Da potraje Partizanovo proleće: Sa Sumom iza Tavambe na iskusni Plzenj

Sa sećanjem na ukrajinski Dnjepar i trijumf u šesnaestini finala tadašnjeg Kupa UEFA, Partizan igra svoj prvi prolećni meč u Evropi posle 13 godina. Na maleroznom broju je prekinut malerozni niz, a da ova uspešna odiseja potraje još nekoliko nedelja moraće da se preskoči Viktorija Plzenj.

Ekipa Miroslava Đukića novi deo sezone započinje ujedno i jednim od najvećih izazova u poslednje vreme. Protivnik je ubedljivi lider češkog prvenstva koji pod vođstvom legendarnog Pavela Vrbe nastavlja da beleži odlične rezultate.

VIKTORIJA PLZENJ: UIGRANA ČEŠKA MAŠINA KOJA ZNA ŠTA ŽELI

Prošla su dva meseca otkako su kuglice na žrebu spojile ova dva tima, a sada je konačno došlo vreme da vidimo koliko oni mogu da pruže. Partizan je tokom zime pretrpeo određene promene u manje-više svim linijama tima i po prvi put će u zvaničnom meču igrati u novom sastavu.

Partizan sa Sumom i bez Zdjelara, Pantić centralni vezista

Od Đukića se očekuje da uigravanu formaciju 4-4-2 odloži bar za mečeve domaće Superlige i da na megdan Viktoriji izađe u sistemu 4-2-3-1. To je i očekivano, imajući u vidu snagu protivnika i važnost meča. Partizan će u vezi imati igrača više, pokušavajući da ostvari veću kontrolu i čvršću strukturu tima.

Zato će novo pojačanje Đorđe Ivanović meč početi na klupi, a njegovo mesto će zauzeti letos pristigli Sejduba Suma. Gvinejac nije oduševio tokom jeseni i posle prvih punih priprema sa Partizanom želi da pokaže koliko zapravo može. Sportski direktor Ivica Iliev je već neko vreme najavljivao da će Suma pokazati svoje pravo lice tokom proleća, a idealno vreme za to bilo bi baš protiv Plzenja.

On će zauzeti mesto iza najisturenijeg Leandrea Tavambe, na poziciji “desetke” koje je samo par puta okupirao ove sezone. Tu bi trebalo da najviše pokaže, bar ako je verovati Ilievu i treneru Đukiću, uz Zorana Tošića i Marka Jankovića će pokušati da ostvari veći uticaj na meč nego što je do sada uspevao u crno-belom dresu.

PartizanZanimljiva je situacija i na sredini terena. Danilo Pantić je tokom priprema prekomandovan na mesto centralnog veziste gde je pokazao izvestan potencijal, ali pored njega neće biti Saše Zdjelara zbog povrede primicača. To je udarac za Partizan, jer je baš on trebalo da bude veliko pojačanje u veznom redu, pa će Marko Jevtović biti Pantićev par.

U odbrani se očekuje Urošević na levom beku umesto suspendovanog Miletića, pa će navijači Partizana prvi put imati prilike da vide na delu doskorašnjeg igrača Napretka.

Šta očekivati od Viktorije?

I češki tim će ovaj meč početi u formaciji 4-2-3-1. Od njih se očekuje da igraju organizovano na svakom delu terena i krasi ih istinska timska igra. Dakle kada napadaju to čine svi zajedno, a kada se brane nema onih koji taj posao izbegavaju. Svi pomažu svuda i crno-beli će morati da pronađu način da se sa time izbore.

Biće teško oslanjati se na brzu igru po krilima, a razlog za to su i kvalitetni Viktorijini bekovi, ali upravo i ta čvrsta struktura tima. Oni ne ostavljaju mnogo prostora i ne ulaze u mnogo grešaka. To bi naizgled mogao da bude problem u ofanzivnoj igri Partizana, koji bi verovatno više uživali u haotičnom toku meča, sa trkom na sve strane.

Plzenj bi najranjiviji trebalo da bude na mestima centralnih defanzivaca, jer se učešće iskusnog Romana Hubnika dovodi u pitanje. U tom slučaju bi Lukaša Hejdu trebalo da igra Tomaš Hajek i tu bi mogla da bude prilika za atipičnog napadača kakav je Tavamba.

MOGU LI CRNO-BELI DO POBEDE PRED SVOJIM NAVIJAČIMA?

Bekovi Limberski i Ržeznik vole da igraju ofanzivno i nijedan se ne ustručava u pridodavanju ofanzivnijim igračima. Na to će morati da obrate pažnju i Tošić i Janković, kako ne bi dopustili Česima da se “razmašu” sa velikim brojem igrača pred golom Stojkovića.

Horžava i Hrošovski bi trebalo da budu svojevrstan štit ispred poslednje linije, dok su trojica ofanzivnih vezista Petržela, Kopic i Kolarž. Svi oni su već dugo u timu i odlično se poznaju, a najskorija pridošlica je levo krilo Kopic. Mada, ako se zna da je on u klubu već dve i po godine, a da je većina ostalih tu duže i od pet sezona, jasno je koliki kontinuitet leži u Vrbinom timu.

I upravo je Vrba njihova velika snaga. Čuveni češki stručnjak je odličan taktičar i za očekivati je da dobro analizira sve mane crno-belih i da se na njih fokusira. Vodio je Viktoriju do njihovih najvećih uspeha u protekloj deceniji, a bio je i selektor nacionalnog tima na Evropskom prvenstvu u Francuskoj. Takvo iskustvo se vidi i u njegovom vođenju Plzenja, koja ima iskusan sastav i tim bez zvezda koje štrče.

To im omogućava da stave kolektiv na prvo mesto, a u njemu ima sasvim dobrih pojedinaca. Napadač Mihal Krmenčik je reprezentativac Češke i svojom konstitucijom, snagom, ali i brzinom, trebalo bi da bude izazovi za Nemanju R. Miletića i Milana Mitrovića. Kolarž na poziciji polušpica je jedan od ključnih igrača u timu Viktorije, a sa šest golova u svim takmičenjima je pokazao da mu ni to nije strano.

Zbog svega toga, pred Partizanom je pravi izazov. Viktorija je definitivno jedna od najboljih opcija koje su crno-beli mogli da dobiju na žrebu, ali tu se takva priča završava. Lider češkog prvenstva je vrlo uigran tim sa jasnom vizijom i načinom igre. Neko bi možda rekao da su u nekim stvarima predvidljivi, ali sve stvari oni rade na kvalitetan način.

Hrabrost i disciplina će biti preko potrebni šampionu Srbije. Koliko god Viktorija bila nezgodan rival, ovakva šansa se ne pruža često.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime