David Silva – šraf koji se ne vidi dok se ne izvadi, ali tada mašina više ne radi

(FOTO: Clive Brunskill/Getty Images)

Pre nego što se pobedom protiv Liverpula ponovo vratio u šampionsku trku, Mančester Siti je zamalo iz nje ispao porazima od Kristal Palasa i Lestera, a kojima bi se kao zajednički imenitelj moglo navesti odsustvo ili nedovoljno prisustvo jednog posebnog igrača koji se zove David Silva.

Španac je naime zbog povrede propustio utakmicu sa Palasom, dok je na terenu King Pauer stadiona proveo tek dvadesetak minuta. U ekipi u kojoj su fudbaleri sa ,,oznakom” manjom od nekoliko desetina miliona evra/funti prava retkost, reći da je odsustvo jednog igrača uzrok poraza, nije nešto što nailazi na odobravanje. To nije ni sada slučaj, ali ako je iko toliko važan za igru Građana da bi mu se bar u izvesnoj meri mogla priznati takva ekskluzivnost, onda je to David Silva.

Premijer liga: Siti i Liverpul mogu da izjednače klupski rekord, ali ko će ovoga puta da ostane bez titule? 

On možda nije ime koje izbija u prvi plan pri razgovorima o Mančester Sitiju, ali bi mogao da bude ključ u misiji odbrane titule. On je uostalom, tu bio i prilikom osvajanja svih trofeja u najplodnijoj eri ovog kluba. Ako pitate prethodne trenere, sigurno ćete dobiti isti odgovor  – bez Silve u timu, ko zna kako bi se završile šampionske sezone.

Španac ne spada u one ekstrovertne sportiste kojima boravak u centru pažnje daje dodatnu snagu.

David Silva je šraf bez koga nijedna ,,mašinerija” ne može da radi kako treba

S obzirom da ni intervjue ne daje više od jednom godišnje, njegova ,,pričljivost” se svodi na ono što kaže igrom na terenu. Od 2010. godine otkako ga je Roberto Manćini doveo u klub, na taj način je rekao veoma mnogo. Od Italijana, preko Pelegrinija do Gvardiole, Silva je smatran šrafom mašinerije koji je skriven od pogleda, ali čijim bi izvlačenjem pravilan rad bio onemogućen.

Neodvojivi deo svih uspeha i centralna figura koja najviše nedostaje kada nije u igri. Talenat koji nije imao problem ni u Premijer ligi koja nema previše milosti prema fudbalerima suptilne građe. Kao takav, Silva je oborio mnoge predrasude da u Engleskoj igrač mora da bude fizička sila da bi dostigao najviši nivo.

Njegova skromnost ga je međutim, izolovala od pominjanja u pričama o najboljim stranim fudbalerima u Engleskoj. Štaviše, on je samo jednom bio proglašen za igrača meseca i to još davne 2011. godine. U konkurenciji nekih fudbalera klubova kao što su Sanderlend, Kristal Palas, Reding, to je zaista neverovatan podatak. Silva čak nikada nije bio ni najbolji fudbaler godine u Španiji iako je za Crvenu furiju odigrao 125 utakmica i osvojio sve najveće trofeje u proteklih dvanaest godina.

Silva je dokazao da fudbaleri njegove kostitucije mogu da uspeju u Premijer ligi

Da je iz Valensije otišao u Barselonu, možda bi stigla i takva individualna priznanja, možda bi sa još više trofeja i titula eksponiranost igranja u Blaugrani dovela i do češćeg pojavljivanja pod reflektorima. Zapravo, verovatno ne bi. Ne uklapa se u njegov karakter.

Premijer liga i Liga 1 – utakmice bez golova kao da su zabranjene!

Iz ugla stručnjaka i trenera koji su radili sa njim, nema mesta sumnji da je on jedan od najboljih stranaca koji su se pojavili u Premijer ligi. Njegova konstantnost i stabilnost, neopadajući doprinos tokom godina, talenat po uzoru na ,,tihu vodu” su odlike veličine koja se iskazuje na sovj način. Kada su u pitanju titule šampiona Engleske, on ih ima koliko i Kristijano Ronaldo, Patrik Vijera, a više od Anrija.

U istoriji engleske najbolje divizije, samo su Bergkamp i Fabregas stranci koji imaju više asistencija od Silve. Ne samo time, već i trajanjem, dokazao je da fudbaleri njegove građe mogu da uspeju u Premijer ligi. Jednostavnost u igri je njegova najveća vrlina, a upravo je to ono što je u fudbalu, ali i svemu ostalom čime se čovek bavi, najteže postići.

Najteže stvari raditi tako da one izgledaju kao da svako može da ih uradi – to je ono što je čime se bavi David Silva. Svejedno da li kreira šanse, izvodi kratka ili dugačka dodavanja, oduzima lopte ili postiže golove. Ako Mančester Siti uspe da pretekne Liverpul i odbrani titulu, potpis ispod tog uspeha će sigurno biti njegov.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime