Da li fudbal dolazi kući i zašto bih voleo da Englezi ne osvoje Mundijal?

(Photo by Jan Kruger/Getty Images)

Znate kako funkcionišu društvene mreže. Dovoljan je jedan, minimalan signal, i horda ljudi sličnih uverenja će početi da zatrpava mesto na koje ste otišli da se opustite. Englezi danas igraju utakmicu osmine finala i sigurni su u svoj prolaz.

Protivnik je Kolumbija, ekipa koja je završila prvoplasirana u grupi H. Iako je to zvučan tima, sastavljen od kvalitetnih pojedinaca predvođen Falkaom i Rodrigezom, Englezi veruju da imaju šansu. Takva su nacija, previše ’’ložačka’’ da bi sada propustili priliku.

KO PROLAZI DALJE?

Fudbal je nastao u Engleskoj. Barem ovakva verzija fudbala, ne računajući one preteče sa kojima ima mnogo osnova. Decenijama su živeli u uverenju da ga igraju najbolje na svetu. Prvih dvadeset Mundijalskih godina su propustili jer im je bilo ispod nivoa.

Nisu želeli da se takmiče sa ostalima jer su po mišljenju na ostrvu bili bolji od svih. To je demantovano kada su se pojavili 1950. godine. Tada nisu ostavili impresivan učinak iako su poslali impresivan tim. Bio je to udarac koji ih nije osvestio.

Šesnaest godina kasnije na domaćem terenu su osvojili svoju jedinu titulu. I to im je uzorak kada sve naredne turnire upoređuju sa prošlošću. Povlače se paralele između ovog turnira koji se igra u Rusiji i tog koji je 1966. odigran u Engleskoj.

Englezi sada imaju kampanju na društvenim mrežama koja se zove ’’Its coming home’’. Svakoga dana nastane na desetine vrhunskih pošalica, slika ili videa koji govore u prilog ovoj tvrdnji. Teško dokazivoj, istina, ali je bitno je da se Englezi dobro zabavljaju.

DA LI JE ENGLESKA STVARNO FAVORIT?

I sada je to simpatično celom svetu. Računanje koliko je vremena prošlo između, upoređivanje sa Vimbldonom, poređenje sa plasmanom timova u engleskom prvenstvu pre pola veka… Ceo svet se, na neki čudan način, priključio masovnoj histeriji.

Šta je ono što mene brine u ovom slučaju? Siguran sam da Englezi nisu najkvalitetniji tim u Rusiji. Nekoliko ekipa je ispalo sa turnira, nekoliko njih je prikazalo loše partije i Engleska ima šansu da se nađe u završnici.

Ukoliko bi preskočili Kolumbiju večeras išli bi na pobednika susreta Švedska – Švajcarska. To takođe nije pretežak rival. Zatim bi im u polufinalu protivnik bio bolji iz meča Rusija – Hrvatska. A onda? Finale! Verovatno protiv Brazila.

Zamislite neki lud scenario u kom stižu do trofeja. Svi Englezi na internetu, a sigurno znate koliko su navijači Arsenala ili Liverpula dosadni, mesecima bi pričali samo o ovome. Za dobro svih nas i za mir na društvenim mrežama, može trofej da podigne i neko drugi!

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime