Da li su fudbalu i dalje mogući ,,poslednji Mohikanci” kao što je bila Boavista?

(Photo by Peter Schatz/Bongarts/Getty Images)

Lester je pre par godina osvajanjem titule u Premijer ligi samo potvrdio činjenicu da je u modernom fudbalu sve teže iznenaditi favorizovane klubove, ali je uspeh koji je početkom veka napravila Boavista, možda i veći podvig s obzirom na podneblje.

Naime, okolnosti u portugalskom fudbalu su takve da trofeje uzimaju isključivo članovi Velike trojke. Od kada u zemlji prvaka Evrope postoji fudbalski šampionat (1934/35) izuzeci su potvrdili pravilo samo dva puta: Belenenseš (1946) i Boavista (2001). Svim ostalim titulama su se okitili Benfika, Porto i Sporting.

U Portugalu je dakle, i pre ere modernog fudbala koji je velikim uplivom finansijskih sredstava praktično definisao osvajače trofeja, bilo veoma teško preoteti delić slave Velikoj trojci. Jedan komadić a time i mesto u večnosti, za sebe je uspela da ugrabi Boavista. Kao najavu, klub poznat po kockastom dizajnu svojih dresova, tokom devedesetih je dva puta osvajao Kup Portugala.

Pre čuvene titule, Boavista je osvojila dva trofeja u kupu

Trofeji su na Besu stigli 1992 i 1997, a sudbonosni potez je povučen naimenovanjem Žaime Pašeka za trenera (1997). Nekadašnji reprezentativac je ekipu doveo do drugog mesta 1999 i četvrtog godinu dana kasnije. Svejedno, Boavista nije bila favorita kada je počela nova sezona.

Klučni trenuci u sezoni su se odigrali u januaru kada je Boavista slavila u derbiju sa Portom i preuzela prvo mesto od gradskog rivala. Prednost nije ispuštena do kraja, a titula je proslavljena 18. maja posle pobede nad Avešom. Najveće zasluge za uspeh pripadaju odličnoj odbrani koja je primila samo 22 gola na 34 utakmice.

Top 14 činjenica koje dokazuju veličinu Arsena Vengera

Igra se nije bazirala na individualnim kvalitetima, već na snažnom kolektivu i borbenom duhu. Rikardo je bio nezamenljiv na golu, Peti u sredini terena, dok je glavni organizator bio Bolivijac Ervin Sančez. Opasnost sa krila je dolazila od izvanrednih Martelinja i Dude, a koliko je Boavista težište igre prebacila na ceo tim vidi se iz podatka da je najbolji strelac bio Brazilac Silva sa samo 11 golova.

Iako je Pašeko i sledeće sezone imao na okupu skoro nepromenjen sastav, Boavista nije uspela da odbrani titulu. Panteri su završili drugi sa šest bodova manje od Sportinga. Nažalost, naredni period je doneo odlaske fudbalera zaslužnih za istorijski uspeh – Peti i Emanuel su pojačali konkurenciju već sledećeg leta,  a zatim su redom odlazili Rikardo, Sančez, Bosingva i Meireleš.

Može li Boavista da slavi na Alvaladeu, kvota je odlična!

Šampion se najzad vratio tamo gde mu je mesto

Pored toga, klub je počeo da oseća finansijsko opterećenje prouzrokovano renoviranjem stadiona, što je uticalo na sve slabije rezultate tokom narednog perioda. 2008. godine ekipa se plasirala na deveto mesto, a kao tužni vrhunac je stiglo izbacivanje u drugu ligu zbog skandala sa podmićivanjem sudija. Boavista je nekoliko godina provela u ,,mračnoj zoni” druge, pa i treće portugalske fudbalske divizije. Gore nije moglo.

Nagoveštaji konsolidacije su se pojavili 2013. godine kada je za predsednika izabran Žoao Lueriro koji je otpočeo pravnu bitku za povratak u najviši rang takmičenja. Postignuti su dogovori sa kreditorima u vezi dugovanja, a bivši šampion se od 2014/15 ponovo takmiči sa najboljim ekipama. Međutim, do povratka nekadašnjeg statusa Boavista će morati da pređe težak i dugačak put tokom kojeg će se i samo opstajanje u prvoj ligi smatrati uspehom. Panterima je u prvoj povratničkoj sezoni to uspelo praktično bez budžeta, pa čak i bez imena sponzora na dresovima.

Lige petice: Dva putnika u niži rang su poznata, ko su preostalih 13?

Od velike pomoći su bili i članovi šampionske generacije Peti i Sančez koji su neko vreme radili kao treneri u klubu. Boavista je u tekućoj sezoni odavno osigurala opstanak, ali se u ova surova fudbalska vremena iznenađenja kao 2001. godine bez postizanja finansijske stabilnosti ne mogu očekivati.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime