Prvi trofej za Ranijerija i prvi ,,ljubičasti” za Batistutu: Fiorentina – Atalanta 1996

FLORENCE, ITALY - SEPTEMBER 30: (Photo by Gabriele Maltinti/Getty Images)

Ono što važi za prvi polufinalni par polufinala Kupa Italije, važi i za drugi, a to je da Fiorentina i Atalanta u činjenici da je Juventus ispao takođe vide svoju šansu da posle dugo vremena osvoje vredan trofej.

Fiorentina je možda veće ime, ali u ovom trenutku nema i veće šanse za prolazak u finale nacionalnog kupa. Atalanta je od 2007. godine samo jednu sezonu provela izvan Serije A, a par poslednjih igra zaista dobar fudbal. Crno-plavi iz Bergama su skoro dve decenije stariji od kluba iz Firence, ali su u svojoj istoriji osvojili samo jedan trofej. Ono što je pred duel sa Fiorentinom važno istaći, je da je taj trofej titula pobednika Kopa Italia u sezoni 1962/63.

Posle toga je Atalanta još svega dva puta stizala do finala, od kojih je ono iz 1995/96 izgubila upravo od Ljubičastih. Prošle sezone su Crno-plavi takođe igrali u polufinalu, ali su i pored velikog otpora šampionu Juventusu, izgubili u obe utakmice sa po 1:0.

Posle fudbala su se oprobali u drugom sportu – i nisu bili tako loši

Fiorentina ima veći ugled na Apeninima, izražen u većim uspesima kako na domaćem, tako i na međunarodnom planu. Ljubičasti u svojoj kolekciji trofeja imaju Skudeto (2), Kup Italije (6), nekadašnji Kup pobednika kupova (1961), a igrali su i u finalu Kupa šampiona (1957).

Uz sve to, boje ovog kluba su branili mnogi slavni italijanski fudbaleri kao što su Đankarlo Antonjoni,  Roberto Bađo, Frančesko Gracijani, Pjetro Vjerhovod, Frančesko Toldo, Enrike Kijeza, Anđelo Di Livio i mnogi drugi. Među strancima, najveći trag je ostavio Gabrijel Batistuta, a igrali su još i čuveni Sokrates, zatim Rui Košta, Efenberg, Brajan Laudrup, pa i Predrag Mijatović.

Fiorentina je poslednji trofej osvojila u Kupu Italije

Sa novijim vremenom i strujanjima u modernom fudbalu, Fiorentina je takođe sve teže dolazila u situaciju da se okoiti nekim odličjem. Poslednji put je trijumfom okončala neku sezonu kada je 2001. godine osvojila domaći kup. Od tada nije više ispela da stigne tako daleko u takmičenju.

Jedan od najvažnijih okršaja u njihovoj istoriji, ovi rivali su imali u sezoni 1995/96 kada su se susreli u finlau italijanskog kupa. Atalanta se tek vratila u Kalčo iz Serije B i to posle plej-ofa, za šta je zaslužan najvećim delom tadašnji trener Emilijano Mondoniko. Sa druge strane, dok Fiorentina prethodne sezone bila tek deseta u Seriji A. Na klupi ljubičastih je sedeo sadašnji trener Fulama, Klaudio Ranijeri.

Kako je to biti matori strelac u Seriji A? Pitajte Tonija i Ubnera!

Devedesete su u italijanskom fudbalu među sobom podelili Milan i Juventus, ali je i Fiorentina imala sastva koji je zasluživao bolje rezultate. No, u Firencu je stigao samo jedan trofej. Sam lista fudbalera je impresivna: Toldo, Di Mauro, Rui Košta, Zaneti, Tedesko, Bajano, Robijati, Batistuta. Bilo kako bilo, Ljubičasti su u finalu u obe utakmice bili bolji od Atalante. Na Artemio Frankiju je Batistuta bio strelac jedinog gola, a u Bergamu mu se pridružio Amoruso.

Sastavi sa Artemio Frankija su sledeći:

Fiorentina

Toldo, Karnašali, Amoruso, Padalino, Sotil, Pjaćentini, Robijati, Švarc, Rui Košta, Batistuta, Orlando

Atalanta

Feron, Herera, Montero, Paganin, Pavone, Valentini, Morfeo, Bonaćina, Fortunato, Galo, Tovalijeri

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime