Ekaterinburg: Romanovi, spomenik Majklu Džeksonu i FK Ural

(Photo by Lars Baron/Getty Images)

Još jedan grad koji je tokom svoje istorije menjao ime, Ekaterinburg, nalazi se na granici Evrope i Azije i centar je Sverdlovske oblasti. U periodu od 1924 do 1991. godine grad se zvao Sverdlovsk, da bi se sa okončanjem sovjetskog perioda vratio svom starom nazivu koji mu je po imenu svoje žene Jekatarine, dao ruski vladar Petar Veliki 1723. godine, kada je grad i osnovan.

Sa skoro milion i 400 hiljada žitelja, Ekaterinburg je četvrti najveći grad u Rusiji u kojoj ima dvanaest gradova čiji broj stanovnika prelazi milion. U gradu se nalaze dva značajnija fudbalska stadiona (Centralni i Uralmaš), ali će se mečevi Svetskog kupa igrati samo na Centralnom koji je posebno renoviran za mundijal.

Rafael Markez: Potez koji je stigao greškom, dve decenije karijere, penzija i Mundijal!

Grad karakteriše vlažna kontinentalna klima sa veoma jasno izraženim razlikama između godišnjih doba. Tako se dešava da i tokom leta u gradu budu zabeležene temperature preko 35 stepeni, ali i one koje prouzrokuju pojavu mraza. Ekaterinburg je od Moskve udaljen preko 1600 kilometara i nalazi se sa istočne strane Urala. U eri Sovjetskog saveza, ovaj grad je zajedno sa Čeljabinskom i Permom činio poznati uralski industrijski kompleks.

GettyImages 849308436
(Photo by Michael Regan/Getty Images)

U gradu se nalaze dva aerodroma – međunarodni Koljcovo koji jedan od najvećih u Rusiji i znatno manji Aramil koji je namenjen domaćem saobraćaju.

Fudbal u gradu

Kada je u pitanju najvažnija sporedna stvar na svetu, Ekaterinburg se ne može pohvaliti posebno značajnim uspesima. Titule i trofeji nisu dospevali do Urala, a najbliže takvom uspehu je prošle godine bio najveći gradski klub Ural, kada je u finalu kupa Rusije izgubio od Lokomotive. Ural je trenutno član ruske Premijer lige, a kao drugi poznatiji klub, doduše ne iz Ekaterinburga, već iz uralske oblasti, vredi spomenuti Tjumen koji nastupa u drugoj fudbalskoj diviziji i sa kojim je Ural u odličnim odnosima.

Stadion

Centralni stadion se nalazi na samo pet minuta od centra grada, a kapacitet od 35 hiljada mesta će imati samo za utakmice Svetskog kupa, odnosno četiri okršaja grupne faze. Posle toga će se ukloniti dve privremene tribine ovog zdanja, što će kapacitet redukovati na 23 hiljade mesta.

Evrogol podkast: Bleki u prvih 11, hoće li Mitrović dati gol i Urugvaj i Poljska iz drugog plana

Iako ne tako impresivnih dimenzija, objekat spada u najlepše koji će ugostiti posetioce mundijala. Istorijska fasada stadiona izgrađenog 1953. godine je zadržana, a na čijoj se arhitekturi mogu videti prelepi primeri sovjetske dekorativne umetnosti u vidu mnogobrojnih skulptura.

Fudbalski klub Ural će ovaj stadion i dalje koristi za svoje mečeve, čak možda i u sadašnjem obliku pošto i pored takvih planova, još nije donešena krajnja odluka o sklanjanju tribina posle Svetskog kupa.

Poznate ličnosti

Za FK Ural je igrao Fedor Smolov, nekadašnji fudbaler Dinama iz Moskve, Fejenorda i Anžija, a sadašnji napadač Krasnodara koji se nalazi na spisku reprezentativaca Rusije za predstojeće takmičenje. Jedan deo karijere u klubu je proveo i Roman Pavličenko, najpoznatiji iz doba dok je igrao za Totenhem (2008-2012).

Mesi, Nejmar ili Grizman – ko će biti najbolji strelac?

U Ekaterinburgu su rođeni neki poznati ruski hokejaši koji su imali značajne karijere i u NHL, a među kojima se izdvajaju Pavel Datsjuk, Alekasej Jašin i Nikolaj Habibulin.

U ovom gradu je rođena supruga nekadašnjeg predsednika Sovjetskog Saveza Leonida Brežnjeva – Galina, kao i bivša prva dama Tajvana Čiang Fang. Poznatiji pisci su Oleg Platonov i Oleg Hafizov, a među naučnicima se izdvaja matematičar Nikolaj Krasovski, koautor Krasovski-Lasal principa.

Šta treba videti u gradu

Srce grada je bogato arhitekturom iz doba Sovjetskog Saveza što je nezaobilazna meta svih turista koji posećuju Ekaterinburg. Centar ,,Boris Jeljcin” sagrađen na obalama reke Iset se nalazi na nešto više od kilometra od Centralnog stadiona, je mesto koje svojim izgledom dominira tim predelom. Ekaterinburg je u istoriji poznat i kao mesto pogibije carske porodice Romanov, ali je kuća porodice Ipatijev gde se smaknuće odigralo srušena 1977. godine i na tom mestu  posle više od dvadeset godina izgrađen pravoslavni hram Krvi svih svetaca.

Ko postiže najbolji gol u Rusiji?

Interesantno je da u gradu postoje i neki neobični spomenici kao što je onaj podignut u čast američke pop-zvezde Majkl Džeksona ili spomenik kompjuterskoj tastaturi na otvorenom u neposrednoj blizini reke, a koji je posebno privlačan mlađim turistima.

GettyImages 837832294
(Photo by Sandra Montanez/Getty Images)

Do ove godine, tačnije do pre mesec dana se u Ekateringurgu nalazila i najviša nezavršena građevina u svetu, televizijski toranj visok 220 metara, koji je započet 1983. godine, ali nikada nije dovršen nakon zaustavljanja izgradnje 1991. godine.

20 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime