deo Rumunije?

POČINJE PRVENSTVO U RUMUNIJI!

Pitanja ima mnogo pa ćemo sada pokušati da damo dogovore na njih. Kada vam se u listi mesti mečevima rumunskog fudbala ukaže Hermanštad, da znate zašto je to tako. Ova ekipa je nastala u gradu Sibiu koji ima istoriju dugu skoro hiljadu godina.

Već u prvim izveštajima o postojanju grada napominje se da je naseljen Transilvanijskim Saksoncima. Germani su naselili Rumuniju zbog trgovine još davno a kasnije su se postepeno iseljavali. Taj trend se nastavio sve do današnjih dana pa trenutno u Transilvaniji ima svega oko 15.000 Germana.

Posle njih je ostao naziv. Hermanštad je ime koje su oni koristili za Sibiu. Zapravo, Nemci su izraz Siebenburgen koristili za celu Transilvaniju. U bukvalnom prevodu to znači ’’sedam dvoraca’’ i označava kompletnu teritoriju.

Kada su 2015. u gradu Sibiu odlučili da ponovo naprave klub, došli su do zaključka da bi tim trebalo da nosi ovo neobično ime. To je prvi put u preko vek dugoj istoriji fudbala da neki gradski tim ne nosi ime Sibiu.

PRVI PROTIVNIK IM JE SEPSI I BLAGI SU FAVORITI!

Takmičenje su započeli u četvrtoj ligi Rumunije. U prvoj sezoni su osvojili ligu a isto su ponovili godinu dana kasnije. Prethodne sezone su kao drugoplasirani tim izborili plasman u elitu. Uporedo sa tim, igrali su finale kupa i na tom putu su savladali četiri prvoligaška tima.

Hermanštad podseća na davne trenutke grada, na germansku istoriju u srcu Rumunije. Saksonci su ove predele naselili još pre 1200. godine. Sada, skoro ceo milenijum kasnije, Hermanštad će biti predstavnik grada Sibiu u prvoj ligi Rumunije.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime