Crtice i zanimljivosti iz života najboljeg od svih najboljih

Pišući nedavno o zaradama današnjih sportista, spomenuli smo podatak da je Pele na početku svoje karijere dobijao čitavih deset dolara mesečno, a da je tek na kraju uspeo da ,,upristoji” primanja i dovede ih u sklad sa svojim fudbalskim talentom.

Malo šta u vezi sa njim postoji, a da se nije nadugačko i naširoko pisalo o tome. Nas je izneta zanimljivost motivisala da se prisetimo još nekih interesantnih stvari iz života slavnog fudbalera. Naravno, ni one nisu sasvim nepoznate, ali su uvek zanimljive, pogotovo što sa protokom vremena na neki novi način osvetljavaju sport i fudbal.

Šampion se ,,zagubio“ – gde je nestao Videoton?

Pele je u trenutku potpisivanja ugovora sa Kosmosom postao najplaćeniji sportista na svetu. Za potpis je 1975. godine dobio 2.8 miliona dolara i to posle pauze od osam meseci tokom kojih nije odigrao nijednu utakmicu. Imao je već 34 godine, a posle dve je Kosmosu doneo titulu.

Debitovao je polovinom juna u meču sa Dalasom i odmah postigao svoj prvi od ukupno 37 golova u američkoj ekipi. Pošto se u Američkom sportu odavno sve beleži, treba dodati i da je imao trideset asistencija. U Njujorku je i završio karijeru, a u oproštajnoj utakmici na stadionu Džajantsa je odigrao po jedno poluvreme za Santos i Kosmos.

Poseta na domaćim mečevima Kosmosa se utrostručila posle samo nekoliko meseci. Osim toga, dvostruki porast na stadionima je zabeležila cela liga. Njegov debi protiv Dalasa je putem tv prenosa gledalo deset miliona Amerikanaca, što je i danas rekord za jednu utakmicu tamošnje lige. Pele je i u prvoj zvaničnoj utakmici za Santos bio strelac, samo je tada postigao četiri gola iako je imao samo petnaest godina.

Pele se oprostio od dresa Brazila na utakmici sa Jugoslavijom

U dresu Brazila se poslednji put na terenu pojavio 1976. godine kada je igrao u prijateljskoj utakmici sa Flamengom. Poslednji zvanični reprezentativni meč je bio susret sa Jugoslavijom odigran pet godina ranije.

Početak Liga nacija nije daleko, a kvote za mečeve se nalaze ovde

Koliko je bio popularan širom sveta, vidi se i iz podatka da je 1967. godine u Nigeriji na dva dana zaustavljen rat, da bi ga gledali kako igra. Trideset godina kasnije dobio je zvanje viteza od engleske kraljice, a godinu dana kasnije je okončao trogodišnji mandat ministra sporta u Brazilu. Još dok je bio aktivan, tačnije 1961. godine Brazil ga je proglasio nacionalnim dobrom. Ideja je bila da se Pele zakonski spreči da ode u inostranstvo.

Pele je jednom postigao osam golova na utakmici, dok je strelac het-trika bio čak devedeset dva puta, bezmalo tri puta više nego što je bio četvorostruki strelac (31). Čuveni Ferenc Puškaš je za najboljeg fudbalera u istoriji proglasio Di Stefana. Pele je prema njegovm mišljenju, bio iznad svake konkurencije.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime