Glavni cilj ,,čekiran” – šta je sledeće za Fulam?

slaviša jokanović-čempionšip-šefild junajted-transfer
Jokanovićevi puleni preokretom do tri boda! (FOTO: Nathan Stirk/Getty Images)

Možda bi bilo malo preterano napisati da Srbija može da odahne  sad pošto se Fulam plasirao u Premijer ligu, ali je činjenica da se odavno jedan engleski klub nije sa više pažnje pratio u našoj zemlji.

Svi vole uspeh, a uspeh je ono što je Fulam radio cele ove godine. Možda i ,,najuspešniji u uspehu”, da se namerno tako izrazimo, bili su Slaviša Jokanović i Aleksandar Mitrović, što želimo da istaknemo ne umanjujući zasluge nijednog od fudbalera ekipe sa Krejven Kotidža, pa ni članova stručnog štaba. Fulam se posle četiri sezone provedene u Čempionšipu vratio u Premijer ligu.

Najskuplji meč na svetu i šansa sezone za Fulam i Aston Vilu!

Za ovu ekipu je završen veliki posao onoga trenutka kada je odsviran kraj utakmice sa Aston Vilom na Vembliju, što je istovremeno bio i početak novog velikog posla. Zna se šta znači igranje u Premijer ligi, a otići u nju nedovoljno ili loše pripremljen, vodi uglavnom nazad. Fulam bi u pripremu nove sezone zbog specifične situacije trebalo zapravo da krene odmah.

Iako se govorilo o tome da bi Slaviša Jokanović mogao da napusti klub, za sada takva mogućnost otpada, pa bi trener koji je u svojoj karijeri dva puta učinio isti podvig (prvi put sa Votfordom pre nekoliko godina), pored igračkog iskustva u najjačoj engleskoj diviziji, najzad mogao da stekne i trenersko. Najzad možda nije prava reč, ali je deo fudbalske javnosti koji je naklonjen Fulamu kako na Ostrvu, tako i u Srbiji, oduševljen mogućnošću da srpski trener ostane u istom klubu.

Da li će Mitrović ostati na Krejven Kotidžu?

NIšta manje ne bi želeli da Aleksandar Mitrović i sedeće sezone trese mreže u istoj crno-beloj opremi. Tu međutim, dolazimo do komplikovanih stvari kojima će orati da se pozabavi Šahid Kan. Napadač srpske reprezentacije se već izjasnio da mu je želja da ostane.

Zašto i ne bi tako učinio kada se u sredinu savršeno uklopio i posle vegetiranja na Sent Džejms parku, pokazao da davanje golova nije problem. Ono što smeta njegovim željama i željama navijača koji su i na Krejven Kotidžu pevali pesmu ,,Mitro’s on fire”, je činjenica da je on i dalje fudbaler Njukasla. Da se izrazimo prikladno, neko ,,drešenje kese” bi moralo da se dogodi.

Nažalost, on nije jedini slučaj u trenutnom sastavu Fulama. Slaviša Jokanović je u timu imao nekoliko veoma važnih fudbalera koji imaju status pozajmljenih igrača. To su Mat Target (Sautempton), kao i Tomas Kalas i Lukas Piazon koji su pod ugovorom sa Čelsijem. Target je stigao u januaru, dok se Kalas i Piazon u ekipi nalaze već dve godine.

Osim njih, kvalitetan doprinos su dali Oliver Norvud (Brajton) i Sei Odžo (Liverpul).

Serija i dalje traje – da li će Fulam ipak morati u plej-of?

Zanimljivo je da je Fulam u Čempionšipu postigao najviše pogodaka iz igre (66) od svih timova. Najbolji strelac je Rajan Sesenjon sa petnaest pogodaka, a sledi ga Mitrović sa dvanaest. I više nego ozbiljan učinak s obzirom da je popularni Mitro kod Jokanovića stigao da odigra samo 18 utakmica.

Fulam je osvojio 88 bodova, ali je do Premijer lige morao kroz baraž!

Prilično intrigantan je i podatak da je sa 88 bodova koliko je osvojio Fulam, čak osamnaest od devetnaest klubova u proteklim sezonama uspelo da ostvari direktnu promociju. To dovoljno govori o kvalitetu lige, ali i o neverovatnom učinku Jokanovićevog sastava.

Najveće pitanje je kako i da li će Fulam uspeti da zadrži kostur tima i u narednoj sezoni. Kakve su ,,ajkule” zainteresovane za Sesenjona je odavno poznato. To u nešto manjoj meri važi i za Toma Karnija, Stefana Johansena, pa i za Tima Rima.

Sve antepost kvote za Mundijal se nalaze ovde!

Nijedna od ekipa koja se prošle godine plasirala u Premijer ligu nije izgubila taj status. Brajton, Hadersfild i Njukasl su međutim, zadržali najveći deo važnih igrača, a takođe se pojačali i dovođenjem novih. Rezultat je očigledan i povoljan.

Olakšavajuća okolnost za Fulam je finansijska injekcija koja je stigla pobedom na Vembli stadionu u Londonu, a ona iznosi 200 miliona funti. Ostalo je na porodici Kan, a već se procenjuje da će Svrake za Mitrovića tražiti oko 20 miliona što ne bi trebalo da bude problem. Takođe se govorka i o tome da bi Sesenjon mogao još da ostane na Krejven Kotidžu, što bi sa druge strane, moglo da motiviše još neke fudbalere na taj korak, kao i da privuče potencijalna pojačanja

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime