ŽINJAK, FRANCUSKI HEROJ: Da li je mogao drugim putem?

Francuska-Olimpijske igre-Žinjak-fudbal
Francuski veteran Žinjak postiže het trik (FOTO: Guliver Images)

Olimpijske igre po nepisanom pravilu stvaraju heroje. Čini se da je danas jedan već stvoren, u reprezentaciji Francuske. Andre Pjer Žinjak, sa het-trikom i asistencijom, sa svojih 36 godina.

Iako je u prvom meču izgubila od Meksika rezultatom 4:1, gde je gol opet postigao Žinjak, u drugom susretu ekipa Francuske je nastupila drugačije, te dosta ofanzivnijim pristupom pobedila Južnu Afriku rezultatom 4:3.

Međutim ko je Žinjak, igrač u poznim igračkim godinama o kojem danas bruji ceo fudbalski svet? Sećamo se nekih davnih lepih vremena kada je i Srbija igrala Olimpijske igre u fudbalu, kada smo od 3 „bonusa“ (igrači stariji od 23 godine) mogli da gledamo Vladimira Stojkovića, Aleksandra Živkovića i Miljana Mrdakovića…Čini se da francuska javnost sada u sličnim čarima uživa.

Igranje na Olimpijskim igrama, bonus igračima se uvek uzimalo za posebno poštovanje. Umesto da leto provode na luksuznim lokacijama, odmarajući se nakon napornih sezona – oni retki su se odlučili na patriotski čin i nastupanje za nacionalnu selekciju.

Možda najzvučniji primeri današnjice su Dani Alveš u Brazilu, i svakako Žinjak u Francuskoj.

Žinjak je svoje najbolje fudbalske godine proveo u Olimpiku iz Marseja. Bio je najbolji strelac u francuskoj ligi u sezoni 2009. a onda je nakon par impresivnih sezona u Olimpiku šokirao celokupnu evropsku sportsku javnost i odlučio da ode u Meksiko, iako je u najboljim fudbalskim godinama imao ponude najzvučnijih klubova Evrope (Arsenal, Mančester Junajted, Bajern, PSŽ, Juventus…).

Nakon toga sledi magija, punih 6 sezona u meksičkom Tigresu, prepune golove i trofeja. Verovatno da ne postoji nijedan kvart u San Nikolasu, gde nema murala sa likom Andre Pjer Žinjaka.

U svojoj karijeri stigao je da odigra i 36 mečeva za nacionalnu selekciju i postigne 7 golova. Ali je definitivno za razliku od mnogih saigrača, izabrao karijeru punu fudbalske romantike a ne samo novčanica.

I zato je danas heroj Francuske.

REKLA JE DA! Prva prosidba na Olimpijskim igrama (VIDEO)

ODGLEDAJTE OBAVEZNO:Ben Fika ili Benfika??? Pre vs Mil stočna hrana | BLOOPERS EP15

7 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime