Dinamo Minsk ili kako je to biti jedini Belorus u prvenstvu Sovjetskog Saveza

U Belorusiji ne haju za koronavirus (Photo by Gabriele Maltinti/Getty Images)

Dinamo Minsk je već bio u planu da dopuni planiranu seriju napisa o “bljeskovima” klubova u nekadašnjem Sovjetskom Savezu, pa je spektakularni susret u Sankt Peterburgu sa Zenitom došao kao ,,kec na desetku” u nekoj dobroj partiji ajnca. A pošto kažu da “zicer” ne treba propuštati…

Dinamo iz Minska spada u one nekadašnje velikane koji se posle raspada velike države nisu najbolje snašli. Zapravo, u slučaju ekipe iz Belorusije, nesnalaženje nije tako drastično izraženo kao kada su u pitanju Zora ili Ararat o kojima smo prethodno pisali. Takva ocena se manje-više odnosi na poslednje dve decenije.

Ararat – knjiga, planina, mesto odmora Nojeve barke i šampion prohujalih vremena

Neposredno posle nestanka velike zemlje, Dinamo je imao glavnu reč u beloruskom fudbalu, osvojivši nekoliko uzastopnih titula. Kasnije je usledio period stagnacije, koji je prekinut samo jednom prilikom i od kada svu “kontrolu” preuzima BATE Borisov.

Klub je osnovan 1927. godine, kada je i odigrao svoju prvu zvaničnu utakmicu sa imenjakom iz Smolenska. Ime Dinamo je označavalo pripadnost sportskom društvu koje je pod tim nazivom postojalo u Sovjetskom Savezu. Iste godine je klub osvojio svoj prvi trofej postavši šampion Beloruske Sovjetske republike.

Dinamo iz Minska je jedini beloruski klub u prvenstvima Sovjetskog Saveza

Možda zvuči čudno, ali je ekipa iz prestonice Belorusije jedina iz te zemlje koja je nastupala u šampionatima Sovjetskog Saveza. Debi je nažalost bio nekompletan, jer se završio se posle samo sedam odigranih utakmica zbog početka II Svetskog rata. Na novi početak se čekalo sledećih trinaest godina i on je usledio pod imenom Spartak.

Ekipa je te 1954. godine zauzela treće mesto, što se smatralo velikim uspehom. Nijedan drugi klub iz Minska nije do tada uradio nešto slično u Sovjetskom Savezu. Posle pet godina klub dobija naziv Belarus, koji je potrajao samo tri sezone. Inače, ideja je bila da se od svih timova iz Belorusije napravi jedan koji bi u velikoj zemlji mogao da konkuriše moskovskim klubovima.

Zorja Lugansk – jednokratni šampion u senci ukrajinskih velikana

Dinamo vraća svoj prvobitni naziv 1962. godine, a godinu dana kasnije ponovo osvaja treće mesto. 1965. stiže do finala kupa u kojem gubi od Spartaka iz Moskve. Nekoliko godina kasnije (1973), Dinamo ispada iz društva najboljih, da bi klackalicu ponovio i posle nove tri sezone. Šampionat Sovjetskog saveza u periodu tokom sedamdesetih godina trpi brojne organizacione promene, od deljenja sezone u dva dela, do menjanja broja klubova koji učestvuju.

Titula stiže u Minsk početkom osamdesetih godina

Krajem te decenije Dinamo se stabilizuje među nekoliko najboljih ekipa, da bi prva i jedina titula u Minsk stigla 1982. godine. U ligi sa osamnaest klubova, Dinamo je postigao najviše pobeda (19) i najviše golova (63), a iza njega su ostali imenjak iz Kijeva, Spartak iz Moskve, Dinamo Tbilisi i Ararat. Ekipu je vodio Eduard Malofejev, koji je u klubu ostavio traga i kao igrač.

Ovaj slavni trener je za Dinamo odigrao skoro 300 utakmica i postigao 114 golova. U treneskoj karijeri je pored brojnih klubova, vodio nacionalne timove Sovjetskog saveza i Belorusije.

Sledeće tri sezone klub nije pao ispod petog mesta. Poslednji veći uspeh pre raspada Sovjetskog Saveza je finale kupa 1987. godine koje je Dinamo izgubio od Kijeva.

Ovde se nalaze kvote za utakmicu koju Dinamo igra protiv Gorodeja

Nije bilo logičnije stvari nego da početkom devedesetih godina počne sa žetvom trofeja u Belorusiji, te je u prvih sedam godina posle osamostaljenja, na Olimpijski stadion u Minsku stiglo šest titula. Inače, Dinamo je na tom stadionu igrao u periodu od 1934-2008, a trenutno mu je dom stadion Traktor koji je izgrađen pedesetih godina prošlog veka.

BATE Borisov preuzima dominaciju polovinom prošle decenije

Poslednja titula je osvojena pre četrnaest godina, kada na scenu stupa sada najpoznatiji beloruski klub – BATE Borisov. Da je Dinamo ponovo na dobrom putu govore i rezultati iz poslednjih sezona. Od 2014. godine je tri puta osvojeno drugo mesto, s tim da je u prošloj sezoni odlučila gol razlika.

U svetlu neverovatnog duela sa Zenitom, da na svetlo dana iznesemo podatak da je u čuvenoj šampionskoj sezoni Dinamo kao gost pobedio Zenit rezultatom 2:0, a u tadašnjem Lenjingradu odigrao bez golova.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime