Dva Bađa za jedan gol: Italija – Portugal 1993.

Bađo Italija
(Photo by Jamie McDonald/Getty Images)

Iako su su dugo prisutni na svetskoj i evropskoj fudbalskoj sceni, zanimljivo je da se Portugal i Italija nikada nisu susreli na završnici nekog velikog takmičenja. Kao i utakmica Lige nacije koja će se odigrati na Lužu u Lisabnu, sve su to bili mečevi u okviru kvalifikacionih grupa za odlazak na prvenstvo Evrope ili mundijal.

Poslednji je bio deo ciklusa koji je prethodio Svetskom kupu u SAD 1994. godine. Onaj isti na kome je Italija stigla do finala,  Selesao nije ni učestvovao. Pozornica susreta koji je odlučivao o tome koja će od dve selekcije putovati preko Atlantika je bio stadion San Siro u Milanu.POSLUŠAJ NOVI EVROGOL PODKAST – PRIČALI SMO O SRBIJI, MILIVOJEVIĆU, NASTASIĆU I KRSTAJIĆU, ALI I POČETKU LIGE NACIJA!Reprezentacije su do tog okršaja imale potpuno isti učinak u kojoj su pored njih bili i Švajcarska, Škotska, Malta i Estonija. Italija je svog rivala dočekala kao favorit i kao tim koji je u prvom duelu u Portu bio mnogo bolji i odneo zasluženu pobedu (3:1). To je bio jedini poraz za Selesao do tog trenutka, dok su Azuri kasnije poraženi od Švajcaraca.

Na klupi domaćina je od 1991. godine sedeo harizmatični Arigo Saki, koji je imao pravo da zbog bolje gol razilke, u tom susretu od svojih fudbalera zatraži ono u čemu su oni najbolji – da ne prime pogodak i idu na nerešeno.

Arigo Saki je nagovorio Barezija da zaboravi na penziju

Kao što je poznato, Italija do Rusije nije propustila nijedan mundijal od 1958. godine. Propuštanje Amerike se smatralo nedopustivim, a Saki je tokom priprema i kvalifikacija isprobao čak 64 fudbalera. Za svaki slučaj, nagovorio je Barezija da se vrati iz penzije u koju je otišao godnu dana ranije.

SEDORF NIJE BIO ‚‚SAV SVOJ” NA ENFILDU: FRANCUSKA – HOLANDIJA 1996.

Portugal je imao imperativ pobede ili novi propušteni mundijal. Iako nesporno fudbalski talentovana nacija, selekcija ove zemlje je prethodno samo dva puta učestvovala na Svetskom kupu – 1966 i 1986. Za ovu priliku, selektor je bio Karlos Keiroš, a na raspolganju mu je bila jedna od najtalentovanijih generacija koja je bila svetski šampion u kategoriji do 20 godina na dva uzastopna takmičenja.

Mada se u prethodnom periodu trudio da njegova ekipa igra i lepo i efikasno, Saki je protiv Portugala ipak zahtevao daleko više opreza. Taktika je urodila, a Italija je pogotkom Dina Bađa sedam minuta pre kraja ostavila Portugal bez mundijala. Deo okršaja je bio i sadašnji selektor Italijana Roberto Manćini.

Saki i Keiroš su na San Siro izveli sledeće sastave

Italija

Paljuka, Maldini, Kostakurta, Barezi, Benarivo, D. Bađo, Donadoni, Stropa, Sinjori, Kaziragi. Ulazili su još i Albertini i Manćini.

Portugal

Baija, Kouto, Žorž Košta, Veloso, Pinto, Rui Košta, Paulo Souza, Paneira, Baroš, Pinto, Futre. Igrali su još Pasiensia i Aguaš.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime