Fudbal, stil i legenda – to je Hidetoši Nakata

Pored nespornog majstorstva koje je fudbalski svet upoznao na Svetskom kupu u Francuskoj 1998. godine, Hidetoši Nakata je uvek pokazivao i posebnu dozu stila u svom izgledu i ponašanju.

Sklopljene u celinu, te dve osobine su mu donele status najveće fudbalske legende u Japanu. Kruna njegove ne previše dugačke karijere je Skudeto osvojen sa Romom u sezoni 2000/01. Tada niko nije mogao ni da pretpostavi da će Nakata samo pet godina kasnije u svojoj dvadesetdevetoj, prestati da igra fudbal.

Dame i gospodo, Kazujoši Mijura – najstariji fudbaler na svetu

Kao i sve ostalo i to je učinio sa stilom posle sezone odigrane u Premijer ligi u dresu Boltona i učešća na mundijalu u Nemačkoj. Završavajući karijeru naglasio je da fudbal nikad nije igrao zbog novca i da je prestao zato što je osetio da klubovi više nisu kao porodica.

Nakata je fudbalom počeo da se bavi motivisan likom strip junaka iz osamdesetih, kapetana Cubase koji je kao dečak sanjao da Japanu donosi titulu svetskog šampiona! U to doba fudbal je u Japanu bio na amaterskom nivou, budući da je profesionalna liga oformljena tek 1992. godine. Prvi klub mu je bio Belmare Hiracuka, a pažnju ostatka sveta je na sebe privukao na Svetskom prvenstvu u Francuskoj.

Kavasaki i Osaka igraju u Superkupu Japana, kome će prvi trofej u sezoni?

Pored odličnih igara, upao je u oči nekonvencionalnim izgledom i kosom ofarbanom u boju bronze. Takođe, već je imao status fudbalera godine u Aziji. Iako je Japan izgubio sva tri meča u grupi, Nakata je dobio poziv iz tada najjače lige u Evropi – Serije A.

Time je postao tek drugi Japanac u Kalču posle još jedne legende Zemlje izlazećeg sunca Kazujošija Mijure! Doduše, za razliku od Nakate trenutno najstariji fudbaler na svetu je u Italiji proveo samo jednu sezonu (Đenova).

Minhenska nesreća i legenda Mančester sitija u avionu!

Mada su ga povezivali sa Mančester Junajtedom, ,,kapetan Cubasa ” se obreo u Peruđi. Posle dve sezone u kojima je pokazao da nije samo marketinški trik, Nakata prelazi u Romu gde sa Totijem, Montelom i ostalima donosi Vučici prvi Skudeto posle 18 godina! Njegov gol Juventusu u jednoj od ključnih utakmica u sezoni i dalje zauzima počasno mesto u srcima navijača Rome.

Nakata je ponovi bio koban za Juventus!

Naredne tri godine provodi u Parmi sa kojom osvaja Kup Italije. Bio je strelac gola odluke u revanšu finala kupa 2002. godine u kojem je Parma nadigrala Juventus. Od 2004-2006 se nalazi na pozajmicama u Bolonji, Fiorentini i Boltonu, da bi kraj aktivnom igranju objavio posle mundijala u Nemačkoj.

Dortmund se stabilizovao, ali Hamburgeru gori. Ima li iznenađenja u ovom duelu?

U godinama između šampionata u Japanu i Južnoj Koreji (2002) i Nemačkoj (2006) Hidetoši Nakata je doživeo neverovatnu popularnost. Broj novinara koji su ga pratili u stopu i o njegovom životu do detalaj slali izveštaje u Japan je dostizao i par desetina. Od tada pa sve do skora nije održavao nikakve odnose sa medijima.

Posle prekida aktivnog igranja otisnuo se na višegodišnji put oko sveta koji je pre par godina pretvorio u povratak u Japan sa istim ciljem – upoznavanjem sa sopstvenom zemljom. Postao je nezvanični ambasador Japana, prepoznatljiv po besprekornom stilu, ali i po nečemu drugom.

Naime, 2015. godine je započeo proizvodnju sakea, japanskog pića koje se spravlja od pirinča. U skladu sa motivima kojim se rukovodio celog života, njegov sake ima jednostavan i elegantan naziv ,,N”.