Deri Siti u raljama Bregzita: ‚‚Mi samo želimo da igramo fudbal”

Deri Siti
(Photo by Jeff J Mitchell/Getty Images)

Ovog vikenda startuje nova sezone Lige Irske (League of Ireland), najjače fudbalske lige Republike Irske, u kojoj nastupa i Deri Siti.

Klub iz Londonderija, skraćeno nazvanim Deri, osnovan je 1928. godine i jedini je od 10 učesnika koji se ne nalazi na teritoriji te zemlje. Deri je smešten na severozapadu Severne Irske, blizu najsevernije kopnene granice između dve Irske.NOVI EVROGOL PODKAST – VRAĆA SE SUPERLIGA, PRIČAMO O VEČITIMA, RADNIČKOM, VOJVODINI I OSTALIMA!Već više od 30 godina Deri Siti nastupa u fudbalskim ligama Republike Irske. Sada, samo tri godine po glasanju Ujedinjenog Kraljevstva o Bregzitu, ovaj klub brine o svojoj budućnosti u slučaju da njihova zemlja napusti Evropsku Uniju.

Sve je počelo krajem šezdesetih godina 20. veka. Deri Siti je tada još uvek nastupao u ligi Severne Irske. U sezoni 1964/65 su bili i prvaci te zemlje, da bi krajem decenije počeli secesionistički konflikti, u najvećoj meri u glavnom gradu Belfastu.

Irski nacionalisti i republikanci, uglavnom katoličke vere, želeli su da se Severna Irska pripoji Republici, dok su unionisti i lojalisti, predominantno protestanti, bili za ostanak severnog dela ostrva unutar Ujedinjenog Kraljevstva.

Deri Siti u raljama Bregzita: ‚‚Mi samo želimo da igramo fudbal”

Sukobi počinju da se šire u značajnoj meri po celoj Severnoj Irskoj i Deri Siti od 1971. iz bezbednosnih razloga više ne može da se takmiči u tamošnjem fudbalskom prvenstvu. Uostalom, Londonderi se nalazi na manje od devet kilometara od granice sa Republikom Irskom.

Problemi za Deri – grad poznat po sloganu “Oslobodite Deri”, jer je njihovo stanovništvo u najvećoj meri bilo okrenuto Republici Irskoj – tu se nisu završili. Punih 14 godina njihov klub bio je bez lige. Nastupali su kao juniorski tim u lokalnim amaterskim ligama i grad je u vreme velikih tenzija praktično bio bez svog kluba i, još važnije, bez ‚‚izduvnog ventila” kakav fudbal često ume da bude.

Godinama su pokušavali da se ponovo priključe prvenstvu Severne Irske, ali su svaki put bili odbijani. Sumnjajući da nikada neće dobiti priliku da se vrate toj ligi – pre svega na bazi različitih nacionalističkih stavova – Deri Siti se okrenuo Republici Irskoj.

Deri Siti u raljama Bregzita: ‚‚Mi samo želimo da igramo fudbal”
(Photo by Christopher Lee/Getty Images)

Od sezone 1985/86 su počeli da nastupaju u njihovoj reorganizovanoj Ligi Irske. Taj potez je prvobitno zahtevao istupanje iz IFA (Fudbalskog saveza Severne Irske) i FIFA, ali su na kraju uspeli da se priključe poluprofesionalnoj Prvoj diviziji, drugom rangu takmičenja.

UEFA je Deriju dala dozvolu da sama vodi računa o bezbednosti na svojim mečevima, što je uključivalo posao zapošljavanja stjuarda. Ipak, prisustvo RUC-a, rojalističke policije Severne Irske, umesto da bude bezbednosni faktor, neretko je bilo razlog za još veće tenzije u inače napeto vreme.

No, Deri je počeo da se nadmeće sa klubovima iz Republike Irske i tokom prvih 13 godina su morali da se susreću sa napetim prelascima granice. Visoke žičane ograde su bile svakodnevna pojava, a one su se čak mogle videti i u izuzetno podeljenom Belfastu. Na granicama su se nalazili i pripadnici vojski.

KLADI SE NA LIGU IRSKE!

Štaviše, na granici Severne Irske bi se često nalazili britanski vojnici iz Škotske i Engleske, golobradi mladići koji nisu ni znali zašto su tu gde jesu. Navijači su, takođe, na svakom koraku mogli da budu zaustavljeni i identifikovani, što bi vremenom stvaralo dodatni otpor i animozitet prema Britaniji.

Stvari su se promenile 1998. kada je došlo do Sporazuma iz Belfasta. Potpisan je 10. aprila, na Veliki petak, čime je Severna Irska dobila veću autonomiju unutar Ujedinjenog Kraljevstva. Granice su postale u potpunosti otvorene, što je već ranije bio slučaj u Evropskoj Uniji. Ipak, novi problemi su potencijalno na vidiku. UK je na referendumu 2016. godine izglasalo napuštanje EU i niko ne zna kako će se čitav proces na kraju odigrati.

U Deriju je ogromna većina glasala za ostanak u EU, tačno 78.3 odsto, ali to nije mnogo vredelo. U slučaju potpunog Bregzita, Deri Siti bi zbog nastupanja u fudbalskoj ligi zemlje članice EU imao probleme. Oni bi obuhvatali stalni ulazak i izlazak iz EU, pooštrene uslove za dobijanje radne dozvole, ujedno i dovođenja fudbalera. Njihov tim u najvećoj meri čine Irci, što bi se u tom slučaju računalo kao igrači kojima su potrebne radne dozvole, iste one koje su danas potrebne fudbalerima koji ne dolaze iz zemalja EU.

Iz Derija – kluba koji je bio šampion i Republike i Severne Irske – poručuju da su skeptični prema tome šta budućnost nosi, ali da veruju da se nikada više neće pojaviti granice između dve Irske kakve su bile tokom 80-ih i 90-ih godina. Ljudi bliski klubu čak veruju da bi najbolje rešenje za tamošnji fudbal bila unitarna liga dve Irske, sa 12 klubova, kako bi se svi potencijalni problem rešili, a sport napredovao.

To je ono što oni žele – da neometani igraju fudbal. Njihova uvezanost sa politikom im to nije uvek omogućavala. Aktuelna politička situacija bi još jednom mogla da utiče na njih.

1 KOMENTAR

  1. This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your great post. Also, I’ve shared your web site in my social networks!|

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime