Čelsi i Totenhem u Liga kupu: spektakli iz sedamdesetih i 36 godina u jednom klubu

0
Čelsi Totenhem
(Photo by Justin Setterfield/Getty Images)

Utakmica koju u četvrtak igraju na Vembliju gradski rivali Čelsi i Totenhem, nije prvi put da se ova dva londonska kluba sastaju u polufinalu istog fudbalskog takmičenja na ostrvu, pošto su i ranije imali iste okršaje.

Doduše, polufinalni dueli iz sezona 1971/72 i 2001/02, su pomalo pali u zaborav usled kasnijih finalnih obračuna. Pre četiri godine Čelsi je u direktnom sudaru osvojio svoj peti trofej, dok je u finalu odigranom 2008. godine tu čast ugrabio Totenhem, kome je to bilo četvrto odličje u istom takmičenju.

Mamuze su pobedile pre dve nedelje u prvom susretu (1:0), međutim, od tada se ekipa Maurisija Poketina našla u priličnim problemima. Strelac pobedonosnog gola Hari Kejn i Dele Ali su se povredili, a Son se nalazi sa reprezentacijom Južne Koreje na Azijskom kupu. Nije teško zaključiti da će Poketino zbog njihovog odsustva imati velike muke da  pronađe odgovarajuće rešenje za pozicije realizatora. Problemi na tom planu su već bili primetni u dve poslednje ligaške utakmice.

London, deset godina ranije: Tri trenera, nadmoćni Čelsi i sjajni Drogba

Iako je u zaostatku, Čelsi je favorit u polufinalu

Sa druge strane, Čelsi nije u nekoj blistavoj formi, ali Sari barem ima sve fudbalere na raspolaganju. Italijan svakako želi neki trofej u svojoj prvoj sezoni na Stamford Bridžu, a za to mu ostaju samo kupovi, pošto je titula šampiona Engleske već ,,kaparisana”. Ista stvar doduše, važi i za njegovog kolegu koji nikako da trofejima naplati višegodišnji kvalitetan rad i hvalu da njegov tim igra možda i najlepši fudbal na ostrvu.

Postoji određena sličnost između dva finala Liga kupa koja su Čelsi i Totenhem odigrali u prethodnih nešto manje od jedanaest godina i dva polufinalan okršaja u istom takmičenju. Tu se pre svega radi o činjenici da su timovi bili podjednako uspešni. I u finalima i u polufinalima su bili bolji po jednom, a ono što je takođe interesantno je da posle trijumfa u polufinalnim duelima, nisu uspevali da se nagrade pobedničkim odličjem: 1972. godine Liga kupa je osovjio Stouk pobedom nad Čelsijem, dok je trideset gdina kasnije od Totenhema bio bolji Blekburn.

Čelsi i Totehnem su ravnopravno podelili finala i polufinala Liga kupa

Ti okršaji će takođe ostati zabeleženi i po velikom broju golova. U duelima početkom sedamdesetih prvi susret je završen pobedom Plavaca 3:2, a drugi rezultatom 2:2, a u onom potonjem je viđen isti broj pogodaka, samo što je poraz od 2:1, Totenhem kasnije obilato nadoknadio napunivši mrežu rivala do samog vrha (5:1). Gradski rivali su obe sezone ostali bez ijednog trofeja na domaćoj sceni, iako su tih godina imali odlične sastave. Štaviše, Totenhem je ’71 i ’73 osvajao Liga kup, dok je Čelsi ’70 bio pobednik FA kupa.

Liga kup, gradski derbi Mamuza i Plavaca i prokletstvo novog Vemblija za Totenhem

Tih godina su na Stamford Bridž i Vajt Hart Lejn stigli i evropski trofeji: Čelsi je svoje pristalice obradovao 1971. godine osvajanjem Kupa pobednika kupova, a Totenhem svojim navijačima godinu dana kasnije podario trofej u Kupu UEFA.

https://twitter.com/thfcnostalgia/status/764901334839619584

Dve utakmice ovih rivala s početka sedamdesetih i danas važe za najuzbudljivijije susret koje su Čelsi i Totenhem imali u ovom takmičenju. Na klupi Plavaca je sedeo Dejv Sekston, dok je Totenhem vodio jedan od najznačajnijih ljudi u istoriji kluba, Bil Nikolson koji je punih 36 godina, najpre kao fudbaler , a zatim i menadžer, proveo među Mamuzama.

Za Čelsi su između ostalih igrali Piter Ozgud, Džon Holins, Alan Hadson, a za Totenhem Pat Dženings, Fil Bil, Stiv Perimen, Martin Čivers.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime