FIFA trenira strogoću – Nigerija i Gana na udaru

FIFA Nigerja
(Photo by Mario Tama/Getty Images)

Da fudbal nije najvažnija sporedna stvar na svetu, ni FIFA ne bi mogla da u svojim rukama skoncentriše toliko moći. Globalnu popularnost fudbala koji se može nazvati univerzalnim jezikom, ova organizacija koristi da povremeno ,,zazvecka oružjem”, odnosno pokaže da sa njenim propisima nema šale.

Najnovije zemlje koje su se našle na udaru FIFA legislative su Nigerija i Gana. One su upozorene da se neće dopustiti političko mešanje u nacionalne fudbalske saveze, a kada FIFA to kaže, to znači da je sledeća mera suspenzija. U zavisnosti od tačke gledišta, takvi slučajevi su se u poslednje vreme dešavali prilično često.

Najveća fudbalska organizacija na svetu je od početka devedesetih počela sa kažnjavanjem ,,neposlušnih” nacionalnih saveza. To zapravo podrazumeva situaciju u kojoj se državne institucije mešaju u pitanja za koja su odgovorne asocijacije. Nijedan savez ne želi da se nađe pod suspenzijom jer tada ne može da učestvuje na takmičenjima pod okriljem FIFA.

Ben kao Don Kihot: Karakter, borba protiv vetrenjača i crveno-beli klasik

Masovna popularnost fudbala kao najomiljenijeg sporta među svetskom populacijom je razlog zbog kojeg nijedna vlada ne želi da rizikuje takve mere i na taj način razočara stanovništvo. U nekim manje stabilnim regijama, to čak može da postane okidač za neke druge probleme. Druga stvar je što se gube značajne finansijske prinadležnosti, što opet donosi otežani razvoj sopstvenog sporta.

FIFA primenom suspenzija nacionalnoh saveza možda krije svoje nepravilnosti u radu

Sa druge strane, postoje tvrdnje da FIFA takvu situaciju koristi da sakrije neke sopstvene nekoreknosti i loše postupke. To nije nepoznata stvar, ali je i tema za tekstove i članke drugačije vrste.

Nigerija i Gana su dobile rok u kojem moraju da poprave stvari, a koji ističe za nekoliko dana. Što se tiče Nigerije, ona upravljanje savezom mora da vrati rukovodstvu izabranom pre četiri godine. U slučaju da se to ne desi, FIFA će staviti zabranu nastupa svim ekipama iz ove zemlje, osim onima koje se trenutno nalazae na nekom takmičenju.

Ova zemlja je već bila kažnjavanja od strane svetske fudbalske kuće, kada je 2014. godine bila suspendovana zbog toga što je vlada, odnosno ministarstvo sporta, odredila nezavisno telo za kontrolu fudbalskog saveza.

Kvote za mečeve UEFA Lige Evrope se nalaze ovde

U Gani je sud započeo postupak za raspuštanje nacionalnog saveza, što je prema FIFA dovoljno da se uputi upozorenje. Rok da se proces obustavi i povuče je u ovom slučaju 27. avgust.

Prošle godine su se sa kaznama suočili Pakistan i Mali. Razlog za sankcije prema afričkoj zemlji je bilo to što je ministar za sport raspustio nacionalni savez. U periodu između 2004-2009 godine je sličnih kazni i upozorenja bilo veoma mnogo, štaviše izrečeno je četrnaest suspenzija koje su neke zemlje trpele više od jednom.

Kuvajt je recimo, od 2007-2015 bio kažnjen čak tri puta. Pre tri godine je nastradala i Indonezija, a interesantno je da je 2006. godine na kratko bio suspendovan i grčki savez. Peru se sa kaznom suočio pre deset godina, a Jemen još 2005.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime