Čiji gol vredi najviše? Betis minimalcima juri Evropu, Jokanov Fulam pri dnu

Betis
(Photo by Aitor Alcalde/Getty Images)

Koliko vredi gol? U sportu kakav je fudbal, igri malog broja pogodaka, svaki gol je od izuzetnog značaja. Njegovo kvantifikovanje je veoma težak posao – kada vaša ekipa vodi 6:0 otprilike vam je svejedno hoćete li postići i sedmi pogodak. Kada je produžetak finala Svetskog prvenstva, taj jedan gol – nekada doslovno zlatni gol – vredi više nego bilo šta na ovom svetu.

Naš posao ovde nije da kvantifikujemo vrednost svakog pogotka. Nominalno, svaki pogodak vredi ‚‚jedan”. Osim u slučajevima golova u gostima u evropskim takmičenjima, svaki gol podjednako vredi. Međutim, u domaćim prvenstvima, određenim brojem golova možete da osvojite veoma različit broj golova.NOVI EVROGOL PODKAST JE TU! O DERBIJU, SRBIJI I SELEKTORU, PRIJOVIĆU U PREMIJER LIGI I MNOGIM DRUGIM TEMAMA!Tako na primer, Krila Sovjetov u ruskoj Premijer ligi posle osam odigranih mečeva ima sedam osvojenih bodova, a do njih su stigli postigavši samo dva pogotka ove sezone. Ekipa iz Samare je dva puta pobedila minimalnim rezultatima i jednom su remizirali bez golova. Sasvim dovoljno da osvoje sedam bodova.

A onda opet, Levante je u španskoj Primeri postigao 11 golova na sedam mečeva, praktično više od jednog i po pogotka po meču, ali su i oni do sada osvojili sedam bodova. Poenta je, naravno, kako golove raspoređujete i koliko golova primate.

KO JE ĐORĐE MIHAILOVIĆ, NOVA NADA ČIKAGO FAJERA?

No, hajde da onda pogledamo koliko bodova je vredeo svaki gol svakog tima u pet najjačih liga Evrope. Računica je vrlo jednostavna – broj bodova se podeli sa brojem postignutih golova i dobije se ‚‚vrednost” svakog pogotka, odnosno broj osvojenih bodova po postignutom golu. Dakle, ako je neki tim osvojio pet bodova postigavši pet golova, oni osvajaju tačno 1.00 bodova po postignutom golu.

Sada kada smo to razrešili, da pogledamo šta kažu brojevi.

Betis ubedljiv, prate ga SPAL i Rem

GettyImages 1014093444
(Photo by Francesco Pecoraro/Getty Images)

Na prvom mestu suvereno se nalazi ekipa iz Andaluzije. Betis je pobedom u nedelju uveče po treći put slavio sa 1:0 i sada imaju 12 bodova na tabeli Primere. Ekipa Kikea Setjena je na putu do petog mesta španskog prvenstva stigla postigavši samo pet golova. To znači da je svaki njihov gol bio vredan 2.4 boda.

Njih na tabeli prate italijanski SPAL i francuski Rem. Ova dva tima po svakom postignutom golu osvajaju 2.25 bodova. Obe ekipe su postigle po četiri gola, osvojivši pritom devet bodova, s tim što je SPAL na devetom mestu Serije A, a Rem na 15. mestu Lige 1.

Top 10
Prikaz 10 najboljih timova na dan 01.10.2018. po broju osvojenih bodova spram postignutih golova u pet najjačih liga Evrope.

Njih prati Majnc sa tačno duplo većim brojem osvojenih bodova u odnosu na broj golova. Oni su postigli četiri gola i osvojili osam bodova i trenutno se nalaze u sredini tabele Bundeslige. Bolonja i Kristal Palas su nešto iza 1.75, dok je odnos Nice 1.67 bodova po postignutom golu. Španski timovi Hetafe, Valensija i Viljareal dopunjuju top 10 sa 1.60 bodova po golu.

Najgori Hanover i Kjevo, ni Fulam ne blista

Alfi Moson
(Photo by Steve Bardens/Getty Images)

Na suprotnoj strani spektra nalaze se timovi koji imaju najgori odnos bodova i golova. Ove ekipe su postizale golove, ali nisu osvajale bodove i stoga je njihova ‚‚vrednost” niža. Na poslednjem mestu nalaze se nemački Hanover i italijanski Kjevo.

Odnos ova dva tima je 0.4 bodova po postignutom golu. Hanover je postigao pet golova u Bundesligi, ali su osvojili tek dva boda, pa ne iznenađuje što su na dnu domaćeg šampionata. Kjevo ima isti broj bodova i postignutih golova, ali su trenutno 19. u Seriji A, jer je Frozinone iza njih. Zanimljivo, Frozinone ima odnos 1.00 jer su do sada osvojili jedan bod uz samo jedan postignut gol na sedam mečeva.

Last 10
Prikaz 10 najlošijih timova na dan 01.10.2018. po broju osvojenih bodova spram postignutih golova u pet najjačih liga Evrope.

Ova dvojac prati dvojac timova iz Premijer lige. Kardif i Njukasl Junajted su do sada postigli četiri gola osvojivši tek dva boda, te je njihov odnos 0.5 bodova po golu. Slede još dva premijerligaša – Brajton i Fulam. Ekipa Slaviše Jokanovića je (identično kao i Brajton) postigla osam golova, ali su do sada prikupili pet bodova.

KLADI SE NA PREMIJER LIGU ENGLESKE!

Kolibari bi ovaj problem morali da reše ukoliko žele da izbegnu borbu za opstanak, a jasno je da se problem odnosi na odbranu tima. Fulam je primio čak 16 golova, po čemu su uz Kardif i Hadersfild najgori u ligi.

Nešto iza njih nalazi se Levante (11 golova, a sedam bodova u Primeri), dok Atalanta, Hadersfild i Leganes imaju odnos 0.67 bodova po golu. Ovi timovi uglavnom nemaju problema da postignu gol, već im odbrane nisu dovoljne čvrste da bi njihovi postignuti golovi bili ‚‚vredniji” i donosili im više bodova.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime