FSS JASAN U SVOJOJ ODLUCI: Poruka trake duginih boja je osetljiva, mi smo fokusirani isključivo na fudbal!

dušan tadić-srbija-portugal
FSS se oglasio povodom odluke Tadića! (FOTO: Starsport)

Generalni sekretar FSS Jovan Šurbatović se oglasio povodom odluke vezane za Svetsko prvenstvo u Kataru.

Kapiten reprezentacije Srbije Dušan Tadić neće nositi kapitensku traku u duginim bojama tokom Svetskog prvenstva.

To je odluka Fudbalskog saveza Srbije kao institucije, koju je za “Kurir” potvrdio generalni sekretar Jovan Šurbatović.

– Tačno je da smo dobili upit da se priključimo inicijativi i da nismo na njega pozitivno odgovorili jer smo fokusirani samo na fudbal. Sve što bi moglo izazvati provokaciju bilo koje vrste kod naše javnosti i navijača ili biti shvaćeno kao vid politizacije, za nas je neprihvatljivo. Držimo čisto sportsku i politički neutralnu poziciju. Taj stav smo izneli i na sastanku u Dohi kada su inicirane razne ideje – kazao je Šurbatović i dodao.

– Za univerzalne vrednosti i poruke tipa: ‘Stop war’, ‘Peace’ smo uvek ‘ZA’… ali je pitanje trake duginih boja za naše društvo veoma osetljivo i nepotrebno. Fokusirani smo isključivo na fudbal. Među našim navijačima ima pripadnika različitih društvenih grupa i verskih zajednica i mi poštujemo pravo na slobodno izražavanje stavova svakog pojedinca, ali ponavljamo – ove teme nisu primerene fudbalu i stadioni nisu mesto za takve stvari. To je stav FSS!.

Kampanja “Jedna ljubav” protiv diskriminacije u fudbalu počela je u Holandiji, čija reprezentacija igra u grupi sa Katarom, a od 13 evropskih selekcija čak osam želi da nosi traku sa duginim bojama. To su Francuska, Nemačka, Holandija, Švajcarska, Engleska, Vels, Belgija i Danska.

Sa druge strane, u kampanji nisu učestvovale Srbija, Hrvatska, Portugal i Španija, dok će kapiten Poljske Robert Levandovski oko ruke nositi traku u bojama zastave Ukrajine.

Mundijal u Kataru počinje 20. novembra, a “orlovi” su u Grupi G sa Brazilom, Švajcarskom i Kamerunom.

NASTAVLJA SE CRNO-BELA HRONIKA: Fudbalski klub Partizan istupio iz JSD Partizan!

OBAVEZNO POGLEDAJTE:MUNDIJAL NA DLANU: Upoznaj Francusku i osvoji dres! EP13 | Meridian

2 KOMENTARA

  1. FSS je pametno odlučio da se ne pridruži toj inicijativi, Katar je zemlja strogih zakona i ne vredi činiti nikakve provokacije koje bi ugrozile plasman Srbije na Mundijalu

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime