Da li je Sari stvar trenutka ili korenita promena u Abramovičevom načinu razmišljanja?

0
(Photo by Ronny Hartmann/Bongarts/Getty Images)

Kada u nedelju na Vembliju Džon Mos zasvira za početak utakmice u kojoj će Čelsi i Mančester Siti pokušati da na samom početku sezone sebi osiguraju i prvi trofej u vidu ne previše cenjenog Komjuniti šilda, mnogima i dalje neće biti sasvim jasno zašto na klupi Plavaca sedi Maurisio Sari.

Ne zato što je Italijan, bar je njih bilo u ovom klubu, četvorica pre bivšeg bankara, već zato što odudara od Abramovičevih navika. Ili barem ono što javnost misli da su navike bogatog vlasnika Čelsija. Međutim, razlikovale se one iline, navike su tu da se menjaju, a izgleda da je došlo vreme da ih menja i Abramovič.

Otpetljavanje Čelsija: Sari i ‚‚sarizmo“, Konteova antiteza i ukradeni Žoržinjo

Ostaje zanimljivo pitanje da li je do toga došlo sticajem okolnosti, prihvatanjem sile uslova, ili promenom vizije. Tradicija koju je uspostavio sam gazda Plavaca je nalagala da na klupi njegovog tima sedi neko sa besprekornom biografijom. NIje da je Sari ima lošu, već što takva odrednica u slučaju Čelsija znači trofeje.

https://twitter.com/ChelseaFC/status/1025349976673710081

Pa samo zemljaci Maurisija Sarija ih imaju da se čovek zbuni brojeći ih. Čak i Roberto Di Mateo ima Ligu šampiona iako je šef bio nepunu sezonu. Prethodnik Antonio Konte je ostavio zaostavštinu u vidu titule u prvoj i FA kupa u drugoj, zbog čega Sari i debituje baš u Komjuniti šildu.

Čelsi nije jedini koji ima mnogo novca za kupovinu fudbalera

Abramovič je možda uvideo da Čelsi više nije najveća potrošačka sila na tržištu, već da postoje i druge. Ako je rešio da se tome prilagodi, to je jedna sasvim mudra odluka. Koja je svrha imati trofejnog trenera na klupi ako već postoje jači aduti u rukama drugih klubova. Od trenera sa gomilom odličja svaka sezona u kojoj se nijedno ne osvoji se automatski smatra neuspešnom.

Zbog toga ova situacija u kojoj se sada nalazi Čelsi može da se posmatra kao obostrano dobitna, ili kako bi se na zapadu reklo – ,,win-win” situacija. U skladu sa postulatima knjige ,,Umeće ratovanja”, jako je važno znati proceniti kada su i koje okolnosti na vašoj strani, a kada ne. Čini nam se da je podešavanje prioriteta u ovom trenutku dobra stvar.

Vratili su se iz Čempionšipa u Premijer ligu: Kako provode ovo leto?

Sari bi u takvu priču trebalo da se uklopi idealno. U principu  – ako već nismo prvi favoriti za titulu, a možda ni drugi, hajde da i u ovm delu londona priuštimo fudbal koji će svi voleti da gledaju. Istina je možda ružna, ali u tajnosti svoga srca, čak ni svi verni navijači Plavaca ne mogu da kažu da su uvek voleli kako njihov tim igra.

https://twitter.com/ConteBlueArmy/status/1024724435079708672

Fudbal koji je Čelsi prikazivao u ovom milenijumu je bio sve samo ne lak za voleti. Imao je brutalnost,moć, ponekad bio taktički savršen, efikasan, iznad svega donosio trofeje…Ali da li je bio zabavan i voljen?

Ako se traži atraktivan i lep fudbal, Sari je bez premca

Sari u Napulj nije doneo trofeje, ali je bio toliko blizu da su mnoga srca Napolitanaca ostala slomljena. Ono što je doneo je lepotu pravog fudbala zbog čega su Napoli gledali i oni koji to nisu radili od kako je Maradona prestao da nosi plavi dres. Naravno, razumno je pitanje koliko će od toga bivši bankar uspeti da primeni u novom klubu i na koji način.

Čelsi na početku sezone igra protiv Hadersfilda, a kvote se nalaze ovde

Hoće li se na Stamford Bridžu primiti 4-3-3 posle Kontea? Ako sam nije drastično promenio svoj karakter, Sari sigurno neće odustati od svojih ideja koje podrazumevaju da je fudbal igra. A ako igra ne pruža zabavu ni učesnicima, ni onima koji je gledaju, koja je svrha svega?

Pep Gvardiola je verbalno ,,skinuo kapu” svom rivalu iz protekle Lige šampiona. Zašto bismo se mi onda dvoumili oko bilo čega u tom slučaju?

Od onih koji su se zajedno sa njim igrali pod Vezuvom, na Stamford Bridžu će prepoznavati samo Žoržinja. Ostatak su prekaljeni borci Premijer lige i ostaci sistema koji je godinama služio samo za donošenje trofeja. U redu je da se ne voli Murinjo, ali je tako dobro kada se sezona završi sa proslavom. U redu je da se šalimo na račun ,,autobusa”, ali je taj autobus branio pune vitrine.

Abramovič počinje da menja neke stvari

E, toga više neće biti. Osim ako vuk ipak nije promenio ćud. Abramovič možda jeste, a za Italijana ćemo tek da vidimo.

https://twitter.com/SunChelsea/status/1022731189134745602

Ako nije, onda će se na Stamford Bridžu dešavati mnogo toga zanimljivog, ne samo van terena i u trofejnoj sali, već i na igralištu. Golova svakako ne bi trebalo da nedostaje, ali neće biti ni promaje u odbrani – setimo se samo da je Napoli u tom segmentu bio među najboljim ekipama u Seriji A.

Naravno, niko ne bi imao ništa protiv da Stamford Bridž bude mesto proslave titule, ali je Sari pre svega stvaralac. Zato je veoma moguće da se rezultati njegovog rada poberu nešto kasnije, možda čak i kad on više ne bude bio tu. Strpljivost do sada nije bila osobina koja bi prva pala na pamet onima koji opisuju Romana Abramoviča, ali kao što smo rekli, možda su se neke stvari istinski promenile.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime