Engleska – Kolumbija 1998: Bučni Valderama i Bekamovo majstorstvo

Mandatory Credit: Shaun Botterill /Allsport

Pred utakmicu sa Kolumbijom na Otkritije areni u Moskvi, Engleska se nalazi u skoro potpuno istoj situaciji u kojoj je bila pre dvadeset godina u Lensu na stadionu Feliks Bolar.

Dve decenije kasnije, Gordi Albion ima istog rivala u utakmici u kojoj obe selekcije imaju iste ambicije i samo za nijansu različite uslove od onih jedinom prethodnom duelu. Ta mala razlika se odnosi na fazu takmičenja u kojoj je odigran meč na FIFA Svetskom kupu koji je 1998. godine održan u Francuskoj. Susret u Lensu je bio u okviru grupne faze, ali je kao poslednji odlučivao o prolasku u nokaut rundu, za šta je i jednoj i drugoj reprezentaciji bila neophodna pobeda.

Japan – Belgija 2002: Prvi bod za Samuraje na mundijalima!

Engleska je bila favorit u tom susretu, a u takvoj ulozi će se naći i u utorak uveče u Moskvi. Ako se izuzme meč sa Belgijom tokom kojeg su fudbaleri Gareta Sautgejta pokazali ,,strah od lopte”, selekcija sa ostrva je ostavila dobar utisak u Rusiji. U svakom slučaju, imaju sve ono što treba da ima ekipa koja zaslužuje mesto među osam najboljih timova na Svetskom prvenstvu: individualni kvalitet, jasno izraženu koncepciju, vođstvo na terenu i dovoljan broj zvezda stavljenih u službu zajedničkog uspeha.

Engleska ne može da nabroji previše dobrih plasmana na Svetskom kupu

Za razliku od nekih ranijih takmičenja kada je selekciju pratila malodušnost javnosti zbog predugog perioda bez značajnijih rezultata, sada se iznenada pojavio i preterani optimizam pojačan ispadanjem nekih favorita. Nevil je zbog toga čak morao da ukaže da Kolumbija ni u kom slučaju nije protivnik koji sme da se podceni. Čak ni istorija engleskog fudbala nije posebno bogata velikim uspesima koji uključuju jedno finale (i titulu) i svega tri polufinala na najvećim takmičenjima.

Kafeterosi u svom sastavu imaju izvanredne fudbalere kao što su Rodrigez, Falkao, Kintero, Kuadrado, ali i pozitivno iskustvo sa prethodnog mundijala kada su ostvarili najbolji plasman od kada učestvuju na Svetskom kupu. Kolumbija je posle pomalo nesrećnog poraza od Japana u prvoj utakmici, protiv Poljske i Senegala pokazala da u Rusiju nije došla radi epizodne uloge. Problem je povreda koju je doživeo Rodrigez zbog koje se ne zna da li će uopšte i nastupiti.

Danas Nejmar, a nekada Pele: Brazil – Meksiko 1962

Postoji još par interesantnih stvari koje povezuju susret od pre 20 godina i ovaj sadašnji. Naime, Garet Sautgejt je tada bio član selekcije Engleske (mada nije ulazio u igru u Lensu), a na klupi Kolumbije je sedeo Ernan Dario Gomez, sadašnji selektor Paname koju je Engleska pre nekoliko dana pobedila sa 6:1.

Kolumbija nije mogla da se zamisli bez Karlosa Valderame 

Kapiten Engleske je bio Alan Širer, uloga zvezde u usponu je pripadala Dejvidu Bekamu, a debitovao je i Majkl Oven. Južnoamerikanci su se i dalje oslanjali na Karlosa Valderamu koji je već bio na zalasku karijere, ali im je nedostajao Faustino Asprilja koga je Ernan Gomez odstranio iz ekipe zbog kritika njegovog rada.

Engleska je od početka utakmice pokazala da će se ona pitati o krajnjem ishodu. Gordi Albion je u potpunosti imao situaciju pod kontrolom u svim fazama igre. Pritisak na lošu odbranu Kolumbije je dao rezultat u 20. i 29. minutu utakmice kada su Daren Anderton i Dejvid Bekam postigli jedine golove na susretu. Doskorašnji rekorder, golman Kolumbije Farid Mondragon je sa nekoliko izvanrednih odbrana ipak sprečio da razlika na kraju ne bude već od sigurnih 2:0.

Pogodite pobednika duela Engleska – Kolumbija

Kao interesantan detalj sa te utakmice se ističe pojava Karlosa Valderame koji je osim poznate frizure imao i veliki broj narukvica koje su se čule prilikom njegovog kretanja po terenu.

Glen Hodl i Ernan Gomez su na teren izveli sledeće sastave:

Engleska

Siman, Nevil, Kempbel, Adams, Anderton, Le So, Bekam, Ins, Skols, Oven, Širer. U drugom delu igre su ušli Mekmanaman, Li i Bati.

Da li je utakmica Brazil – Belgija finale pre finala?

Kolumbija

Mondragon, Kabrera, Bermudez, Palasios, Moreno, Serna, Rinkon, Lozano, Valderama, Avila, Presiado. Na poluvremenu su ušla trojica novih igrača: Valensija, Aristizabal, Rikard.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime