Da li nam je potrebno treće UEFA takmičenje?

UEFA
Konferencija u sredu doneće odgovore na mnoga pitanja (Photo by Harold Cunningham/Getty Images for UEFA)

Od trenutka kada je u utorak UEFA potvrdila da će uvesti treće evropsko klupsko takmičenje, stručnjaci i ljubitelji fudbala počeli su da većaju o prednostima i nedostacima ovog usvojenog predloga, o uticaju na razvoj evropskog fudbala i još mnogim drugim stvarima. Ali, da li je evropskom fudbalu potrebno treće UEFA takmičenje?

Naredne godine biće tačno 20 godina od ukidanja Kupa pobednika kupova jer je, kako je UEFA tada tvrdila, evropski fudbal prenatrpan i preveliki broj takmičenja nije dobar. Šta se onda promenilo?POSLUŠAJ NOVI EVROGOL PODKAST – PRIČALI SMO O SRBIJI U LIGI NACIJA, ZVEZDI PROTIV NAPOLIJA I MNOGIM DRUGIM TEMAMA

 Ono što evropska kuća fudbala planira da uradi sa početkom od sezone 2021/22 nije dodavanje novog Kupa pobednika kupova – to bi bilo samo dodatno takmičenje za sve one juventuse, barselone i pari sen žermenove koji i sada osvajaju domaće trofeje. UEFA planira da uvede ‚‚lajt” verziju Lige šampiona.

I dalje ne postoje zvanične informacije o čemu se ovde radi i koji bi timovi učestvovali, ali je vrlo verovatno da bi treće UEFA takmičenje bilo način da se manji evropski klubovi – uglavnom iz nedovoljno kvalitetnih evropskih liga – zadrže na evropskoj sceni i da im se podari deo kolača.

KAD PREDSEDNIK BARATA LOPTOM: ŽORŽ VEA PONOVO ZAIGRAO!

Ovaj inteligentan potez je pre svega ciničan – verovatno bi se radilo o davanju ‚‚mrvica” manjim timovima koji bi i dalje igrali u Evropi tokom jeseni, samo ne u onoj Evropi u kojoj bi svi želeli da budu. Tako bi se manji klubovi ‚‚napojili” ostacima za evropskim stolom, dok bi onim najjačima i najbogatijima ostavio put ka Ligi šampiona.

Međutim, najjači i najbogatiji i ovako imaju otvoren put ka Ligi šampiona, pitate se? Tako je, ali stvaranje trećeg evropskog takmičenja bi lakše stvorilo uslove za Ligu šampiona u vidu evropske Superlige ili nekog sličnog zatvorenog takmičenja, pravdajući se federacijama iz manjih zemalja da njihovi timovi imaju još dva takmičenja u kojima mogu da se bore.

Da li nam je potrebno treće UEFA takmičenje?
(Photo by Harold Cunningham/Getty Images for UEFA)

Zvuči nestvarno? Možda u ovom trenutku, ali setite se da je u prvoj sezoni Lige šampiona sa 32 učesnika u grupnoj fazi (1999/00) bilo zagarantovano 10 mesta timovima iz pet najjačih liga Evrope. Od ove sezone je taj broj 18 – povećanje za cele dve grupe.

Ne mora da znači da će do takve lige ili nekog sličnog takmičenja i doći, ali deluje kao da je to neko od budućih rešenja za halapljivost evropske fudbalske elite u kreiranju sve više i više novca. Jer evropski fudbal danas podseća na eksploatisanje nafte – kao da ne postoji kraj kreiranju profita bez posledica, zato ‚‚buši” i stvaraj novac što brže možeš. Šta je uopšte najgore što bi moglo da se desi?

KLADI SE NA LIGU ŠAMPIONA, POČINJE VEĆ SLEDEĆE NEDELJE!

Zasićenje fudbalom? Deluje teško. UEFA – kako je jedan njen visokorangirani član rekao slučajno, ali krajnje istinito – ima svoje potrošače. Dakle, ne gleda se na njih kao na navijače i ljubitelje fudbala, već na konzumerski, kapitalistički način. Onda i ne čudi da je potrebno povećanje proizvodnje – kako bi se povećala potrošnja, a samim tim i profiti onih najbogatijih.

Ali da li bi do zasićenja fudbala ipak moglo da dođe? Već imamo velike turnire reprezentacija, kvalifikacije za njih, Ligu nacija, domaća prvenstva i kup takmičenja. Neki čak imaju i liga kupove. Tu su kvalifikacije za jedno evropsko i drugo evropsko klupsko takmičenje. Grupne faze i nokaut faze.

Ne zaboravite ni na prelaz iz jednog u drugo evropsko takmičenje. Tu je i svetsko klupsko prvenstvo koje FIFA želi da proširi na 24 tima. Dodajte u jednačinu i treće evropsko takmičenje i njegove eventualne kvalifikacije i dobićete zasićeno, glomazno tržište čija su svrha sve ređe sportski motivi.

Da li nam je potrebno treće UEFA takmičenje?
(Photo by Harold Cunningham/Getty Images)

Usvajanjem ovog predloga, UEFA je potvrdila da će Liga Evrope od sezone 2021/22 broji 32 tima – kao i Liga šampiona i kao i buduće treće takmičenje. To će pozitivno uticati na njen kvalitet, naročito ukoliko bude značilo da više neće biti prelaska iz Lige šampiona u Ligu Evrope putem grupne faze ovog prvog takmičenja.

To znači da bi umesto dosadašnjih 80 timova u grupnim fazama dva takmičenja dobili 96 timova u tri takmičenja. Povećanje od 20 odsto naizgled ne deluje toliko strašno, ali takmičenje sačinjeno od donje trećine Lige Evrope (hipotetički onih 16 najgorih iz Lige Evrope koji bi prešli u treće takmičenje zbog smanjivanja LE) i još toliko timova sličnog i lošijeg kvaliteta u najvećoj meri bi donelo navijače samo timova učesnika.

DOK SE MANĆINI BAVI ISPROBAVANJEM, ITALIJA SE MUČI U LIGI NACIJA!

Timovi koji ove sezone učestvuju u Ligi Evrope, a spadaju među onih 16 objektivno slabijih koji bi svoje mesto u Evropi morali da traže u tom novom takmičenju su Sarpsborg, AEK Larnaka, Jablonec, Akisar, Vorskla, Apolon Limasol, Didelanž, Vidi… Ne zvuči preterano interesantno ako su to jači timovi u takmičenju sa 32 učesnika.

Međutim, ostaje nam da vidimo šta će uraditi UEFA, za kakav će se sistem odlučiti i kako će se timovi plasirati u ovo takmičenje. Da li će ono biti samo za zemlje iz centralnog i jugoistočnog bloka ili će učestvovati i neki nezainteresovani timovi poput Barnlija u Ligi Evrope ove sezone.

Ono što već sada znamo jeste da će biti više fudbala nego ikada pre. Da li će to biti nužno dobra stvar, ostaje da se vidi.

Neko bi rekao da više fudbala ne može da škodi…

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime