Goran Bunjevčević – Srbin koji je igrao u Derbiju severnog Londona

U duelima Arsenala i Totenhema često možemo videti ovakve scene

Iako su neki srpski fudbaleri branili boje londonskih Premijerligaša, čak i osvajali titule i trofeje sa svojim klubovima, samo je jedan bio deo Derbija severnog Londona,  a to je nekadašnji fudbaler Totenhema Goran Bunjevčević.

Njegova karijera se ne može porediti sa onom kakvu je u Čelsiju imao Branislav Ivanović, koji je za devet godina provedenih u plavom delu Londona osvojio sve što se moglo, ali je ipak bio deo najvećeg gradskog derbija u prestonici Engleske. Goran Bunjevčević spada u one fudbalere koji iz određenih razloga nisu uspeli da potvrde veliki talenat koji su posedovali, koji ga je uostalom i odveo put ostrva. Dres Mamuza je obukao na kraju sezone 2000/01, posle četiri godine provedene u Crvenoj zvezdi, zamenivši Sola Kembela koji je prešao u Arsenal.

Dragan Mladenović o Goranu Bunjevčeviću, Luki Adžiću, Dejanu Joveljiću, SMS-u

Totenhem je srpskog fudbalera zadržao čak pet godina u svom sastavu, iako se u tom periodu nikada nije u potpunosti nametnuo. Goran Bunjevčević ipak, nikada nije poslat na neku pozajmicu, ali je za Mamuze odigrao mnogo manje mečeva (58) nego što je prema kvalitetima mogao. Tokom boravka u Londonu imao je problema i sa povredama, ali se ne može reći da je uživao previše poverenja kod trenera. To pogotovo važi za poslednju sezonu (2005/06), kada je u vreme Martina Jola igrao samo za drugi tim.

Goran Bunjevčević je najviše igrao u vereme Glena Hodla

Najčešće je nastupao kod Glena Hodla, naročito u drugoj sezoni po dolasku (2002/03) kada je odigrao 39 utakmica u svim takmičenjima. Treba reći da njegova tehnički prefinjena igra i stil nisu bili previše tražena roba na Vajt Hart Lejnu u to doba. Za Totenhem je postigao dva gola u Liga kupu, po jedan na mečevima protiv Oldama i Boltona u sezoni 2004/05.

Arsenal bez Engleza, Totenhem bez golova – kako je to bilo pre 12 godina?

Goran Bunjevčević je tri puta sudelovao u Derbiju severnog Londona, dva puta od početka utakmice, a jednom je meč presedeo na klupi. Prvi put je osetio šta znači veliki gradski derbi 16. novembra 2002. godine, kada je Arsenal na Hajberiju slavio sa 3:0. Pored njega su dres mamuza poneli Kejsi Keler, Stiven Kar, Din Ričards, Ledli King, Sajmon Dejvis, Metju Eterington, Stefan Frojnd, Džejmi Redknap, Robi Kin i Tedi Šeringem.

Samo mesec dana kasnije, ovoga puta na Vajt Hart Lejnu, Bunjevčević je takođe odigrao ceo susret (1:1) u istom društvu osim što su umesto Dejvisa, Eteringtona i Rednapa igrali daren Anderton, Gus Pojet i Kristijan Cige.

Meč koji je proveo na klupi je susret iz aprila 2004. godine kada je utakmica završena bez pobednika.

Bunjevčević je preminuo prošle godine, a osim njega, u jednom od dva velika rivala, igrao je još samo Miloš Veljković, koji je za Totenhem upisao dva nastupa, ali ne i u gradskom derbiju.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime