Čekajte, zar je Venger bio jedini ko je trenirao Arsenal?

arsen venger-fudbal-švajcarska
Arsen Venger žali što ranije nije napustio Arsenal (FOTO: Starsport)

Nisu česti primeri da se neki fudbalski trener toliko poistoveti sa klubom, kao kada su u pitanju Arsen Venger i Arsenal, pa da se praktično zaboravi da je klub imao i druge manje ili više značajne ljude na tom mestu.

Sličan primer takođe možemo pronaći na Ostrvu u slučaju Mančester Junajteda i Aleksa Fergusona, mada nije toliko drastičan kao onaj Tobdžija jer su čak i prosečni poznavaoci fudbala čuli za Mata Bazbija. Venger se toliko srodio sa Arsenalom da je zasenio ogroman deo prethodne klupske istorije na tom planu. Posle dvadeset i dve godine u klubu, nije ni čudo što mlađi mogu da pomisle da Arsenal nije ni postojao pre Premijer lige.

Mlađi od Vengerove radne knjižice: Pet njegovih i pet protivničkih!

O njegovim mogućim naslednicima se uveliko raspravlja već nekoliko godina. Pojavljivala su razna imena, od onih manje poznatih, do pravih ,,ajkula” u struci. Od kada je obznanio odlazak sa Emirata, red za njegovog naslednika liči na onaj za karte za premijeru nekog Spilbergovog filma. Ako se Arsenal odluči za domaćeg stručnjaka, to će biti prvi put posle 32 godine da mesto na klupi zauzme neki Englez.

Arsenal je možda preveliki zalogaj za Edija Haua

Međutim, stvar je u tome što se engleski treneri ponajmanje pominju u mnogobrojnim kombinacijama. Neki veruju da bi to mogao da bude Edi Hau, ali on gradi fantastične stvari u Bornmutu, a možda mu nedostaje i koja godina iskustva u radu sa velikim zvezdama, što je jedna od najvažnijih stvari u fudbalskim gigantima kao što je Arsenal.

Za jednu godinu pre dolaska Vengera, na nekadašnjem Hajberiju se promenilo četvorica trenera. Poslednji je bio Pat Rajs, Severni Irac i bivši fudbaler Tobdžija, koji je ekipu vodio na samo četiri utakmice. Taj jednogodišnji period su pored Rajsa obeležila trojica Škota ( Stjuart Hjuston, Brus Riok i Stjuart Hjuston koji su zajedno skupili oko 70 utakmica na klupi ekipe.

Mnogo važnije doba u klupskoj istoriji od godine koja je prethodila Vengerovoj eri je dekada – 11 godina, da budemo sasvim precizni – koja pripada Džordžu Gremu, takođe škotskom stručnjaku.

Taj period je posebno značajan jer  je obeležen stvaranjem sjajne odbrambene formacije na čelu sa Tonijem Adamsom. Pored toga, Grem je 1987. godine osvojio prvu titulu za Arsenal posle šesnaest godina čekanja. Njegovo ime se nalazi i na poslednjem odličju pre ere francuskog trenera, a to je trofej pobednika UEFA Kupa pobednika kupova, ujedno i jedini evropski koji krasi klupske vitrine.

Grem bi možda bio dugovečan koliko i Venger da se nije otkrila njegova umešanost u neke neregularnosti. Naime Škot je primio novac da bi angažovao neke fudbalere izvesnog norveškog agenta, što je kansije i sam priznao.

Herbert Čepmen – javio se na oglas i postao trener Tobdžija!

Ako se kojim slučajem dogodi da Edi Hau, ili neki drugi engleski stručnjak stigne na Emirate, njega će sigurno porediti sa trojicom najuspešnijih Engleza na klupi kluba. To su Herbert Čepmen, Džordž Alison i Tom Vitaker. Sva trojica međutim, potiču iz prve polovine prošlog veka, a posebno je zanimljivo da je svaki od njih klubu u amanet ostavio dve šampionske titule i po jedno odličje u FA kupu!

Top 14 činjenica koje dokazuju veličinu Arsena Vengera

Kuriozitet u vezi sa Čepmenom (1925-1934) je da je posao dobio preko oglasa u novinama. U njegovo vreme su uvedeni reflektori kao i brojevi na dresovima, a klub je počeo da nastupa i na kontinentu.

Džordž Alison je pre nego što je postao trener, bio prvi klupski sekretar, a ekipu je vodio trinaest godina (1934-1947) uključujući i ratni period. 1939. godine je čak i glumio u filmu ,,Misterija Arsenalovog stadiona”.

Alisona je nasledio Vitaker koji je već kao mladić postao član stručnog štaba najpre kod Čepmena, a onda i kod Alisona. Između ostalog, bio je i fizioterapeut, što je veoma uspešno primenio u klubu još tokom tridesetih godina prošlog veka. Glavni trener je bio devet godina (1947-1959), a biće upamćen i po neuspešnim pokušajima dovođenja Stenlija Metjusa u London.

Na njegovu žalost, čuveni Metjus je uvek gospodski odbijao Vitakerova nastojanja da ga domami pod svoju komandu.

Da li će se Venger oprostiti pobedom? Kvota na Arsenal je odlična!

Treba reći da je u plejadi trenera koji su prošli kroz Arsenal, Venger jedini pravi stranac, odnosno samo on nije rođeni Ostrvljanin. Za njegove 22 godine koliko je u klubu, mnoge stvari su se promenile čak i u tradicionalno zatvorenoj sredini kakva je Engleska i klubovi koji igraju u tamošnjim ligama. Jedna od tih je i mnogo veći broj stranih trenera nego u doba kada je on kročio na Hajberi.

Možda će se Arsenal vratiti korenima u tom smislu, ali su šanse mnogo veće da na klupu Tobdžija zasedne neko renomirano ime iz struke.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime