Forest Grin: Prvi ‚‚zeleni” klub, vegani fudbaleri i roboti na solarnu energiju

Forest Grin
(FOTO: Richard Heathcote/Getty Images)

Šefild je prvi fudbalski klub na svetu, osnovan 1857. godine. Nots Kaunti je najstariji profesionalni klub na svetu, osnovan 1862. godine. Forest Grin Roversi su osnovani 1889. godine, ali su posebni po nečemu potpuno drugačijem – oni su prvi potpuno ‚‚zeleni” fudbalski klub.

U vreme kada Ujedinjene nacije sve češće ističu rizike koje nosi globalno zagrevanje i emisija ugljen dioksida u atmosferu, kada se globalne kompanije manje ili više trude da smanje emisiju štetnih gasova, jedan fudbalski klub je svoj doprinos već odavno dao.NOVI EVROGOL PODKAST JE UJEDNO I NAŠ PRVI KVIZ – IGRAJ SE SA NAMA I JAVI NAM SVOJ REZULTAT!Forest Grin Rovers (FGR) je fudbalski klub iz Nejlsvorta u Glosteru, na jugozapadu Engleske. Kažu da se do njihovog stadiona, ‚‚The New Lawn” (u bukvalnom prevodu: Novi travnjak), dolazi isključivo uz pomoć satelitske navigacije. Čak i kada mislite da ste usred ničega, stadion ovog kluba se odjednom pojavi ispred vas, pravo niotkuda.

Tako se otprilike i Forest Grin pojavio u engleskoj Fudbalskoj ligi, u proleće 2017. godine, postavši tim iz najmanjeg mesta koji se ikada takmičio u prva četiri ranga engleskog fudbala. Nejlsvort broji oko šest hiljada stanovnika, ali njihov klub je uz pomoć ulaganja i drugačijeg načina rada uspeo da ostvari svoj prvobitni cilj.

Forest Grin: Prvi ‚‚zeleni” klub, vegani fudbaleri i roboti na solarnu energiju
(Photo by Pete Norton/Getty Images)

Sada se već drugu sezonu zaredom takmiče u Ligi 2, ali njihova ekološka posvećenost je ono što im je u leto 2018. godine zaradilo priznanje Ujedinjenih nacija, čime su postali prvi fudbalski klub koji ne emituje ugljen dioksid. Šta je to što FGR radi drugačije?

Dejl Vins je većinski vlasnik Forest Grina postao 2010. godine. On je 57-godišnji industrijalista ‚‚zelene energije” iz Norfolka. Vlasnik je kompanije ‚‚Ekotrisiti”, osnovane davne 1996. godine, koja se bavi proizvodnjom zelene energije, a njena vrednost se procenjuje na preko 100 miliona funti.

Vinsov dolazak u mali klub koji se do tada uglavnom mučio po nižim ligama engleskog fudbala bio je kontroverzan. Već u februaru 2011. godine počele su da se dešavaju neuobičajene stvari. Nekolicina igrača bila je kažnjena zbog konzumacije crvenog mesa, da bi se par nedelja kasnije zabranila upotreba crvenog mesa u klubu.

KLADI SE NA ENGLESKI FUDBAL, PONUDA JE UVEK BOGATA

Uvedena je veganska ishrana, uz mogućnost konzumiranja ribe iz održivih zaliha. Nove kontroverze nastavljene su 2012. godine, kada je u leto objavljeno da će klub prestati da koristi crno-bele dresove. Na njihovo mesto stigla je kombinacija svetlozelenih i crnih pruga, koje bolje pristaju uz novi pravac u kojem se klub kreće, ali i kompaniju ‚‚Ekotrisiti”, što je izazvalo negodovanje kod navijača.

U tom periodu počinje i uspon Forest Grina. Roversi su počeli da se penju kroz lige, a nekoliko sezona uzastopno nisu uspevali da se iz Konferencije plasiraju u četvrti rang. Sa njihovim napretkom i drugačijim načinom poslovanja, počeli su da privlače više pažnje.

U klubu je od tada sve postalo posvećeno ekologiji. Krov stadiona pokriven je solarnim panelima iz kojih se prikuplja obnovljiva energija, sva kišnica koja pada na tribine ili teren prikuplja se i potom reciklira kako bi se smanjila potrošnja vode, a sama travnata podloga stadiona je potpuno organska.

Ništa se ne prepušta slučaju i stvari idu dotle da travu terena kosi robot koji se napaja solarnom energijom. Robot se sam puni, a programiran je da prepozna ukoliko se neka osoba nalazi ispred njega, ne bi li promenio pravac kretanja i kasnije se vratio da pokosi deo trave koji je tom prilikom zaobišao.

Mark Kuper, menadžer tima koji je uveo Forest Grin u Ligu 2 u svojoj prvoj sezoni na čelu ekipe, govorio je prošle godine za Gardijan o specifičnosti svega što klub radi. Kako ističe, sa potencijalnim pojačanjima razgovara i o ishrani, jer svi igrači moraju da poštuju vegansku ishranu.

‚‚Uvek budem iskren sa njima. Kažem im da ne očekuju posle treninga piletinu i jaja. Mi smo vegani i takvu hranu jedemo čak i kada idemo u hotele pred određena gostovanja. Ako je neko prethodnih 15 godina proveo jedući crveno meso ili piletinu, pre nego što postane naš igrač mora da pristane na ovu promenu, tako funkcionišemo”, istakao je Kuper.

Forest Grin: Prvi ‚‚zeleni” klub, vegani fudbaleri i roboti na solarnu energiju
(Photo by Dan Mullan/Getty Images)

Iz tog razloga, ali i zbog lokacije kluba, Forest Grin ima problem da privuče igrače iz većih mesta, posebno Londona. Zbog toga, kako kaže Kuper, moraju da plate više, ali vlasnik Vins je već sazidao manju zgradu u kojoj stanuju desetorica igrača. To u velikoj meri olakšava život igračima.

Međutim, sve ove promene koje su nastale u Forest Grinu nisu svima bile ‚‚šoljica čaja”. Mnogi u Engleskoj ih mrze. Kuper ističe da je to počelo tek onda kada su Roversi postali pretnja na terenu i da su ih pre toga svi voleli.

Protivnički navijači ističu da je Forest Grin u vlasništvu bogataša, da kupuju svoj napredak vrećama novca i vređaju ih zbog njihove različitosti – pre svega u pogledu veganstva. Međutim, kako je u engleskoj fudbalskoj kulturi vrlo važna povezanost kluba sa lokalnom zajednicom, Forest Grin u tom aspektu funkcioniše za svaku pohvalu.

LEON BEJLI NIJE DEBITOVAO JER JAMAJKA NE ŽELI NJEGOVOG BRATA!

Učenicima trećeg razreda lokalnih osnovnih škola svake godine se poklanjaju majice Forest Grina, dok sva deca mlađa od 11 godina ne plaćaju ulaznice za utakmice. Stoga i ne čudi što popularnost kluba u okruženju i prosečna poseta mečevima rastu.

Ono najuzbudljivije tek sledi. Forest Grin cilja napredak sve do Čempionšipa – štaviše, u poslednjoj sezoni u petom rangu takmičenja potrošili su više novca na provizije agenata igrača nego Burton Albion, tada član Čempionšipa.

Takođe, Forest Grin planira da izgradi novi stadion, skoro u potpunosti od drveta. Njegova vrednost iznosila bi oko 100 miliona funti i imao bi kapacitet pet hiljada sedećih mesta.

Šta god mislili o njihovom načinu rada i različitosti od ostalih, ovi uzbudljivi projekti pokazuju da su putevi ka uspehu brojni.

Njihov put je zeleniji od drugih.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime